Cum ne bucurăm de fructe și legume, iarna?

Este bine să  mâncăm echilibrat, pentru a ne menține sănătoși. Asta înseamnă că în meniul nostru zilnic trebuie să existe: carne, lactate, fructe, legume și desigur, multă apă. În anotimpul rece, e musai să facem în așa fel încât să prelungim viața anumitor alimente, astfel încât să ne bucurăm de savoarea și prospețimea lor, în continuare.

Depozitare corectă

Da, chiar și iarna, putem beneficia de prospețimea unor fructe și legume, cu o singură condiție: să le depozităm corect. Este important să le asigurăm condiții proprii, care să le ajute să-și mențină proprietățile intacte, pentru cât mai mult timp. În principiu, vorbim despre spații mai întunecate, cu temperaturi mai scăzute și o bună circulație a aerului.

Pentru cei care stau la casă, cele mai adecvate locuri sunt pivnițele sau chiar podurile. Desigur, aceste spații trebuie supuse unor pregătiri prealabile. Curățați zonele respective, îndepărtând orice resturi rămase de peste vară-toamnă, iar dacă aveți recipiente în care ați mai depozitat anterior, spălați-le înainte de a le refolosi și lăsați-le să se usuce în aer liber. Acest lucru este indicat, deoarece soarele distruge orice germeni și veți evita putrezirea. Aerisiți încăperile, cum puteți mai bine: lăsați atât ușile, cât și geamurile deschise, astfel încât aerul să poată circula peste tot. În cele din urmă, puteți aplica diferite tratamente fitosanitare de dezinfectare, însă doar respectând indicații precise date de personalul unui magazin de specialitate și numai în măsura în care este posibilă o asemenea acțiune. Mai demult, cea mai des folosită metodă era văruirea, asta pentru că varul are rolul de a combate agenții patogeni.

Temperatura trebuie să fie una mai scăzută, însă fără risc de îngheț. Ideal ar fi undeva la 4 sau 5 grade, deci cam ca-n frigider. Toate fructele și legumele trebuie să fie la rândul lor uscate, atunci când le puneți la păstrare. Dintre legumele care se păstrează bine în pivnițe sau poduri sunt: cartofii, morcovii, pătrunjeleul (rădăcina), păstârnacul, țelina, gulia, hreanul, sfecla. Ar fi bine să fie cât mai răsfirate, pentru ca aerul să poate circula printre ele. În ceea ce privește ceapa și ustoroiul, acestea se usucă bine, după care se împletesc și se agață, pe unde se poate. Dintre fructe, cele care se stau cel mai bine în condițiile deja menționate sunt: merele, perele, gutuile. Nucile, alunele, migdalele se păstrează foarte bine în lădițe de lemn sau carton, în saci sau în pungi de hârtie, în locuri ferite de umezeală.

Pregătirea alimentelor pentru depozitare

Alegeți cu grijă și atenție, fructele și legumele pe care doriți să le depozitați. Dacă nu le veți verifica înainte, riscați să se altereze. Pentru a evita acest lucru, nu păstrați exemplare lovite, care prezintă urme de mucegai și nu le spălați, doar curățați-le de pământ (în cazul rădăcinoaselor) și lăsați-le la uscat. Este recomandat să le verificați la anumite intervale de timp, pentru a vă asigura că totul este în regulă.

Moduri și recipiente de depozitare

Cele mai utile se dovedesc a fi lăzile, lădițele. Acestea pot fi perforate sau neperforate (în cazul legumelor care se păstrează în nisip). Cel mai indicat ar fi să fie din lemn, dar pot fi și din plastic, mai ales în cazul celor perforate. Pe fundul lor puteți pune hârtie, înainte să așezați produsele. La fel de bine, puteți folosi și lăzi din carton, însă ceva mai groase.

Chiar și simpla hârtie poate fi utilă în privința unei păstrări mai îndelungate a unor fructe. Spre exemplu, merele sau gutuile pot fi individual învelite în hârtie albă, după care în ziar. Apoi, pot fi ținute în pivniță, cămară, ba chiar și balcon, dacă nu aveți alternativă. Se pot depozita și în lădițe sau pur și simplu pe rafturi.

În afară de lădițe, așezare pe rafuri sau direct pe jos, o altă variantă este păstrarea în nisip, cu precădere, rădăcinoasele.

Una dintre cele mai eficiente și rapide metode de conservare este congelarea, mai ales în cazul persoanelor care stau la bloc. Ideal este să le congelați imediat după recoltare, desigur după ce le-ați spălat și lăsat la scurs, pentru a elimina orice surplus de apă. Anumite legume se pot și opări înainte de a le congela. Fructele în schimb, doar se spală temeinic. Ce putem congela? Aproape orice: fasole (crudă sau opărită), mazăre (crudă sau opărită), dovleac, ardei, ardei copți, vinete coapte, spanac (opărit și scurs), brocoli, conopidă, fructe de tot felul, dar și plante aromatice, precum: pătrunjelul, mărarul, leușteanul, tarhonul etc. Desigur când vorbim despre congelare nu ne limităm doar la fructe și legume, ci includem aici și carnea.

Ce altă metodă am mai putea adăuga? Uscarea. Când vorbim despre uscare sau deshidratare ne referim cu precădere la fructe, deși este valabil și în cazul anumitor legume, cum ar fi: roșiile, ciupercile, ardeii etc. Uscarea poate fi făcută la soare sau în cuptor, la anumite temperaturi, în funcție de cantitatea și tipul produsului. Desigur, prin afumare putem păstra pentru mult timp o bucată de carne sau diverse preparate din carne, iar gustul pe care acestea îl au este extraordinar.

În rest, ar mai fi modurile clasice: murături, acrituri, siropuri, compoturi, gemuri, dulcețuri etc. Ce frumos arată o cămară plină cu borcane, care mai de care mai arătoase? Până la urmă este și un sentiment de mândrie să avem astfel de bunătăți acasă, pentru că sunt roadele muncii noastre.

           


0