10 plante care merită un loc în grădina ta

Grădina ideală este cea care include tot ceea ce îți dorești. De multe ori este greu să te limitezi doar la câteva exemplare, mai ales când îți plac toate plantele din lume. Știm că este greu să alegi. Ei bine, dacă te afli într-o astfel de situație, dificilă, precum cea în care efectiv nu poți lua o decizie; noi îți propunem 10 plante care considerăm că merită să aibă un loc într-o grădină, poate chiar în a ta.

1. Tamarix

Este un arbust ornamental de care te îndrăgostești la prima vedere, mai ales în perioada înfloririi sale. Întreținerea sa nu prespune dificultăți, fiind foarte ușor de îngrijit. Tolerează și anumite condiții extreme ale vremii, cum ar fi seceta, dar și atmosfera poluată, specifică orașelor. Din toate aceste motive este frecvent folosit ca element de bază, în diferite amenajări peisagistice (grădini private sau spații publice, precum parcurile). Iubește locurile luminoase, însorite. Înflorește primăvara, în perioada aprilie-mai, într-un mod spectaculos. Toate ramurile subțiri și lungi ale arbustului sunt încărcate până la refuz, de la un capăt la celălalt, cu sute de floricele rozalii. Acestea, odată deschise îți lasă impresia că ar fi din puf. Lujerii sau ramurile se arcuiesc, practic țâșnesc în toate părțile creând astfel, un efect cu totul deosebit, asemănător unui foc de artificii sau unei fântâni țâșnitoare. Albinele sunt atrase de aceste frumuseți în miniatură, într-un mod extrem de activ. Foliajul este la rândul său decorativ, prin aspectul de solzișori, care nu sunt altceva decât niște ace în miniatură, dispuse alternativ și au o nuanță plăcută de verde. Se poate planta solitar, dar și în grupuri, ba chiar și cu scopul de a forma un gard viu, ceva mai atipic.

2. Mahonia aquifolium

Mahonia aquifolium este un arbust ornamental care face parte din familia Berberidacee, ce formează o tufă bogată, cu aspect îngrijit. Ceea ce îl face să fie extrem de iubit este faptul că nu-și pierde frunzele iarna, acestea fiind persistente. Îmbogățește din punct de vedere estetic locul în care este plantat, atât prin aspectul său general, dar mai cu seamă prin elementele care îl compun: frunze, flori și fructe. Deci, o astfel de plantă, care decorează pe tot parcursul anului fără încetare este o alegere mai mult decât înțeleaptă și inspirată. Frunzele sunt imparipenat-compuse, cu 5-9 foliole ce au marginile dințate, de un verde închis și lucioase. Toamna și iarna, multe dintre acestea capătă nuanțe de roșu, rubiniu, purpuriu. Florile sunt mici și dese, apar prin luna aprilie, au culoare galbenă, un parfum discret, plăcut și se prezintă grupat. Odată deschise, atrag toate privirile asupra lor și luminează totul în jur. Ce mai putem spune este că sunt preferatele albinelor, așa că vor roi în jurul lor. Fructele sunt practic niște bobițe brumate, de un un albăstriu închis și se prezintă sub forma unor ciorchinei. Acestea se maturează în perioada august-septembrie. Este un arbust ușor de întreținut, nepretențios și rezistent.

3. Bujor

Bujorul sau Paeonia (științific vorbind) este una dintre cele mai vechi și îndrăgite plante de la noi. Cum ar putea să nu-ți placă o asemenea frumusețe? Cucerește pe oricine prin florile mari, elegante și în cele mai multe cazuri, intens parfumate. Există foarte multe soiuri, însă toate îți decorează grădina sau vaza din sufragerie, într-un mare fel. Așadar, putem întâlni bujori așa-zis clasici, de grădină, arborescenți sau hibrizi. Cei de grădină formează tufe compacte, cu frunziș bogat și aspect îngrijit. Cei arborescenți se deosebesc de prima categorie, prin faptul că au tulpinile lemnificate, mai groase și o creștere ceva mai lentă. Varianta hibridă reprezintă combinație a celor două, deja menționate și este deosebit de aspectuoasă. Florile de bujor pot fi de diferite culori, nuanțe sau combinații: de la alb, la galben, roz, roșu-vișiniu, magenta, mov, purpuriu, somon etc. Cu toate că majoritatea florilor de bujor au un parfum seducător, există anumite soiuri care nu posedă o astfel de calitate, însă asta nu le face mai puțin frumoase.

4. Echinacea

Echinacea este o plantă perenă extrem de frumoasă, care iese în evidență o dată prin înălțimea ei, care este de regulă cuprinsă între 60-90 cm, apoi prin florile viu colorate și interesante ca formă. Cu toate că există mai multe specii și soiuri, în general, cel mai ușor mod de a recunoaște o Echinacea este prin aspectul de pălărie pe care-l au florile. Din punct de vedere cromatic, acestea se prezintă într-o gamă extrem de largă. Se numără printre favoritele fluturilor, așa că plantându-le în grădină, veți atrage astfel de zburătoare colorate. Se amplasează în locuri luminoase, însorite. Arată excepțional în grupuri mari, diferit colorate, pentru contrast; dar ele pot fi tototdată, fundalul perfect pentru alte plante perene mai mici de înălțime.

5. Clematis

Printre plantele cățărătoare, Clematitele se bucură de mare notorietate și sunt preferatele tuturor celor care au grădină, lucru care nu ne miră, la felul în care se prezintă. Dacă au suportul potrivit se vor cățăra în voie, oferind curților cele mai elegante haine. Există nenumărate soiuri, unele mai atrăgătoare ca altele, mai ales datorită florilor de diferite dimensiuni, forme și culori. Putem spune spune despre ele că le place atât soarele, cât și umbra. Nu degeaba există un motto referitor la ele, care spune: ”Cu picioarele la umbră și capul la soare,” adică partea superioară se poate scălda în lumina soarelui, însă baza plantei să fie mai umbrită.

6. Bulbi de toamnă

Nu poate exista grădină sau curte, fără bulbi de toamnă. Vorbim despre aceia care se plantează toamna, pentru ca primăvara să ne încânte privirea, cu cele mai frumoase și colorate flori. Aici intră: ghioceii, crocușii, muscarii, narcisele, zambilele, lalelele, irișii etc. Cine nu iubește spre exemplu, lalelele? Sunt atât de frumoase, mai ales prin diversitatea lor: de la cele simple, la cele cu petale franjurate sau cu petale duble ca de bujor, până la cele ”papagal” adică de tip Parrot sau Ice-cream. Apoi, cum să nu iubești florile intens parfumate ale zambilelor sau cum să nu adori muscarii? Ce să mai zicem despre narcise, ghiocei sau brândușe? Și să nu uităm de iriși, care la rândul lor, pot fi în de multe feluri: de la cei așa zis clasici, la cei pitici ori cei din categoria Ensata Dinner Plate. Aceștia din urmă, se află la polul opus celor mici, deoarece fac parte dintr-o colecție specială, care se caracterizează prin dimensiunea impresionantă a florilor și când spunem asta chiar nu exagerăm, deoarece sunt cât palma de mari.

7. Hortensie

Ea se numără printre plantele copilăriei și este deosebit de elegantă, decorând cu mare succes orice tip de grădină, prin tufa generoasă pe care o formează. Foliajul abundent - în diferite nuanțe de verde sau chiar purpuriu, în funcție de soi - scoate în evidență superbele inflorescențe. Acestea sunt globulare sau conice, după caz, dar de fiecare dată spectaculoase prin mărimea și cromatica lor. Spre deosebire de multe alte plante, hortensiile iubesc locurile mai puțin însorite ale grădinilor. Un alt aspect interesant în ceea ce le privește este solul în care sunt plantate, mai precis aciditatea lui, deoarece aceasta influențează cromatica florilor. Pentru a păstra intensitatea unei anumite culori, se recomandă adăugarea de turbă la plantare.

8. Magnolie

Oricine trece pe lângă o magnolie înflorită, rămâne impresionat. Nu poți fi indiferent în fața unei asemenea frumuseți. Așadar, dacă spațiul din grădină îți permite, trebuie să ai măcar un exemplar. Nici măcar nu contează ce soi alegi, deoarece nu poți da greș, toate sunt deosebite. Acest arbust ornamental preferă locurile luminoase, este ușor de întreținut și înflorește primăvara, de regulă în perioada martie-mai, după caz. Există multe specii, dintre care, cele mai cunoscute sunt: magnolia stellata, soulangeana, grandiflora, liliiflora, acuminata etc. În ceea ce privește florile, acestea se prezintă diferit atât din punct de vedere formal, cât și cromatic, în funcție de soi.

9. Gutui japonez

Chaenomeles este denumirea științifică a genului de plante, din care face parte gutuiul japonez. Vorbim despre un arbust cu origini asiatice, de un mare efect decorativ, ușor de întreținut, ușor adaptabil oricărui tip de sol. Există și variante pe tulpină înaltă, adică de tip pomișor. Oricare dintre ele se poate planta solitar, însă și cu scopul de a obține un gard viu extrem de frumos. Înflorirea are loc primăvara, moment care va atrage toate privirile asupra lui. Florile apar înaintea frunzelor și se prezintă grupat, decorând extrem de elegant ramurile goale. În funcție de soi, acestea pot fi: de culoarea somonului, portocalii, rozalii, roșiatice sau albe. Ramurile prezintă spini destul de proeminenți și tari. Fructele au forma unor gutui, de dimensiuni mai mici, gălbui la culoare.

10. Iasomie

Iasomia este un gen de arbust care face parte din familia Oleaceae și cuprinde foarte multe specii. Noi suntem de părere că merită un loc în orice grădină, se întreține ușor, iar efectul său decorativ este incredibil, mai ales atunci când nenumăratele flori se deschid. Acestea au un parfum absolut incredibil, dulceag și intens. Putem opta pentru cea de grădină, așa-zisa variantă clasică, ce formează o tufă bogată, cu înflorire abundentă. Florile sunt simple, cu petale albe și stamine galbene, ce emană un parfum intens și seducător. Însă există și varietăți cu flori duble și albe sau cu flori simple cu parfum ușor citric, precum și soiuri pe tulpină înaltă sau cățărătoare cu flori rozalii. Un soi cu totul aparte este iasomia de iarnă, aceasta înflorește atunci când toate celelalte plante din grădină dorm și înfrumusețează prin florile galbene, ca niște steluțe.

Toate plantele sunt frumoase, alege ceea ce îți place și vei obține o grădină minunată!

                    


1