Culturi exotice, în România?

Poate nu vă vine să credeți, dar răspunsul este: DA, pe cât de surprinzător pe atât de adevărat. Bine, nu ne referim chiar la orice plantă roditoare exotică, dar există suficiente.

Chiar destule am putea spune, cu ajutorul cărora avem impresia că suntem în vacanță, uitând pentru câteva minute că le culegem din propria grădină. În principiu, atunci când ne gândim la fructe, automat ne vin în minte cele autohtone, așa-zis ”clasice,” pe care le știm din copilărie: mere, pere, gutui, caise, piersici, pepene roșu sau galben, struguri, căpșuni, zmeură, afine, mure etc. Apoi, cu timpul am început consumăm banane, citrice, kiwi ... și încet, încet au devenit ”comune” la rândul lor. Ne-am obișnuit cu ele, le vedem peste tot în cantități uriașe. Mai mult decât atât, unii dintre noi am tăiat demult de pe lista de cumpărături lămâile, spre exemplu. Asta pentru că am oferit plantei care le rodește, un loc în propria casă; iar recoltarea lor este o reală plăcere. 

O dorință îndeplinită

Nenumărate sunt fructele cu iz exotic pe care le cumpărăm din supermarket, dar lumea nu știe că multe dintre acestea pot fi cultivate cu succes și la noi în țară. Da, da ați auzit bine. Gata cu visarea sau cu gândul ”ce bine ar fi, să le am la mine-n grădină.” Poate fi o realitate.  Apar tot felul de întrebări, nu-i așa? Au nevoie de îngrijiri speciale? Chiar rodesc și la noi? Sunt rezistente la ger?  

Care sunt acele fructe?

Ei bine, în categoria exoticelor cărora le place la noi în țară, am putea enumera multe. Ne oprim la câteva. 

Smochinul 

Savurosul arbust fructifer, și-a făcut demult loc prin grădinile românilor. A devenit și el, un clasic. Îl găsim tot la a doua sau a treia casă. Indiferent de soi, ne bucură papilele gustative cu aroma fructelor sale. Sunt delicioase. Vara, dacă există perioade de secetă, se recomandă o hidratare corespunzătoare. În primul an, planta trebuie protejată pe timpul iernii și atunci când temperatura scade sub -15 grade C. 

Kiwi

Din ce în ce mai prezent, începe să fie și kiwi sau minikiwi. Merită să aveți astfel de plante roditoare în grădină. Sunt rezistente la ger, ușor de întreținut și fructifică abundent. Oferta Sweet Garden abundă în soiuri: de la cele clasice, la cele cu fructe roșii-purpurii, până la unele cu fructe uriașe, fără păr sau mini. Gustul lor fresh este incredibil, iar vitaminile care se regăsesc în pulpa lor zemoasă sunt aliatul unui organism sănătos. 

Pawpaw 

V-ați fi gândit vreodată că puteți planta, spre exemplu: Pawpaw? Poate unii dintre voi nici nu ați auzit de el, darămite să-l și cultivați. Ei bine, Pawpaw este un fruct cu aspect interesant, căruia i se mai spune banana nordului. Este o plantă extrem de rezistentă la boli și ger. Fructele verzui se prezintă grupat, fiind așezate în ciorchini. La coacerea deplină devin galben-maronii la culoare, iar la gust sunt delicioase, aromate, dulci și cremoase. Planta este rezistentă la ger și boli. 

Goji tibetan 

Cu siguranță această denumire vă este familiară. Sunt acele fructe mici, lunguiețe, de culoare roșie, pe care le găsim mai mereu deshidratate. Conțin o cantitate mare de substanțe nutritive, vitamine și minerale. Planta este una rezistentă, ușor de îngrijit și extrem de productivă. 

Vitalberry și honeyberry

Aceste două minunății vă vor încânta de-a dreptul. Vitalberry este o plantă cățărătoare, care se întreține ușor și este rezistentă la ger, respectiv boli. Fructele pe care le produce sunt deosebite prin aroma lor. Acestea îmbină mai multe gusturi: dulce, acrișor, amărui, picant și sărat. 
Honeyberry poate fi considerată o plantă atât roditoare, cât și ornamentală. Este nepretențioasă la sol și total rezistentă la ger. Fructele pe care le produce sunt dulci-acrișoare, suculente și bogate în vitamine, antioxidanți. Haideți să oferim grădinilor noastre un suflu nou, un accent exotic. Să începem să plantăm cât mai diversificat, având grijă ca printre soiurile cu care suntem obișnuiți de o viață, să inserăm și plante la care doar visam, până acum. Vom avea parte de vitamine în stare pură, fără a fi nevoiți să mergem la farmacie. Cea mai bună metodă prin care ne putem menține sănătoși este mâncând asemenea bunătăți.

 

                                


0