Ce facem în grădină, până începe perioada de plantare?

Dar noi trebuie să fim pregătiți pentru orice, la fel cum în egală măsură trebuie să ne pregătim grădina. Indiferent că te afli în fața uneia noi sau uneia pe care o îngrijești de ani de zile, ai câteva lucruri de făcut în această perioadă. Dacă nu ești la prima ta experiență într-ale grădinăritului, nu ar trebui să ai mari bătăi de cap, deoarece cu siguranță știi ce ai de făcut. 
Însă în cazul în care abia acum vrei să-ți creezi propria oază de liniște, va trebui să ai în vedere anumite aspecte sau, mai bine spus pași pe care să-i urmezi, pentru a fi sigur că vei avea parte de rezultatele la care visezi. 


Pregătește-ți grădina pentru viitoarele plantări! 
În primul rând, e cazul să știi că nu te apuci să plantezi așa, pur și simplu, oricând și oricum. Până când vremea nu îți permite, acțiunea propriu-zisă a plantării nu poate avea loc. De ce? Răspunsul este simplu: nu putem face asta, decât atunci când nu mai există pericol de îngheț, adică numai când temperaturile devin constant pozitive. Este important să înțelegi că în acest context, ne referim la cea a solului. Cu toate că gradele din termometre pot fi pozitive la nivelul aerului de afară, pentru plante important este solul, ca atare acesta trebuie să fie ”călduț”. Nu putem introduce un bulb, o rădăcină sau o plantă tânără și firavă în pământul rece sau înghețat. Odată ce am stabilit care sunt condițiile propice plantării, să vedem concret, ce lucrări avem de făcut în perioada premergătoare acestei etape. 


Aranjarea”câmpului de luptă” 
Gândește-te bine ce tip de plante îți dorești, fă o listă cu ele, apoi verifică ce necesități au. Ulterior, ținând cont de aceste aspecte, alege locul care i se potrivește fiecăreia în parte. Deși în marea lor majoritate, plantele au nevoie de lumina soarelui timp de măcar 6 ore pe zi, fii atent că există varietăți care se simt mai bine la umbră. Așadar e important să ai în vedere și acest lucru. În timp ce unele adoră să se scalde în razele soarelui, altele nu se dezvoltă armonios așa, ba dimpotrivă.


Curăță perimetrul și solul
Așa cum și noi îmbrăcăm haine curate, mâncăm din farfurii curate sau ne culcăm în așternuturi curate, la fel și viitoarele plante au nevoie de un sol curat, pentru a se dezvolta frumos și sănătos. Drept urmare, elimină din zona de plantare, orice impurități, resturi de rădăcini sau plante uscate. Apoi, apucă-te de săpat. Va trebui să poți lucra ușor cu pământul, când vei introduce bulbii sau rădădinile în groapa de plantare. Echipează-te corespunzător: folosește mănuși de protecție, o sapă și tot felul de alte ustensile necesare extragerii diverselor resturi din sol. 
Procedați la fel și în cazul în care vorbim despre o curte care nu se află la prima plantare. Curățenia este importantă. Dacă în urma toamnei trecute, frunzele uscate ale pomilor, copacilor sau arbuștilor nu au fost îndepărtate, acum este momentul să faceți acest lucru, folosindu-vă de o greblă.  Dacă aveți un gard viu, ar fi bine să-i verificați starea și să faceți mici ajustări dacă necesită. La fel și în cazul arbuștilor ornamentali. În principiu, atâta timp cât vremea vă permite, puteți elimina crengile uscate ale acestora, dar aveți grijă la cei care înfloresc primăvara. Aceștia și-au format bobocii florali, încă din timpul toamnei, iar tunderea lor ar putea afecta înflorirea, ba chiar poate duce la totala neînflorire. 
În eventualitatea în care mai există zăpadă, ajutați crengile coniferelor și ale arbuștilor ornamentali să scape de povara greutății acesteia, curățându-le. Dacă ai semințe de legume, le poți semăna în răsaduri. Lasă-le apoi la căldură, urmând să le plantezi în sol, după ce trece nu mai există pericol de ger, de îngheț.     
Una peste alta, ideea de bază ar fi să nu te apuci de nimic, fără să ai un plan de bătaie. Așa vei fi bine organizat, nu te vei încurca și vei ști exact ce ai de făcut. Când primăvara va fi prezentă în adevăratul sens al cuvântului, abia atunci te vei putea apuca de plantat. Îți urăm spor la lucru și multă inspirație în alegerea, aranjarea și amplasarea tuturor plantelor!

În așteptarea primăverii e musai să fim atenți și la etapele premergătoare activităților de plantare propriu-zisă. Este necesar să parcurgem pașii menționați. Astfel, grădina va fi pregătită și gata să primească în cele mai bune condițiii, plantele de anul acesta. 
Îți mai spunem un lucru, chiar dacă nu ai de gând să inserezi ceva nou; curățenie, toaletări și verificări tot trebuie să faci, pentru a te asigura că întreg spațiul exterior va fi frumos, înfloritor sau/și plin de roade. Fii responsabil și îngrijește-ți comoara pe care o ai acasă! Învață cum să lucrezi corect, eficient, așa vei avea spor și vei obține rezultatele la care visezi. 
Desigur că vrem să vedem cum toate plantele își reiau cursul normal al vieții. DAR, pentru a ne bucura cu adevărat e necesar să ne pregătim grădina, din timp. 


1