De ce să plantăm toamna?

În multe locuri putem citi faptul că cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor şi arbuştilor fructiferi este toamna, după căderea frunzelor, aproximativ din data de 15 octombrie, până la îngheţarea solului. De ce, oare? 

Avantajele plantării de toamnă:

- primul avantaj este prinderea puieţilor, procentul de prindere este mult mai ridicat decât în cazul plantărilor de primăvară, datorită precipitaţiilor.

- câştigaţi un an de producţie deoarece pomii şi arbuştii fructiferi, plantaţi toamna vor porni primăvara cu mai multă vigoare, în vegetaţie.

-  în perioada de iarnă, rănile de pe rădăcini au timp suficient să se cicatrizeze emitând noi perişori care vor permite reluarea vegetaţiei primăvara, timpuriu.

-  şi nu în ultimul rând, toamna aveţi şanse mari să găsiţi soiurile pe care le doriţi, deoarece oferta de toamnă este mult mai bogată. 

Cum alegem pomii fructiferi? La ce trebuie să fim atenți?

-  prima întrebare la care trebuie să răspundeți atunci când vreți să alegeți pomii fructiferi este: ce fructe vă doriți? Puteți alege fructele tradiționale, favoritele copilăriei cum ar fi: merele, perele, cireșele, prunele sau piersicile, dar puteți alege și fructe mai puțin obişnuite cum ar fi: migdalele, castanele, gutuile, smochinele, ba chiar şi kaki.

-  dimensiunea pomului la maturitate poate fi un factor pe care trebuie să-l luăm în considerare, având în vedere spaţiul de care dispunem.

- de asemenea este bine să ştim dacă pomii au nevoie sau nu de polenizator, pentru a decide dacă trebuie să plantăm unul sau mai mulți puieți de același fel.

-  e foarte important să ne alegem furnizori de încredere, care ne oferă garanţia soiului. Este foarte neplăcut să constatăm după  3-4 ani de muncă că mult doritul cireș este vişin sau prunul, corcoduş. 

Cum plantăm pomii fructiferi pentru a avea succes?

- în primul rând trebuie să săpăm o groapă de o mărime potrivită cu rădăcinile. În cazul pomilor altoiți trebuie să fim atenţi ca punctul de altoire să fie situat deasupra nivelului solului.

- pomilor proaspăt plantaţi trebuie să le asigurăm și substanțele nutritive necesare dezvoltării. Nu ezitați să adăugați îngrășământ complex sau natural imediat în groapa de plantare.

- înainte să plantăm puietul tundem rădăcinile groase, pentru a le împrospăta după care tundem şi crengile rupte sau uscate.

- așezăm pomul în groapă și acoperim rădăcinile cu pământ. Dacă sezonul este unul mai secetos, stropim rădăcinile cu puțină apă înainte de a adăuga pământul. 

- după ce am acoperit rădăcinile, stropim din belșug și tasăm ușor pământul în jurul rădăcinilor. Puieții mai firavi pot fi susținuți cu ajutorul unui par.

- pentru a proteja de rozătoare puietul plantat, îl putem înconjura cu plasă de protecție.

De ce e bine să plantăm pomi sau arbuşti fructiferi?

- sunt baza unui stil de viaţă sănătos

- nu puteţi găsi nicăieri, fructe mai sănătoase şi mai proaspete, decât cele culese din propria grădină. Plantarea unui pom fructifer este o investiţie pe termen lung, care ani în şir ne va dărui roade bogate şi sănătoase.

- nu în ultimul rând ne oferă un ambient plăcut

                 


1