CĂTINA - izvor de sănătate

Există multe soiuri de arbuști fructiferi, fiecare în parte dăruindu-ne roade savuroase, dar mai ales sănătoase, deoarece au un conținut ridicat de vitamine și minerale. Însă dintre toate, cătina este de departe cea mai ”tare,” la acest capitol.

Este cunoscută și sub denumirea de ”cătină albă,” ”cătină de râu,” ”cătină ghimpoasă”, iar în localitatea Cătina, din județul Buzău poartă numele de ”fructele Maicii Domnului.” Totodată, acestei minuni a naturii i se mai spune ”ginsengul românesc,” datorită calităţilor curative pe care le are.

Unde o putem întâlni, în mod natural?

Cătina este răspândită și în flora spontană, deci nu o găsim doar în culturi controlate. O putem întâlni așadar, în zonele subcarpatice ale Moldovei și Munteniei; mai precis, pe văile râurilor: Bistrița, Trotuș, Putna, Milcov; respectiv Teleajen și Dâmbovița.

Aspect

Acest arbust este cultivat datorită fructelor sale miraculoase, dar el are și un imens efect decorativ. Formează o tufă generoasă, bogat ramificată, cu țepi fermi, bine ascuțiți. Are un sistem radicular care se dezvoltă pe orizontală, ce poate ajunge chiar și la o distanță de peste 1,5 m de tufă. Ramurile destul de lungi, de-a lungul cărora sunt dispuse frunzele și fructele, par să țâșnească din mijlocul tufei, precum un foc de artificii. 

Frunzele sunt liniar-lanceolate, adică înguste și lunguiețe, de un verde-argintiu la culoare. Într-o oarecare măsură, am putea spune că sunt asemănătoare ca formă, cu ale rozmarinului sau lavandei.

Fructele mici, ovoidale, de un galben-portocaliu la culoare apar din abundență și sunt foarte bine atașate de ramură. Din acest motiv, recoltarea lor poate fi un proces ușor greoi. Boabele de cătină încep să se coacă de la sfârșitul lunii august, până la finele lunii decembrie.

Funcții

Planta în sine contribuie la menținerea stării de sănătate a solului, deoarece ajută la îmbogățirea substratului acestuia cu azot.

Cătina are și un rol tehnic: stabilizează solul prin intermediul rădăcinilor sale, care se întind foarte mult, contribuind astfel la fixarea acestuia. Tocmai din acest motiv se plantează în zonele colinare, pe terenurile aflate în pantă, în acest fel, putând fi valorificate multe dintre cele supuse degradării.

Poate fi plantată și cu scopul de a forma un gard viu. Acest lucru s-a dovedit a fi de-a dreptul util, nu doar estetic, deoarece spinii puternici împiedică pătrunderea iepurilor sau a altor animale, ba chiar și a oamenilor, pe diverse plantații pomicole sau de altă natură, înlocuind astfel inesteticele garduri din sârmă ghimpată.

Amplasament

Arbustul este unul rezistent și se dezvoltă frumos, iar în funcție de locul în care este plantat, poate atinge înălțimi variate: de la 1,5 până la 3,5 metri sau chiar mai mult. În zone cu o climă mai aspră, cătina tinde să aibă un comportament târâtor. Din punct de vedere al amplasamentului preferă locurile însorite, luminoase.

Atenționări și recomandări

Înainte de a vă apuca să plantați, este important de știut următorul lucru: cătina, nu va produce de una singură. De aceea, pentru a rodi este imperios necesar să plantați măcar două exemplare: feminin și masculin, deopotrivă. Unul este responsabil de producerea fructelor, celălalt asigură polenizarea. În principiu, un exemplar de cătină polenizatoare este capabil să polenizeze 4-6 plante producătoare. 

Dacă nu sunteți un fin cunoscător, vă recomandăm să fiți atenți atunci când achiziționați astfel de exemplare. Cumpărați-le din locuri care vă oferă garanția soiurilor, pentru a nu fi păcăliți.

Secretul unei imunități puternice

Orice suferință sau afecțiune presupune un tratament adecvat care trebuie respectat cu sfințenie, dacă dorim să ne însănătoșim. Însă pe cât posibil, ar fi bine să prevenim astfel de situații neplăcute. Putem face asta simplu: având grijă de noi. O imunitate scăzută ne face vulnerabili în fața multor boli, caz în care, cel mai bine ar fi să intervenim din timp și în mod natural. Așadar, pentru a ne întări organismul, acest arbust-minune se dovedește a fi un aliat de bază.

Fructele de cătină au un conținut ridicat de vitamina C, mai mare decât măceșul sau citricele. Apoi, lista vitaminelor continuă cu:  A, E, D, K, F și complex de B-uri. Un alt component important al fructelor de cătină este betacarotenul, într-un procent mai mare decât în cazul morcovilor, de unde rezultă și culoarea galben-portocalie. Totodată, mai putem găsi minerale precum: fosfor, potasiu, magneziu sau fier și aminoacizi.

Întrebuințări și beneficii

Dacă ar fi să vorbim din punct de vedere comercial-economic, putem afirma că există o gamă largă de produse obținute din acest arbust miraculos: ulei, sirop, tinctură, extracte naturale, fructe uscate, coloranți alimentari, vitamine, pudră etc.

Însă în afară de a achiziționa produse din magazin sau farmacie, cătina ne poate fi la-ndemână și acasă, pentru a o prepara chiar noi, în diferite feluri. De exemplu, putem obține un incredibil   energizant/vitaminizant, prin simpla amestecare a fructelor, cu miere. Luați în fiecare zi, o linguriță din acest amestec, pe stomacul gol. Va fi elementul miraculos, care vă va crește imunitatea acționând ca un scut împotriva răcelii. 

Uleiul este o altă formă prin care putem consuma cătină. Se spune că acesta ar avea un conținut mult mai ridicat de caroten decât morcovul. Există două tipuri: unul din pulpa fructelor și altul din semințele acestora. Ambele sunt obținute printr-un proces mecanic, de presare la rece. Pot fi folosite pentru uz intern, respectiv extern; dar după anumite indicații, de regulă precizate pe etichetă.

Un ceai din fructe uscate, îndulcit cu un strop de miere polifloră sau de salcâm nu va fi doar o băutură caldă și savuroasă, ci și una cu efecte benefice asupra organismului.

Minunatele bobițe galbene, pot sta și la baza unor produse dulci care vor bucura întreaga familie. Le putem prepara chiar noi, în propria bucătărie: gemuri, sosuri/topping-uri sau chiar delicioase prăjituri. Spre exemplu, puteți face: tarte, cheesecake-uri, creme etc. Dacă doriți, le puteți combina și cu alte fructe, pentru a beneficia de gusturi și mai interesante.

Dacă ne-am lămurit în privința modului de întrebuințare, acum haideți să vedem ce beneficii ne aduce consumul unor astfel de preparate. Ele contribuie la un organism sănătos, fiind recomandate celor care suferă de diferite afecțiuni, cum ar fi cele: hepatice, oculare, endocrine, digestive, gastroduodenale, ulcerul gastric, viroze. La nivelul pielii, cătina poate constitui un aliat în tratarea eczemelor, urticariilor, erupțiilor cutanate. Totodată, pot fi combătute diferite stări: surmenajul, stresul, depresia, anxietatea.

Pe scurt, cătina are efect: antioxidant, vitaminizant, antiinflamator, imunostimulator, citoprotector, cicatrizant, depurativ, emolient.

 


0