Bulbi de toamnă și bulbi de primăvară

Auzim tot timpul de două tipuri de bulbi: de toamnă și de primăvară. Dar nu de puține ori există dubii în ceea ce privește denumirea lor. De ce? Pentru simplul fapt că lumea deseori înțelege greșit noțiunea acestora. Când spune bulbi de primăvară, se gândește la lalele, zambile, narcise ori nu este chiar așa.

Care plantă, din ce tip de bulb iese?

Deci, care este veșnica dilemă pe care o avem, în ceea ce privește bulbii? Care plantă, din ce tip de bulb răsare? Știm că pentru multe persoane există o oarecare nedumerire, incertitudine sau chiar confuzie în privința denumirii lor. Este într-un fel justificată, deoarece stârnește controverse, din cauza faptului că informațiile pot să difere, atunci când cauți un răspuns la această întrebare. Și la un moment dat ajungi să nu mai înțelegi nimic.

Cei mai mulți cred că bulbul de primăvară este cel din care iese o plantă care înflorește în acest anotimp, însă nu este așa. De aici pornește și confuzia. În cele ce urmează încercăm pe scurt, să vă prezentăm cum stă situația, pentru a nu mai avea nedumeriri. Explicația este destul logică, dacă stăm să ne gândim și să analizăm. 

Bulbi de toamnă = flori de primăvară. Bulbi de primăvară = flori de vară-toamnă
Bulbii de toamnă se referă la acele plante a căror înflorire are loc primăvara și se numesc așa deoarece se plantează toamna. Este o regulă fermă, clară, precisă. Doar așa vă veți putea bucura de o grădină plină de splendori care mai de care mai colorate, la început de an. Așadar, ghioceii, brândușele, lalelele, muscarii, zambilele, narcisele etc. se introduc în pământ la sfârșit de an, în perioada septembrie-decembrie. De ce spunem și decembrie, dacă am specificat că se plantează toamna? Deoarece de foarte multe ori, chiar și în această primă lună de iarnă, temperaturile pot fi încă prielnice plantărilor. Atâta timp cât solul nu este înghețat putem planta liniștiți. Acești bulbi au nevoie de frigul iernii pentru a se dezvolta armonios. Le este necesar tot acest interval de timp pentru a-și dezvolta rădăcinile și a-și extrage toate substanțele nutritive de care au nevoie. Științific vorbind, acest proces se numește vernalizare. Datorită lui are loc înflorirea, odată cu sosirea primăverii, când natura reînvie. Practic, reprezintă trecerea plantelor de la etapa vegetativă, la cea generativă și depinde de temperaturile din timpul iernii. În momentul în care acestea încep să crească, ele ”știu” că trebuie să înflorească.

În schimb, cei care poartă denumirea de bulbi de primăvară se referă la acele plante care înfloresc vara și toamna, dar se plantează primăvara. Uneori, termenul de primăvară - ca perioadă de plantare - este oarecum relativ, deoarece în principiu, acest anotimp începe cu luna martie, însă mai mult calendaristic, întrucât nu este o regulă din punctul de vedere al condițiilor meteorologice (care ne interesează pe noi, din perspectiva grădinăritului). De multe ori se întâmplă ca zăpada, frigul, înghețul să fie încă prezente, motiv pentru care nu ne putem încă apuca de plantat. Vom face acest lucru, doar atunci când vremea ne va permite: adică temperatura solului va fi una constant pozitivă și implicit, solul nu va mai fi înghețat. În categoria acestor bulbi intră: daliile, crinii, begoniile, gladiolele, cannele, anemonele, tuberozele etc.

Un mic truc

Am spus la început, că perioada optimă de plantare a bulbilor de primăvară este toamna, deci aceștia se introduc în sol în lunile: septembrie, octombrie, noiembrie, ba chiar și mai târziu, dacă vremea este favorabilă în acest sens. Este bine să luați în considerare un lucru: cu cât le plantați mai devreme, la fel vor și înflori. Ca urmare, puteți fi un pic șmecheri, dacă vă folosiți de acest lucru: plantați bulbii la distanță de câteva săptămâni. Astfel vă veți putea bucura de soiurile voastre preferate o perioadă mai îndelungată. Când prima serie ar înceta să mai înflorească, a doua ar abia ar începe, astfel ați avea parte de continuitate. 

Acești bulbi nu au pretenții deosebite în privința solului, însă ceea ce nu tolerează este apa în exces, așadar asigurați-le un bun drenaj. Totuși, dacă pământul din grădină este arid și super nisipos, înseamnă că nu are necesarul de minerale, caz în care este indicat să adăugați îngrășământ pe care îl puteți procura din magazinele de specialitate.

Adâncimea de plantare

În principiu, dacă nu sunteți siguri de soiul bulbului pe care-l aveți de plantat sau nu știți la ce adâncime se așază în pământ, luați ca punct de reper dimensiunea bulbului. Mărimea acestuia este un bun indiciu, în aprecierea adâncimii la care să așezați bulbul în groapa de plantare. De regulă, aceasta se consideră că ar trebui să fie de două sau trei ori înălțimea lui, dar sunt și excepții, cum ar fi daliile, al căror vârf trebuie să rămână la suprafață. Liniștitor este faptul că orice pachet de bulbi, vine la pachet cu toate instrucțiunile necesare: adâncimea la care se introduc în sol, distanța dintre ei, perioada propice plantării și cea a înfloririi, amplasament etc.

 
Deci, care este concluzia pe care trebuie să o reținem? 

Bulbii de toamnă sunt acele plante care înfloresc primăvara și se plantează toamna; iar cei de primăvară sunt cele a căror înflorire are loc pe perioada verii, respectiv toamnei și se plantează primăvara.

            


0