Legendele bujorilor

Bujorii sunt unele dintre cele mai populare şi îndrăgite plante care înfloresc în luna mai. Nu e de mirare deoarece sunt rezistente – înfloresc an de an, ne bucură cu flori mari involte şi pe deasupra au şi un parfum îmbietor.

 Iată câteva curiozităţi despre această floare minunată pe care cu siguranță nu le-aţi cunoscut:

 - bujorii sunt originari din Asia, însă se găsesc în număr mare şi în Europa, respectiv America de Nord. Numele lor (Peony) vine de la Paeon, discipolul lui Asclepius, zeul medicinei. Paeon era însa un tânăr foarte talentat care devenise mult mai bun decât profesorul său. Asclepius a devenit gelos pe el şi pentru a scăpa de mânia lui Zeus l-a trasformat pe Paeon într-o floare.

 - denumirea chinezească pentru bujor este "sho yo" şi înseamnă "cel mai frumos", denumire care i se potriveşte pe deplin

 - în Antichitate bujorii erau folosiţi pentru tratarea unei mari varietăţi de afecţiuni, precum dureri de dinţi, de cap sau anchiloze

 - în Japonia, bujorul este unul dintre cele mai des întâlnite simboluri, atât în artă cât şi în opere literare

 - mitul spune că bujorul are calităţi de energizare a vieţii sexuale. Florile de bujor dintr-o vază sau chiar un tablou înfăţişând bujori în dormitor creează un efect benefic în plan erotic.

 - în ţara noastră, tradiţionala "Sărbătoare a bujorului" are loc în fiecare an, la jumatatea lunii mai, în localităţi precum Comana (Giurgiu), Pleniţa (Dolj), Saru Dornei (Suceava), Rediu (Galaţi)

 

          


1