Tunderea murului

Chiar dacă murii se numără printre cele mai comune plante din jurul nostru, nimeni nu poate nega faptul că fructele lor sunt delicioase. Mai jos regăsiți modalitatea prin care să le tundeți corect.

Fie că faceți gem sau vă răsfățați cu o plăcintă de mure ori pur și simplu doriți să le consumați ca atare, cu puțin zahăr, posibilitatea de a le culege din grădina proprie este ceva extraordinar. Cu toate acestea, acești arbuști pot fi destul de problematici și nimic nu le place mai mult decât invadarea straturilor dumneavoastră de flori, motiv pentru care tunderea lor corectă este o idee bună.

Pasul 1: Tundeți murele vara târziu sau toamna devreme

Murele produc fructe pe tulpinile de doi ani, deci este important să se tundă partea corectă, în fiecare an. Imediat cum fructele au fost culese este timpul să tundeți tulpinile bătrâne, ceea ce înseamnă că acestea trebuie tunse vara târziu sau toamna devreme.

- luați tulpinile în mâini și urmăriți-le până la același nivel cu solul

- utilizați o foarfecă de grădină sau una pentru ramuri - dacă acestea sunt mai groase și îndepărtați întreaga ramură

Pasul 2: Vara devreme legați împreună, tulpinile noi

Este o idee bună să legați împreună tulpinile noi într-un mănunchi, în timp ce tulpinilor de anul trecut le este permis să fructifice cu ușurință. Mai apoi, puteți tăia tulpinile roditoare exact deasupra solului, înainte de a le dezlega pe cele noi și de a le conduce pe suport.

Gerurile de iarnă pot afecta mugurii noi, sensibili, așă că dacă ramurile au fost înnegrite de vremea rece din cursul anului, pur și simplu smulgeți-le, când primăvara sosește. 

             


1