Tot ce trebuie să știți despre tunderea trandafirilor!

Mulți iubitori de plante se uită cu frică și teamă la tunderea arbuștilor însă tunderea are efect foarte benefic pentru plante.

Pentru a deveni expert în tăierea trandafirilor aveți nevoie de puțin timp și practică dar trebuie să știți că este foarte greu să distrugi o plantă cu tăiatul necorespunzător. Deși opiniile specialiștilor în domeniu diferă în modul și timpul de a tăia acestea, în general este acceptat ideea că greșelile se lasă repede și este mai sănătos pentru plante de a pune effort în tunderea lor cu câteva greșeli decât să lăsăm să crească necorespunzător.

 De ce să tundem trandafirii?

 • pentru a obține noi lăstari și o înflorire mai abundentă

 • pentru eliminarea ramurilor moarte, ce reduce îmbolnăvirea butașilor

 • pentru a îmbunătăți circulația aerului

 • pentru a da formă frumoasă plantei tufei

 Principiile de bază la tunderea trandafirilor:

 1. folosiți unelte curate și ascuțite

 2. tundeți astfel încât centrul tufei să primească lumină și aer

 3. tunderea se face într-un unghi de 45 grade, de aproximativ. 6 mm de la un mugure

 4. tăietura trebuie să fie fermă, aveți grijă să nu fie zdrențăros

 5. îndepărtați toate ramurile rupte, bătrâne, moarte sau bolnave, crengile uscate, deteriorate sau înnegrite. Tăiați până ce vedeți interiorul alb al ramurii.

 6. tăiați ramurile slabe care sunt mai subțiri de un creion

 7. protejați capătul tăiat a ramurilor prin aplicarea unui „ gel de leziuni”

 8. eliminați și funzele uscate

 Când tundem trandafirii?

Momentul tăierii este determinat de tipul plantei și de vreme/condițiile meteo. În general tăierea se face primăvara odată cu înflorirea Forsythiei ( Ploaia de aur), acesta fiind semn să ne putem apuca de treabă. Dacă nu aveți Ploaia de aur în jurul dumneavoastră, fiți atenți când apar mugurii, când umflăturile de pe ramuri devin mai mari și de culoare roșie. Trandafirul trebuie tuns înainte ca mugurii să se defacă și după ce nu mai sunt nopți cu ger.

Trandafirii teahibrizi sunt cei mai petențioși din punct de vedere a tunderii. Dacă nu știți ce specie de trandafir aveți, fiți atenți când înflorește. Dacă produce flori pe lăstarii noi crescuți în aceeași sezon, tundeți-l în timpul repausului vegetativ, dacă înflorește repede pe crengile vechi, atunci numai după înflorire.

Reguli generale de tundere dupa clasificarea trandafirilor:

Trandafirii parc și floribunda: acestea înfloresc cel mai bine în anul când sunt tunși. Tundeți-le bine (1/2 până la 2/3 din mărimea plantei) primăvara și eliminați numai tulpinile uscate. Lăsați 3-5 crengi la distanțe egale cu lungimi diferite cuprinse între ca. 45 – 60 cm pentru a încuraja înflorirea continuă.

Trandafirii teahibrizi și englezești: acestea înfloresc pe crengile noi și trebuie tăiate primăvara. Eliminați ramurile slabe și moarte. Creați o formă de vas de flori cu crengile rămase și eliminați tulpina din mijloc împreuna cu toate crengile ce cresc înspre mijloc. Reduceți lungimea la aproximativ 45-60 cm, crengile mai puternice și mai vechi le puteți lăsa mai lungi decât cele noi.

Tandafiri urcători:Tăiați devreme ca să eliminați daunele iernii și ramurile moarte. După înflorire tăiți încă o dată pentru forma și mărimea potrivită. Eliminați crengile bătrâne și slabe după preferință.

Trandafiri pitici: Tundeți numai pentru formare. Tăiați ramurile cu creștere în exterior după înflorire.1