Tot ce trebuie să știți despre tunderea trandafirilor!

Mulți iubitori de plante se uită cu o oarecare temere la tunderea arbuștilor, însă această operațiune este benefică  pentru plante.

Pentru a deveni expert în tăierea trandafirilor aveți nevoie de puțin timp și ceva practică, dar trebuie să știți că este foarte greu să distrugi o plantă cu tăiatul necorespunzător. Părerile specialiștilor în domeniu, cu privire la modul și perioada de tăiere a trandifirilor diferă. Cu toate acestea este unanim acceptată ideea conform căreia tăierea poate fi ușor de învățat și este sănătoasă pentru plante. Așadar, mai bine depunem puțin efort în această operațiune, chiar și cu riscul de a face anumite greșeli la început, decât să le lăsăm să crească necorespunzător. 

 De ce să tundem trandafirii?

  • pentru a obține lăstari noi și o înflorire mai abundentă

  • pentru eliminarea ramurilor moarte, ceea ce reduce îmbolnăvirea butașilor

  • pentru a îmbunătăți circulația aerului

  • pentru a da formă frumoasă plantei, tufei

 Principiile de bază la tunderea trandafirilor:

  1. folosiți unelte curate și ascuțite

  2. tundeți astfel încât centrul tufei să primească lumină și aer

  3. tunderea se face într-un unghi de 45 grade, de aproximativ 6 mm de la un mugure

  4. tăietura trebuie să fie fermă, aveți grijă să nu fie zdrențăros

  5. îndepărtați toate ramurile rupte, bătrâne, moarte sau bolnave, crengile uscate, deteriorate sau înnegrite. Tăiați până ce vedeți interiorul alb al ramurii.

  6. tăiați ramurile slabe care sunt mai subțiri decât un creion

  7. protejați capătul tăiat al ramurilor prin aplicarea unui „gel de leziuni”

  8. eliminați și funzele uscate

Când tundem trandafirii?

Momentul tăierii este determinat de tipul plantei și de vreme/condițiile meteo. În general, tăierea se face primăvara odată cu înflorirea Forsythiei (Ploaia de aur) acesta fiind un semn că ne putem apuca de treabă. Dacă nu aveți Ploaia de aur în jurul dumneavoastră, fiți atenți la momentul în care apar mugurii. Și anume atunci când umflăturile de pe ramuri devin mai mari și de culoare roșie. Trandafirul trebuie tuns înainte ca mugurii să se desfacă și după ce nu mai sunt nopți cu ger.

Trandafirii teahibrizi sunt cei mai petențioși din punct de vedere al tunderii. Dacă nu știți ce specie de trandafir aveți, fiți atenți când înflorește. Dacă produce flori pe lăstarii noi, crescuți în același sezon, tundeți-l în timpul repausului vegetativ, dacă înflorește repede, pe crengile vechi, atunci numai după înflorire.

Reguli generale de tundere, după clasificarea trandafirilor:

Trandafirii parc și floribunda: aceștia înfloresc cel mai bine în anul când sunt tunși. Tundeți-i bine (1/2 până la 2/3 din mărimea plantei) primăvara și eliminați numai tulpinile uscate. Lăsați 3-5 crengi la distanțe egale cu lungimi diferite cuprinse între cca. 45 – 60 cm pentru a încuraja înflorirea continuă.

Trandafirii teahibrizi și englezești: aceștia înfloresc pe crengile noi și trebuie tăiați primăvara. Eliminați ramurile slabe și moarte. Creați o formă de vas de flori cu crengile rămase și eliminați tulpina din mijloc împreună cu toate crengile ce cresc înspre mijloc. Reduceți lungimea la aproximativ 45-60 cm, crengile mai puternice și mai vechi le puteți lăsa mai lungi decât pe cele noi.

Tandafirii urcători: tăiați-i devreme ca să eliminați daunele iernii și ramurile moarte. După înflorire tăiați încă o dată pentru forma și mărimea potrivită. Eliminați crengile bătrâne și slabe după preferință.

Trandafirii pitici: tundeți-i numai pentru formare. Tăiați ramurile cu creștere în exterior după înflorire.



0