Faceți cunoștință cu ... Honeyberry

Există o grămadă de arbuști fructiferi pe care îi știm cu toții, din copilărie și care ne plac la nebunie. Însă, noi vrem să vă prezentăm un soi cu totul aparte, pe numele lui – Honeyberry.

Un super-arbust, super-fruct, super-aliment.

Nici nu știm cu ce am putea începe descrierea acestui minunat arbust. Este o plantă roditoare cu aspect rustic, nepretențioasă și poate fi cultivată în orice tip de sol. Datorită faptului că are o rezistență mare la boli și diverși dăunători, se dovește a fi o bună alegere în orice grădină. Ba mai mult decât atât, poate fi și o bună investiție, dacă alegem să-l cultivăm la scară mare. Un alt atu este acela are o creștere viguroasă, datorită faptului că rădăcinile se prind repede.

Prezintă o tufă înaltă, cu o coroană rotunjită și frunze medii ca mărime. Dar, cu certitudine prima caracteristică prin care se remarcă este forma interesantă a fructelor, acestea arătând ca niște afine alungite, brumate, de un albastru închis la culoare. Nu degeaba, i se mai spune și afinul Siberian. Pulpa delicioasă a roadelor este acoperită cu o pieliță aproape imperceptibilă la consum, atât este de subțire; însă suficient de densă pentru a o proteja. 

Dar, nu doar aspectul lor apetisant este de luat în calcul, ci și conținutul bogat în vitamine al acestor fructe-minune. Vorbim despre un aliment al cărui consum constant se va reflecta în starea noastră de sănătate, prin multiplele beneficii pe care le are asupra organismului uman. Datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și agenți de întinerire acesta combate depresia, previne diabetul, curăță corpul de toxine, alungă coloesterolul, crește imunitatea și este un aliat al persoanelor care suferă de boli cardiace sau cu probleme gastrointestinale.

Spuneam că este un bun antidepresiv; da, deorece consumul constant de honeyberries crește secreția de serotonină, responsabilă pentru starea noastră de bine, deci îți poate schimba complet dispoziția, ridicându-ți moralul, alungând oboseala, stresul și energizându-ți organismul.

Ce și cum?

După recoltare, fructele rezistă chiar și o lună, dacă sunt păstrate în mod corespunzător, adică în locuri răcoroase și întunecoase. Dar au o bună rezistență și pe loază, acestea nu cad singure, ci așteaptă să fie culese.

Este un arbsut extrem de productiv, dintr-o tufă putând fi obținute aproximativ două, trei kg de rod. Fructele se pot consuma ca atare, proaspăt culese sau prelucrate în diverse moduri, pentru a obține tot felul de bunătăți, cum ar fi: gem, sirop, prăjituri sau suc proaspăt stors. Le putem utiliza în smoothie-uri, ba chiar și pentru a obține băuturi alcoolice precum: vinul sau lichiorul.

Gust. Aromă.

Sunt dulci-acrișoare și aromă similară afinelor, cu care se confundă aproape în întregime, atât la aspect, cât și la gust. Nu de degeaba fructele de Honeyberry se mai numesc afine siberiene, cum afirmam ceva mai sus.

Deci?

Una peste alta, tragem concluzia că este ”un must” în grădină. Adică putem afirma, că cine are măcar un exemplar în curtea lui se poate considera norocos. Altfel spus este aproape obligatoriu să plantezi pe lângă alți arbuști fructiferi și Honeyberry. Va contribui la estetica grădinii tale, la sănătatea familiei, iar în cele din urmă îți va umple și cămăra cu bunătăți.

Concluzie? Plantează-l și nu vei regreta! Motivele sunt multiple:

- aspect general decorativ

- productivitate ridicată,

- rezistență la boli, dăunători, condiții meteo

- nu are pretenții la sol, rădăcinile se prind repede

- fructe aspectuoase și extrem de sănătoase

- întreținere ușoară

              


0