Misterioasele magnolii și povestea lor

Ce plantă impresionează prin aspectul său, înflorește primăvara împodobind crengile golașe, este impunătoare și grațioasă în același timp, iar frunzele îi apar ulterior perioadei de înflorire? Ați ghicit? Dacă nu, vă spunem noi: magnolia. Atunci când înflorește este cuceritoare, uimitoare, elegantă, rafinată, viguroasă și delicată în același timp. Pur și simplu, nu poți rămâne nepăsător în fața ei, indiferent de soi. 

Scurt istoric
Deși pot părea contemporane, prin aspectul lor exotic, ce le recomandă mai degrabă în grădinile amenajate în stil modern, să știți că magnoliile se numără printre cele mai vechi plante din lume.  Se spune despre magnolii că existau încă din perioada erei glaciare, dar odată ce ghețarii au început să se retragă, porțiuni mari de păduri au dispărut, cu câteva excepții, în anumite părți ale Chinei, Americii de Nord și Americii Centrale. Erau polenizate de gândaci și alte insecte comune, ale acelor vremuri. 

Sursa denumirii sale
Un celebru botanist francez, Charles Plumier s-a dedicat studiului și descrierilor multor plante. El a cercetat mult și a călătorit în acest scop. Printre sutele de plante supuse examinărilor sale, s-a numărat și magnolia, pe care descris-o ca fiind un superb arbore ornamental care primăvara, oferă flori mari, spectaculoase, ce apar înaintea frunzelor. Plumier a găsit această minunăție  în Martinica, o insulă în partea estică a Caraibelor și i-a dat numele de ”magnolie” în cinstea lui Pierre Magnol, un alt botanist, contemporan cu el, care inventase conceptul de ”familie” ca o categorie distinctă a taxonomiei (știința care se ocupă cu denumirea, definirea și clasificarea grupurilor de organisme distincte, din perspectivă biologică). În Europa, a fost introdusă pentru prima dată de către un botanist cu renume, pe nume John Bannister; iar în cultura din țara noastră a ajuns începând din anul 1880. 

Cărei familii de plante îi aparține?
Magnolia face parte din familia mare a Magnoliaceaelor, care cuprinde peste 200 de specii de arbori și arbuști. Există diverse soiuri de magnolii: cu frunze căzătoare sau veșnic verzi, cu flori de diferite forme și culori, parfumate sau nu etc. Fiecare în parte are specificul său și se remarcă printr-o frumusețe greu de egalat. Toate au un aspect aparte, oarecum exotic, datorită căruia se încadrează perfect în grădinile amenajate în stil modern; însă în egală măsură își găsesc locul și în cele de tip clasic, rustic, tradițional, unde cu certitudine se vor face rapid remarcate. Totodată se pot planta în parcuri sau în tot felul de alte amenajări urbane, decoruri stradale etc. Spectaculozitatea unor magnolii înflorite este uimitoare, pur și simplu nu-ți poți lua ochii de ele. Așadar, ce poate fi mai frumos decât să mergi la plimbare prin oraș și să te oprești să admiri astfel de minunății? 

Plantare. Amplasament. Îngrijire.
Magnoliie se pot planta atât primăvara, cât și toamna. Ca amplasament, preferă locurile luminoase, însorite. Ca urmare, dacă vreți o plantă care se se dezolte armonios amplasați-o într-un astfel de sector al grădinii. Când așezați magnolia în groapa de plantare aveți grijă ca aceasta să fie suficient de mare, încât rădăcinile să stea confortabil. Un alt lucru important pe care trebuie să-l aveți în vedere este să nu o plantați la o adâncime foarte mare.   Înflorirea are loc primăvara și diferă de la un soi la altul, în principiu, în perioada martie-mai. Este un moment extrem de așteptat. 

Tundem magnoliie?
Din cauza faptului că sunt atât de frumoase, parcă ne e frică să ne apropiem de ele cu foarfeca în mână. Din fericire, rareori va și trebui să facem acest lucru, deoarece vorbim despre niște plante care nu necesită o tundere regulată. Totuși, dacă este nevoie să procedați la o asemenea acțiune, din diferite motive apelați la atenție maximă, în caz contrar riscați să aveți o plantă diformă sau mai rău, nesănătoasă. Deci, dacă este nevoie de tundere, aceasta trebuie efectuată la mijlocul verii, după ce planta a trecut de-a binelea de momentul înfloririi, tocmai pentru ca rănile determinate de tăiere să aibă timp suficient să se vindece. Tunderea de modelare, poate fi executată prin tăierea ramurilor slabe sau îndepărtarea lăstarilor care cresc în direcții greșite. Identificați-le și îndepărtați-le prin tăieri precise, curate, cu foarfeca, deasupra unui mugur sănătos.  ATENȚIE: nu tundeți magnoliile toamna târziu sau primăvara devreme, deoarece mugurii florali se formează toamna, ca urmare, acest lucru va atrage după sine, neînflorirea plantei. 

Diverse tipuri de magnolie
Magnoliile sunt impresionante, indiferent despre care ar fi vorba. Există multe specii. Dintre toate, haideți să le enumerăm pe cele mai cunoscute: 
Magnolia stellata: Tufa pe care o formează are un aspect îngrijit, compact, nu exagerat de mare, motiv pentru care, acest tip de magonlie poate fi plantat și în grădini de mici dimensiuni. Florile sunt incredibil de frumoase, asemănătoare unor steluțe, de unde rezultă și denumirea. Acest lucru  devine evident în momentul deschiderii lor complete. Are petale lungi și înguste, albe sau rozalii. Un astfel de exemplu este magnolia Waterlily. 
Magnolia soulangeana: este o specie extrem de populară, des întâlnită. Se dezvoltă sub forma de tufă sau tip copăcel, după caz și formează o coroană cu aspect îngrijit, rotunjită, cu frunze căzătoare. Florile apar în aprilie și sunt spectaculoase în primul rând prin mărimea lor, apoi prin forma de cupă. Pot fi sau nu parfumate, iar din punct de vedere cromatic se prezintă în diverse combinații de: roz, magenta, burgundy, alb etc. Câteva exemple ar fi: magnolia Rustica Rubra, Speciosa sau Lennei. 
Magnolia grandiflora: deosebirea principală față de celelalte specii de magnolii constă în faptul că aceasta este veșnic verde, deci extrem de rezistentă la temperaturi scăzute. Are o creștere lentă și impresionează prin frunzișul verde închis, cu aspect lucios și florile mari, albe spre crem, parfumate.  
Magnolia liliiflora: se caracterizează prin forma forma asemănătoare crinilor, după cum reiese și din denumire. Acestea se caracterizează prin florile mari, colorate în diverse nuanțe de: roz, violet, purpuriu, crem. Când sunt semidechise, dar și la deschiderea deplină par niște fluturi jucăuși care decorează crengile golașe ale plantei. De exemplu: magnolia Nigra Betty. 
Magnolia acuminata: este specie cu frunze căzătoare, ce formează o coroană piramidală și atrage atenția prin florile mari, sub formă de lalea, colorate în nuanțe de galben-verzui, verde, albăstriu, în funcție de soi. Spre exemplu: magnolia Blue Opal.

Simbolistică și semnficații ale culorilor
În funcție de vremuri și de zonele geografice diferite în care s-a răspândit, magnolia a dobândit de-a lungul timpului o amplă semnificație simbolică. În linii mari, am putea spune că reprezintă: dragoste față de natură, noblețe, demnitate, delicatețe feminină, frumusețe răpitoare.  În epoca victoriană aceste superbe flori erau folosite pentru a transmite diverse mesaje, preponderent romantice. Așa s-a născut și floriografia, care s-ar defini ca fiind acea artă cu ajutorul căreia ne putem exprima prin intermediul florilor. Atunci când oferim o anumită floare, e important să știm ce mesaj se poate ascunde în spatele gestului făcut. Specialiștii în acest domeniu au atribuit magoniilor diverse simboluri, în funcție de dimensiunea florilor, dar și de modul în care acestea înfloresc. Acele soiuri de magnolii frumos parfumate ar simboliza frumusețea divină și excelența. Florile albe trimit cu gândul la inocență, puritate,  perfecțiune, intenții sincere, curățenie sufletească și trupească. Florile roz sunt în general asociate tinereții, bucuriei de a trăi și norocului. Cele verzi presupun entuziasm, bucurie, ideea de sănătate și  noroc. Florile mov transmit ideea unui gând bun și sincer, de încurajare sau însănătoșire.  Iubești magnoliile? Iată ce înseamnă acest lucru. Despre persoanele care adoră aceste plante se spune că sunt: sensibile, altruiste, săritoare, devotate, protectoare, tenace. Numai calități, nu-i așa?  

Semnificații Feng-Shui
În cultura chineză această plantă are semnificații profunde și ocupă un loc de cinste, alături de lotus și bambus. Grandoarea unei astfel de flori o face să fie cadoul perfect persoanelor care aspiră la bogăție sau onoare. Din aceleași considerente este des utilizată în cadrul ceremoniilor nupțiale, spre exemplu în buchetul de mireasă sau alte decorațiuni. Tot în cultura chinezească această floare simbolizează frumusețea și feminitatea; iar dacă în diverse ilustrații sau picturi este reprezentată alături de albine, înseamnă creșterea stimei de sine.  Conform regulilor Feng-Shui ramurile de magnolie se pot amplasa în dormitor, sufragerie sau chiar și bucătărie. În ceea ce privește spațiul exterior se poate planta ei în fața casei sau în grădină, acest lucru va aduce beneficii pe toate planurile: emoțional, familial, financiar.  


Curiozități despre ...
Știați că, cea mai vârstnică magnolie din România se află în municipiul Câmpina, din județul Prahova? Are mai bine peste o sută de ani și impresionează an de an cu o abundență uimitoare de flori albe, cu mici accente rozalii. Se spune că ar fi fost adusă în anul 1918, de către un arhitect austriac și plantată în curtea unui industriaș al acelor vremuri. A devenit, cu timpul, un punct de atracție al orașului. În fiecare primăvară, lumea se adună în jurul ei pentru a o admira și fotografia. Singurul regret al tuturor este perioada scurtă de înflorire, care durează în jur de două săptămâni, după cum declară chiar actual proprietar al locului în care se află minunata magnolie.



0