Plantarea trandafirilor

Trandafirii sunt printre cele mai frumoase și populare plante ornamentale cultivate din întreaga lume. Florile lor minunate aduc o notă de eleganță și frumusețe în orice spațiu exterior, și ne încântă cu parfumul lor sublim și culorile variate. Plantarea lor se poate realiza chiar și de către grădinarii începători, urmând câțiva pași simpli.

Unde și când se plantează?

Toți trandafirii iubesc să se răsfețe în razele soarelui și au nevoie de lumina solară cel puțin 6-8 ore pe zi pentru a înflori bogat. Prin urmare, ele trebuie plantate în zonele însorite ale grădinii. Un alt aspect de avut în vedere este că ele preferă solurile bine drenate, fertile și ușor lutoase.

Trandafirii pot fi plantaţi aproape pe întreg parcursul anului. Butașii de trandafiri cu rădăcina împachetată se plantează primăvara (în lunile martie-mai, sau chiar începând cu luna februarie, dacă vremea o permite) şi toamna (în lunile septembrie-noiembrie, și chiar și în luna decembrie, dacă iarna  se lasă așteptată). În schimb, trandafirii la ghiveci pot fi plantați chiar și vara, fiindcă plantarea acestora se poate realiza în orice perioadă a anului, cu excepția perioadelor geroase de iarnă când pământul este înghețat.  
Plantarea trandafirilor cu rădăcina împachetată

Butașii de trandafiri cu rădăcina împachetată se pot planta cu succes, urmând acești pași simpli: 

Pasul 1: Îndepărtează ambalajul.

Pasul 2: Taie ușor din rădăcinile butașului și înmoaie-l în apă pentru câteva ore, pentru a hidrata rădăcinile.

Pasul 3: Alege un loc însorit în grădină și sapă o groapă potrivită, astfel încât rădăcinile butașului de trandafir să încapă comod.

Pasul 4: Fixează o greblă sau o sapă deasupra gropii pentru a evalua nivelul solului.

Pasul 5: Pune butașul în groapă și acoperă-l cu pământ, asigurându-te că punctul de altoire să rămână deasupra solului.

Pasul 6: Adaugă puțin îngrășământ în jurul butașului și nivelează pământul. Trage cu mâna pământul spre plantă şi comprimă-l în jurul rădăcinilor, acoperindu-le bine. Nu călca pământul în jurul butașului pentru că există pericolul să rănești rădăcinile. La final, udă bine.

În cazul plantării de toamnă, trandafirul trebuie mușuroit pentru a-l proteja de îngheţuri. Butașii se vor descoperi primăvara, după trecerea gerurilor.Plantarea trandafirilor la ghiveci

Plantarea trandafirilor cumpărați la ghiveci se realizează printr-un proces simplu:

Pasul 1: După ce ai ales un loc însorit, sapă o groapă puțin mai mare decât ghiveciul trandafirului. 

Pasul 2: Apasă ușor pereții ghiveciului pentru a scoate trandafirul împreună cu pământul de pe rădăcină. 

Pasul 3: Nu curăţa rădăcinile de pământ, ci pune planta împreună cu acesta în groapa de plantare. Poți adăugă și puțin îngrăsământ în groapa de plantare.

Pasul 4: Acoperă cu un strat de pământ, având grijă ca punctul de altoire să rămână deasupra nivelului solului. La final, udă bine.

Concluzie

Plantarea trandafirilor este o modalitate excelentă de a adăuga frumusețe și eleganță în grădină. Urmând câțiva pași simpli, vei fi recompensat cu flori magnifice și parfumate an de an. 

https://www.youtube.com/shorts/SzXEYNWXeik

 

 

 

 

 

 


0