Ianuarie în grădină

Luna ianuarie pentru cei pasionați de grădinărit, în principiu, este o perioadă pentru pregătire și planificare. Dar în ciuda frigului de afară și a pământului înghețat este recomandat să facem o vizită în grădină, o dată pe săptămână, pentru a verifica dacă sunt daune efectuate de condițiile meteo sau animale/rozătoare.

În această perioadă ne retragem în căldura casei și planificăm lucrările de primăvara, unde/ce vom planta şi cum ne vom transforma grădina într-un colț de rai. Este bine să ne gândim din timp de ce necesităţi avem și să facem o listă: îngrășământ, plante, bulbi de flori, trandafiri, plante roditoare sau semințe de legume și gazon. Ca ajutor vă putem recomanda și noul nostru catalog de produse, Primăvară 2018., pe care îl puteți comanda dacă accesați următoarea pagină: http://sweetgarden.ro/catalog

Iată câteva lucrări pe care le putem efectua în această perioadă:

  • în ianuarie se întâmplă frecvent ca temperaturile să crească pentru câteva zile sau săptămâni iar solul să se dezghețe. Dacă nu am făcut în toamnă, atunci în această perioadă putem împrăștia îngrășământ specific plantelor, compost sau fertilizatoarele pe bază de fosfor și potasiu.

  • putem verifica materialele de protecție ale plantelor sensibile la îngheț și dacă acestea s-au deteriorat le înlocuim cu altele.

  • verificăm și plantele puse la iernat fiindcă și ele au nevoie de udare minimă

  • dacă zăpada este mare, neapărat trebuie să o scuturăm/îndepărtăm  de pe crengile plantelorornamentale – mai ales de pe conifere pentru a preveni ruperea lor.

  • când iarna lipsesc precipitațiile și vremea este mai călduroasă trebuie să avem grijă de plantele perene, să le administrăm apă moderat.

  • rozătoarele nu doar găsesc ci și caută rădăcina și scoarța pomilor tineri chiar și sub zăpadă, de aceea trebuie să le protejăm împotriva lor. Dacă în toamnă nu am avut timp iar vremea ne permite, acum se poate face acest lucru.

  • deja putem pregăti tăvițele pentru răsaduri

  • să nu uităm nici de prietenele noastre păsărelele, pe copacii din grădină puteţi pune hrană acestora și e foarte important să le asigurați și apă, ce se poate pune periodic dacă aceasta a înghețat!

Luna ianuarie este o lună liniștită, totuși pasionații de grădinărit pot și acum să își găsească câteva minute de relaxare petrecute cu îngrijirea grădinii mult iubite. 

 


 


1