Trandafirii cățărători, adevărate comori pentru grădină

Trandafirii sunt fără dar și poate, printre cele mai cunoscute și iubite plante din lume. Nu miră pe nimeni acest lucru și credem că nu ar trebui să existe casă care să nu aibă în curte, măcar un exemplar. Atunci când vrei să plantezi așa ceva, posibilitățile sunt multiple. Tocmai de aceea este extrem de dificil să luăm o decizie. Peisajul pe care aceștia îl oferă grădinilor este mirific, indiferent de soi, pentru că au multe de oferit: o gamă largă de culori, forme diverse, parfumuri seducătoare etc.

Dar, dintre toate tipurile de trandafiri pe care le cunoaștem, un loc special îl ocupă cei cățărători. De ce? Simplu: oferă grădinilor un aer romantic grație florilor care apar cu o abundență incredibilă. Pur și simplu te fac să visezi cu ochii deschiși, te cuceresc vizual și olfactiv, îți îmbracă spațiul exterior în cele mai elegante haine. Nimeni nu poate rămâne indiferent, când are în fața sa astfel de exemplare, indiferent de soi.

Trandafirul este un gen de plante perene, ce face parte din familia Rosaceae, familie care înglobează peste 200 de specii de arbuști, preponderent spinoși. Încă din cele mai vechi timpuri, trandafirii au fost îndrăgiți pentru frumusețea lor, generată de florile variat colorate și intens parfumate. Această plantă a fost mereu o sursă de inspirație pentru poeți, artiști plastici, cântăreți, dar nu numai. Care doamnă sau domnișoară nu se bucură atunci când primește un buchet alcătuit din aceste spectaculoase flori? Sau ce sufragerie nu se simte specială în prezența unei vaze cu flori de trandafiri, așezată pe mijlocul mesei? Cei din categoria cățărătorilor, pot spori efectul romantic de care o ceremonie care sărbătorește dragostea sau creștinarea unui copil ar avea nevoie. Imaginați-vă cât de frumoase pot fi niște fotografii, care au în fundal flori intens colorate, gingașe și elegante?            

 Aspect general

”Alpinist” de profesie fiind, acest tip de trandafir se deosebește de cei clasici prin felul în care se prezintă. El dezvoltă un frunziș des și înflorește abundent, în condiții optime de plantare. Deoarece face parte din categoria plantelor cățărătoare are nevoie de un suport suficient de viguros încât să-l susțină fără probleme, mai ales la maturitate când poate atinge dimensiuni considerabile, în funcție de soi.

Ascensiunea viguroasă a unui trandafir urcător depinde mult de atenția și grija noastră. Cu cât va simți că are tot ceea ce-i trebuie, el va cuceri tot spațiul care i se pune la dispoziție, îmbogățindu-l din punct de vedere decorativ. Înflorirea bogată și cromatica deosebită captivează orice privire. Poate fi plantat în orice fel de grădină: fie ea rustică sau modernă, mică, mijlocie sau mare. Însă nu doar acestea pot adăposti asemenea comori, ci și parcurile sau diferite alte zone publice ori amenajări urbane. Splendoarea, eleganța, rafinamentul, romantismul și spectaculozitatea acestor trandafiri, greu ar putea fi egalate de alte plante.

Plantare și îngrijire

Plantarea trandafirilor cățărători se face în perioada lor de repaos vegetativ, primăvara sau toamna, în condiții optime, adică în măsura în care solul nu este înghețat, iar temperatura din termometre este constant pozitivă. Știm cu toții cât de imprevizibilă poate fi vremea, de aceea ”primăvara” nu coincide neapărat cu, perioada care îi corespunde din punct de vedere calendaristic. Există situații în care încă în luna martie există pericol de îngheț. Așadar, totul este relativ și trebuie să ne lăsăm ghidați de natură.

Ca amplasament, locurile preferate ale acestor trandafiri sunt cele însorite, luminoase. De altfel, acest lucru este valabil pentru orice tip de trandafir. Înainte de a vă apuca efectiv de plantare, rădăcinile se țin în apă pentru o zi sau măcar 6-10 ore. Apoi, săpați o groapă suficient de mare (măcar 25x25 cm) astfel încât acestea să nu se simtă înghesuite. Punctul de altoi trebuie să rămână deasupra solului, cu 1-2 cm. Se plantează în sol fertil, ușor lutos și bine drenat.

Trandafirii cățărători înfloresc pe perioada verii. Îndepărtarea florilor ofilite, uscate va atrage după sine o înflorire mult mai bogată. Administrați regulat îngrășământ. În verile extrem de secetoase este important să interveniți pentru a le asigura necesarul de apă, însă moderat și în așa fel încât aceasta să nu ajungă pe frunze. Pe măsură ce acest tip de trandafiri cresc, ramurile principale trebuie dirijate și legate, astfel încât să crească în direcțiile pe care ni le dorim. Primăvara, când a trecut orice pericol de îngheț puteți elimina prin tăiere, cu o foarfecă de tuns, igienizată în prealabil, ramurile bătrâne, moarte, uscate sau care au înghețat în urma iernii. 

Rolul lor într-o grădină. Modalități de utilizare peisagistică.

Trandafirii cățărători se împart în două mai categorii: cei cu o singură înflorire și cei remonanți (cu înflorire repetată). Aceștia din urmă vor împodobi grădinile, pe tot parcursul verii, până toamna târziu. Există nenumărate soiuri, care de care mai atrăgătoare: cu flori mici, medii sau mari, parfumate sau nu, care cresc într-o gamă bogată de culori și nuanțe, cu frunze mate, semi-mate sau lucioase.

Ce rol au într-o grădină? Unul decorativ: îmbracă garduri inestetice, dau viață pereților, scot în evidență filigorii, ba chiar mai mult decât atât, cu ajutorul lor putem realiza perdele sau paravane naturale, fără a mai fi nevoiți să apelați la tot felul de construcții sau suporturi deloc estetice ori mai puțin prietenoase cu natura.

Tocmai pentru că nu cresc sub forma clasică, de tip tufă, ci se întind pe unde ”văd cu ochii,” aceștia au nevoie de un sistem de susținere bine pus la punct. Adică unul suficient de puternic încât să-i poată susține, deoarece aceștia pot crește foarte mult, unele soiuri depășind chiar și 3 m, înălțime. Ce anume le puteți oferi? Pot fi conduși pe garduri, pe zidurile casei, în jurul unei filigorii sau în preajma teraselor. Aveți însă grijă la acest aspect, al ghidării lor pe suport: or fi ei urcători, dar nu îi putem lăsa să crească la întâmplare, la voia sorții. Asigurați-vă că legați lăstarii din loc în loc, pentru a le induce drumul, pe care trebuie să-l urmeze.

Dintre toate, probabil cea mai des întâlnită modalitate, de a oferi suport acestor alpiniști este pergola. Aceasta poate lua forme diferite și se confecționează din lemn, fier, metal etc. Poate fi achiziționată din magazine de bricolaj/grădinărit, însă în egală măsură se poate realiza manual, acasă, dacă aveți imaginație și vă știți îndemânatici. Uneori, chiar și o sârmă mai groasă poate servi drept suport. Dacă aveți o grădină spațioasă, le puteți oferi o arcadă care să dea impresia unei ”căi de acces,” unei ”porți” către un tărâm de vis. Cu timpul, aceasta va fi plină cu flori viu colorate. Curțile generoase vă permit să fiți creativi, astfel încât puteți realiza chiar și un ”tunel”, format din mai multe pergole, poziționate una după alta, la distanțe egale. Doar imaginați-vă cât de frumoasă poate fi o asemenea priveliște, în momentul în care are loc înflorirea... Similar unei pergole este spalierul. Acest tip de suport susține o gamă largă de plante cățărătoare, deci implicit și trandafirii.

Tot într-o grădină vastă ca întindere, puteți realiza un adevărat ”colț” de poveste, cu ajutorul unei ”perdele” în preajma căreia puteți așeza o masă cu scaune, unde să luați masa sau puteți realiza o boltă sub care puteți amplasa o bancă, unde relaxarea va fi la cote maxime. Romantic, nu-i așa? Puteți realiza o boltă chiar la intrarea în grădină, care să creeze iluzia unei ”uși de intrare”. La fel de frumos și atrăgător poate fi un foișor ”îmbrăcat” cu trandafiri urcători.

Ce mai puteți face? Spre exemplu, atunci când vă doriți o boltă care să abunde în flori vă recomandăm plantarea a două exemplare, de o parte și de alta a suportului. Acestea vor crește simultan, întâlnindu-se la mijloc, în partea superioară. Pot fi din același soi sau de culori diferite, după preferințe. O altă idee ar fi să amplasați o pergolă lângă un perete al casei, în acest fel nu doar că veți avea ce admira de câte ori veți ieși, dar parfumul seducător va pătrunde în interior. Chiar și o scară din lemn mai veche, pe care poate nu o mai folosiți, vă poate fi de ajutor în cazul în care nu doriți să investiți, în suporturi gata făcute.

Dacă vreți să sporiți farmecul unui trandafir urcător, puteți planta alături de el și alte plante cățărătoare cum ar fi, clematitele. Arată excepțional împreună și se completează una pe cealaltă. Contrastul care se formează este uimitor, în primul rând datorită formelor diferite pe care le au florile, respectiv frunzele; dar mai ales din punct de vedere cromatic. Plantați-le astfel încât să se întrepătrundă. Veți obține ceva spectaculos. Pentru un plus de magie, la baza celor două ați putea planta lavandă. Aceasta se înțelege de minune cu trandafirii; ba chiar mai mult decât atât reduce semnificativ atacul afidelor asupra acestora; nu mai spunem că parfumul ei contribuie la starea noastră de bine, având un efect calmant. Ce vă puteți dori mai mult? Nu veți mai vrea să intrați în casă.

Pentru cei care doriți doar un accent de culoare în mijlocul grădinii, puteți opta pentru suporturi de diferite forme, care nu ocupă loc mult, căci se concentrează mai mult pe înălțime, pe care trandafirul se va putea încolăci, oferindu-vă doar un punct de atracție. Acestea pot fi achiziționate din magazine de grădinărit și sunt de regulă, confecționate din metal sau lemn, sub formă de turn, piramidă, obelisc, spirală etc. Sunt ideale acolo nu există foarte mult spațiu, iar pereții sau gardurile sunt deja ocupate de alte plante ori pur și simplu nu au nevoie să fie îmbrăcate.

Indiferent de alegerea pe care o faceți, vă veți bucura de o reală splendoare în grădină. Cu trandafirii cățărători nu aveți cum să dați greș, deoarece vă transpun într-un tărâm de poveste, de-ndată ce își fac apariția florile! Sunt acele comori ale naturii care vă fac fericiți. 

            


1