Top 5 cele mai parfumate plante de grădină!

O gamă variată de plante parfumate poate transforma chiar și cele mai mici grădini, în delicii senzoriale.

Miresmele adaugă o dimensiune suplimentară grădinii, transformând-o într-un loc în care vrei să lenevești, îngăduindu-ți să simți mai degrabă, decât să te grăbești spre ușa din față. Utilizează plante care înfloresc în diferite perioade pentru a-ți transforma grădina într-un paradis parfumat pe parcursul întregului an.

Plantați soiuri iubitoare de căldură, precum lavanda de-a lungul pereților de pe partea nordică și împrejmuiți-i cu dale de cărămidă sau pietricele pentru a le atrage parfumul. Poziționați plantele care parfumează noaptea, aproape de terase sau ferestre, astfel încât să puteți savura parfumul acestora în timp ce vă relaxați, seara.

Iată câteva, dintre cele mai parfumate flori:

1. Lavandă – lavanda ne încântă cu florile romantice de la începutul lunii iulie, până spre sfârșitul lunii septembrie. Acestea îsi păstrează parfumul și după uscare, o perioadă îndelungată. 

2. Caprifoi  florile ne încântă cu parfumul dulce, caracteristic în lunile iunie, iulie. În tradiția populară se spune că ocrotește locul unde este plantat, preferându-le pe cele însorite, cu mult soare. 

3. Iasomie – soiurile de iasomie necesită îngrijire minimă, frunzele sunt de un verde crud, iar primăvara este acoperită în întregime de multiple flori delicate, parfumate. Preferă locurile însorite unde poate beneficia de lumină. 

4. Liliac – parfumul clasic, dulce de liliac este rareori găsit în grădinile moderne, mai ales în zonele cu climat cald. Dar este comun în grădinile tradiționale din zonele cu climat mai rece. Acești arbuști rezistenți la ger se regăsesc într-o gamă variată de parfumuri. Soiurile de liliac preferă pământul umed și vor înflori abundent după o iarnă geroasă. 

5. Arbustul zânei – iarna, când majoritatea plantelor sunt adormite acest arbust ne încântă cu florile galben-aurii ce apar pe ramurile goale și strălucesc în lumina soarelui de iarnă. Acestea răspândesc un miros puternic, dulce.


 
1