Totul despre Kaki

            În ziua de azi, există nenumărate fructe cu iz exotic, pe care le știm destul de bine, ba chiar ne-am obișnuit cu ele, am început să le consumăm tot mai des, încât putem spune că le-am adoptat. Asta nu doar datorită faptului că le găsim în supermarket, printre mere, pere sau alte fructe autohtone, ci și pentru că le putem cultiva fără probleme, la noi în țară. Ei bine, în această categorie intră și KAKI.

            Științific vorbind, Diospyros Kaki este o specie arboricolă, din genul Diospyros, care face parte din familia Ebenaceae. Genul este unul mare și cuprinde aproximativ 700 de specii înrudite. În limbaj popular, i se mai spune curmal japonez; iar la o căutare în limba engleză îl putem găsi sub denumirea de Sharon sau Persimmon.  

            I se mai spune și fructul dumnezeiesc, fructul zeilor ori fructul divin, asta deoarece din punct de vedere etimologic, termenul de ”Diospyros” ar proveni din alăturarea a două cuvinte de origine greacă ”dios” și ”pyros.” Prin combinarea lor, s-a ajuns la o construcție lingivistică ce s-ar traduce contextual ca: ”fructul zeilor” sau ”fruct divin”. Însă denumirea i se potrivește și din perspectiva proprietăților remarcabile pe care le au fructele.

            Pomul nu doar oferă roade delicioase, ci are și efect decorativ, atât la modul general cât și indvidual, prin toate elementele sale componente: frunze, flori, fructe. Formează o coroană cu aspect rotunjit și îngrijit. La maturitatea deplină, poate ajunge până la 6-8 m, înălțime. Se plantează atât toamna, cât și primăvara, însă cu condiția ca solul nu fie înghețat. Dacă vorbim de mai multe exemplare, se recomandă o distanță minimă de 4 m, între fiecare. Pentru a se dezvolta armonios, necesită un sol fertil, bine drenat. Se amplasează în locuri însorite.

            Cu toate că este un soi cu iz exotic, s-a adaptat extrem de bine condițiilor din țara noastră, adică poate face față temperaturilor mai scăzute. Se recomandă totuși, amplasarea lui în zone ferite de curenții reci de aer și protejarea lui, mai ales în primii doi de la plantare; dar și în zonele unde iarna, gradele scad sub -18.

            Nu doar că putem planta un exemplar în grădină, ci îl putem cultiva și la scară mare. Este bine să achiziționați astfel de plante din pepiniere sau magazine specializate, care vă oferă garanția soiului, pentru a evita neplăcerea de a primi cu totul altceva decât ați cumpărat sau a avea tot felul de probleme cu plantele.

            Deoarece se ”trezește” mai târziu, spre deosebire de alți pomi, înflorind cu  precădere prin luna mai și perioada de coacere a fructelor este mai târzie, astfel că fructele de Kaki se numără printre ultimele pe care le recoltăm, alături de moșmoane. Datorită înfloririi care are loc mai pe la sfârșitul primăverii, putem spune că pomul este oarecum ferit de îngheț, spre deosebire de alți pomi fructiferi a căror flori sunt de multe ori lovite de acest inamic.

Coacerea fructelor are loc spre sfârșitul toamnei, prin octombrie-noiembrie. În funcție de soi, acestea pot fi mai mult sau mai puțin astringente.

            Ce facem când dăm de fructe mai puțin coapte? Ei bine, procedăm cam ca atunci când cumpărăm spre exemplu, un mango verde. De obicei, îl așezăm lângă banane, pentru a se coace mai repede. Ei bine, în ceea ce privește fructele de kaki le așezăm într-o pungă, alături de câteva mere, care prin transpirație vor elimina etilenă, accelerând-le procesul de coacere.

     Se mai recomandă un lucru, mai ales în cazul unor plantații: normarea fructelor, altfel spus rărirea lor. Se întâmplă ca multe fructe se crească foarte aproape unele de altele, în acest caz se procedează la îndepărtarea manuală a unora dintre ele, pentru a rămâne o anumită distanță între fructe. Acest lucru poate avea loc atunci când fructele au 1 sau 1,5 cm. De ce? Pentru că deseori pot fi multe și mărunte, lucru care le împiedică să crească așa cum ar trebui, sau pot fi multe și mari, caz în care mărimea lor duce la ruperea crengilor sub greutatea lor.

            Fructe. Aspect și folosință

            Fructele de kaki sunt aspectuoase, au o culoare îmbietoare galben-portocalie sau portocaliu-roșiatică, în funcție de soi și un gust extrem de bun, dar care cu greu poate fi descris. Asta și din cauza faptului faptului că oamenii pot avea percepții diferite din acest punct de vedere. Unii spun că îi trimit cu gândul la miere, alții că ar fi o combinație între caisă, piersică și pară. Au un înveliș lucios, de ”duritatea” unei roșii și un miez destul de compact, dar suculent totodată. Chiar dacă inițial pot părea destul de tari, la coacerea deplină, acestea se înmoaie semnificativ și sunt zemoase. Se pot consuma ca atare, dar la fel de bine sunt un deliciu în salatele de fructe, în smoothie-uri, prăjituri de tot felul. Sunt multe persoane care fac din ele, chiar și gem.

  Beneficii

Kaki poate un aliat al organismului nostru. Este bogat în fibre și vitamine, conține potasiu, cupru, mangan, acid folic, magneziu și fosfor. Se spune că un singur fruct de kaki ar conține mai mult de jumătate din necesarul zilnic de vitamina A, care contribuie semnificativ la funcționarea optimă a vederii și a sistemului imuntar. Vitamina C este prezentă într-o proporție mare, la fel și vitaminele B6, E sau K. Totdată este o sursă bogată și sigură de antioxidanți. Aceștia contracarează stresul oxidativ.

La ce ajută consumul fructelor de kaki? La multe: la sănătatea inimii, contribuie la reducerea inflamațiilor, ajută digestia, îmbunătățește vederea, stimulează sistemul imunitar, previne semnele îmbătrânirii premature, menține sub control tensiunea arterială, îngrijește pielea etc.

 

             


0