Tot ce trebuie să știți despre afini

Cele mai bune fructe sunt cele pe care le culegem cu mâinile noastre, din propria grădină. Astăzi ne-am gândit să vă spunem totul despre afine - cum puteți să obțineți cele mai bune rezultate. Sunt excepționale, atât ca aspect, dar și gustativ. Pot fi consumate ca atare, procesate termic pentru dulceață, gem sau în prăjituri. Unde să mai punem faptul că sunt și sănătoase, deoarece conțin foarte multe vitamine și antioxidanți.

Plantarea tufei de afin

Începeți prin a-i găsi un loc semiumbros, în grădină! Se recomandă plantarea într-o zonă moviloasă, înaltă și lată. În ceea ce privește solul, acesta trebuie să fie bine drenat și destul de acid – cu valori cuprinse între 4.8 și 5.4 pe scara Ph-ului. Dacă solul din grădina dumneavoastră nu este suficient de acid, puteți interveni în mod cât se poate de natural, adăugându-i turbă, zaț de cafea – acesta îi va ridica nivelul de aciditate sau plantați afinul lângă conifere deoarece acele coniferelor la fel vor ridica aciditatea solului.

Tipuri de afini

Alegeți-vă soiul pe care îl preferați. Există foarte multe varietăți: cu fructe rotunde, alungite, de culoare albastră sau roșie, pitic sau tufă normală. Puteți consulta oferta Sweet Garden pentru a vă selecta preferatul: afinul Duke, Patriot, Spartan, Pink Lemonade, afinul canadian, afinul pitic Top Hat etc. ( găsiți aici toată oferta noastră de afini)

Plantați mai multe soiuri de același tip, pentru a stimula creșterea numărului de fructe și mărimea boabelor. În principiu este nevoie de câte două plante per persoană; dublați cantitatea dacă le cultivați pentru a le conserva, la congelator sau termic pentru a obține gem.

Sfaturi utile la plantare

- după plantare, adăugați un strat de turbă sau un mulci din ace de pin – va ajuta solul să-și mențină/păstreze umiditatea și va reduce semnificativ apariția buruienilor. Aduăgați anual, un strat (cam de un cm) din acest mulci

- după finalizarea plantării, udați bine, iar în restul anului, atunci când este nevoie

- îndepărtați mugurii mari din vârful lăstarilor tineri în primul și al doilea an, în special la plantele mai mici. Acest lucru îi va permite plantei să se dezvolte mult mai bine și îi va crește productivitatea. După al doilea an, răriți lăstarii cu muguri în execes. Tăiați lăstarii care sunt mai mai înalți decât restul, deoarece prea multe flori vor duce la o plantă mult mai firavă și fructe mai puține și de mici dimensiuni. Eliminați orice tijă care crește în mod rebel.

- după al cincilea an, puteți începe rărirea lăstarilor mai vechi. În mod ideal, o plantă ar trebui să aibă în mod egal, lăstari din fiecare an

- afinul se poate planta atât primăvara, cât și toamna

- primăvara devreme, după ce frunzele încep să se deschidă puteți aplica îngrășământ special pentru afine

Urmând toate aceste sfaturi vă veți bucura de recolte bogate și delicioase, iar copiii cu siguranță vor primii la cules, dar și la savurat bunătăți la bază afinele.

           


0