« Înapoi la pagina precedentă

Păr Abatele Fetel

Cod: 11941

  
Perioadă de plantare:
februarie - aprilie / octombrie - decembrie


  
Perioadă de coacere:
sept - sept
  
Cerinţe faţă de amplasament:
Lumină, soare

  
Mărimea la livrare:
puiet altoit de 2 ani


Momentan nu este disponibil
Disponibil: 15.01.2025

Un soi cu origini franțuzești, recunoscut pentru rezistența sa la boli și dăunători, motiv pentru care a fost și premiat. Pomul este extrem de productiv, dar pentru a fructifica are nevoie de un polenizator, cum ar fi: Conference. Formează o coroană deasă și rodește de regulă pe ramuri scurte. Abatele Fetel este un soi de toamnă, de vigoare mică spre medie, care intră repede pe rod. Este utilizat de către cei care înființează culturi intensive sau superintensive. Fructifică începând de mijlocul lunii septembrie. Fructele sunt medii spre mari, cu forma specifică perelor, dar un pic mai alungite, de un verde-gălbui la culoare, cu puncte și pete ruginii; iar pe partea expusă la soare coaja poate căpăra accente rozalii-roșiatice. Pulpa este alb-gălbuie, fină, fermă, suculentă, dulce și aromată. După ce au fost recoltate, perele pot fi păstrate aproximativ două luni, în condiții proprii de depozitare. Acestea se pot consuma ca atare sau preparate termic în diverse moduri: gemuri, sosuri, compoturi, prăjituri etc.
  • Groapa de plantare să fie potrivită pentru rădăcini, aprox. 60x60 cm.
  • Rădăcinile trebuie scurtate iar părţile deteriorate, rupte se îndepărtează.
  • Este foarte important ca punctul de altoi să rămână la suprafaţa pământului.
  • Puieţii proaspăt plantaţi trebuie udaţi foarte bine, iar pământul de la baza tulpinii trebuie puţin bătucit.
  • Părul preferă sol fertil, este rezistent la secetă, distanţa minimă de plantare: 4-6 m.
  • În primii 1-3 ani se aplică tăieri de formare a coroanei, din anul 4 se aplică tăieri de întreţinere şi de fructificare, în perioada februarie-martie.
  • Pentru fructificare mai bună se administrează anual îngrăşământ.
  • Dacă observaţi semne de boală la pomi adresaţi-vă unui specialist fitosanitar.
0