Agrișul, un arbust fructifer meritoriu

Există mulți arbuști fructoferi care îți pot aduce satisfacții, dacă alegi să-i plantezi. Unul dintre ei este agrișul. Formează o tufă cu un bogat efect decorativ, este rezistent, productiv și ușor de întreținut. Oferindu-i un loc în grădină, practic vei avea succes pe toate planurile.

Cum se întâmplă în cazul zmeurului sau murului și agrișul crește în mod spontan, la munte sau  în zonele deluroase. În aceeași măsură, el se poate cultiva în grădină, astfel ne vom putea bucura de prezența lui în preajma casei. 

Unde și cum îl plantăm? 

La ce trebuie să fim atenți... Dacă ai decis că vrei în grădină un agriș, va trebui să îi acorzi spațiul de care are nevoie și locul care i se potrivește. În esență este o plantă care iubește lumina, deci amplasează-l în locuri însorite. Dar dacă singurul spațiu disponibil din grădina ta este unul semiumbrit îl va tolera și pe acesta, având capacitatea de a se adapta. Ar fi bine să-l ferești de vânturile puternice.  Nu are pretenții în ceea ce privește temperatura. Este un arbust rezistent, care în perioada de repaus vegetativ din anotimpul rece, poate face față chiar și la -32 de grade Celsius.   Pe perioada verii este la fel de rezistent; dar în cazul în care își face apariția canicula va trebui să-l hidratezi corespunzător, însă cu moderație, nu în exces. Acest lucru este esențial, deoarece umiditatea prea mare din sol, nu îi este benefică, dimpotrivă. Irigarea se impune în cazul care dorești să plantezi la nivel mare. Deci, dacă te gândești la o plantație, acordă atenție acestui aspect.  Pentru a avea parte de o recoltă bogată, metoda irigării prin picurare este ideală, deoarece seceta îl face să simtă nevoia de apă, dar trebuie acordată cu măsură, pentru a nu cauza daune.  Solul în care se plantează trebuie să fie unul bine drenat, fertil, lutos sau luto-nisipos ca textură, cu un Ph acid sau slab acid.  Plantarea propriu-zisă se face în așa fel încât rădăcinile să fie răsfirate în groapă, iar planta să stea în poziție verticală. La final, tasați pământul de jur împrejurul său, pentru a se forma un contact bun între acesta și rădăcină. În cele din urmă, nu uitați să udați. 

Aspect

 Agrișul se prezintă sub formă de tufă și are ramuri spinoase, dispuse echilibrat, ceea ce îl face chiar atrăgător în grădină. Există și soiuri pe tulpină înaltă, adică au aspectul unui pomișor, fiind astfel extrem de arătoase. Însă fructele pe care le produc toate soiurile sunt cele care atrag cel mai mult atenția. Sunt aspectuoase, sferice sau ovoidale, cu nervuri vizibile pe sub pielița care învelește pulpa. Boabele stau atârnate de o codiță subțire. În partea opusă codiței, prezintă un mic mănunchi de ”mustăți” precum coacăzele negre. În funcție de soi, agrișele pot fi galbene, verzui sau roșiatice.  Dacă aveți copii care au obiceiul de a vă ajuta prin grădină, mai ales la recoltat să știți că există și agriși fără spini. Plantați astfel de exemplare și veți sta fără grija că s-ar putea înțepa. 

Boli și dăunători

Oricâtă grijă ai avea, orice plantă se poate la un moment dat îmbolnăvi sau poate fi atacată de ”dușmani,” cum ar fi: afidele, păianjenul roșu etc. Dintre bolile care afectează agrișul enumerăm: făinarea, rugina, putregaiul. Poate cel mai des întâlnit motiv de îngrijorare este făinarea, ea te poate lăsa fără recoltă. De obicei apare spre sfârșitul primăverii sau în primele săptămâni de vară. Cum o poți recunoaște? Pe tulpina, frunzele sau chiar și fructele plantei începe să apară o depunere afânată, albă; care după un timp își schimbă aspectul transformându-se într-o crustă de culoare maronie. Frunzele se răsucesc, tulpinile se curbează și tind să se usuce.  Pentru toate aceste probleme există tratamente specifice. Adresându-vă magazinelor fitosanitare veți primi, remediul potrivit. Deseori un singur produs, poate fi eficient în combaterea mai multor boli. Însă cel mai important lucru este să respectați întocmai, instrucțiunile de utilizare înscrise pe ambalajul produsului. 

Perioada de coacere

 Fructele se coc în perioada iunie-iulie și sunt delicioase, dar mai ales sănătoase. Pulpa conține multe semințe, dar este zemoasă și are o aromă plăcută. Dacă te grăbești să le recoltezi vei crede că agrișele sunt acre, dar dacă reziști tentației de a le gusta înainte de vreme, nu vei regreta. Te vei bucura de un gust incredibil de bun, dulce-acrișor în proporții echilibrate. Un alt avantaj al acestor fructe este că rezistă timp îndelungat pe tufă. Dacă nu reușești să culegi toată recolta cu o singură ocazie, poți sta fără grijă, nu vor cădea pe jos, cum s-ar putea întâmpla de exemplu, cu zmeura. 


Cum consumăm agrișele?

Se recomandă consumarea lor în stare crudă, datorită multiplelor beneficii asupra organismului uman. Agrișele au un indice caloric scăzut și sunt bogate în fibre solubile, dar conțin și fier, zinc, magneziu, fosfor etc. Totodată sunt pline de vitamine: C, A, B1, B2, B6. Consumul moderat de agrișe acționează pe mai multe planuri: reduce nivelul de colesterol din sânge, contribuie la scăderea tensiunii arteriale, are proprietăți laxative, depurative, ajută digestia, dar este și un excelent tonic.  Agrișele sunt un deliciu în stare proaspătă, dar pot fi ingredientul principal în diferite deserturi. La fel de bine, puteți obține un irezistibil gem sau o dulceață extrem de fină și aromată.  Vezi oferta Sweet Garden de Agriș


0