5 Arbuști ornamentali care înfloresc deja în februarie

Atunci când zăpada și gerul își fac încă simțită prezența, și cei mai mulți oameni își petrec zilele de iarnă înconjurați de un peisaj adesea gri și pustiu, așteptând zilele mai calde și colorate ale primăverii, există arbuști care aleg să înflorească, aducând o pată de culoare și speranță în grădinile de iarnă.

» mai departe

Sfaturi utile pentru un gazon de nota 10

Când spunem gazon ne gândim automat la un verde uniform, extrem de plăcut privirii, pe care îl putem regăsi în curțile caselor, prin parcuri, pe stadioane sau terenurile de joacă pentru copii. Dar ce este gazonul? Un mix de plante erbacee, cu creștere joasă, denumite generic graminee care au capacitatea de a forma un covor ierbos. Pe scurt, iarbă.

» mai departe

Cum gestionezi bolile și dăunătorii la piersicii din grădina ta?

Piersicul este un pom fructifer prețios în grădina ta, care oferă fructe delicioase, dar adesea se confruntă cu diverse boli și dăunători care pot afecta sănătatea și productivitatea sa. Pentru a te bucura de o recoltă bogată și sănătoasă de piersici, este important să gestionezi eficient aceste probleme. 

» mai departe

Informații utile despre plantele cățărătoare

Plantele cățărătoare sunt apreciate pentru capacitatea lor de a decora și de a crea structuri verzi impresionante în grădini. Pentru a le oferi o susținere adecvată, acestea pot fi crescute pe suporturi sau lăsate să se prindă natural de diferite suprafețe, fie că este vorba despre un gard, un perete, o pergolă sau o structură specială de susținere. 

» mai departe

De ce să plantăm plante perene în grădină?

Plantarea plantelor perene în grădină poate fi o alegere excelentă pentru a aduce o varietate de beneficii și pentru a economisi timp și energie în întreținerea grădinii. Plantele perene sunt plante care revin la viață în fiecare primăvară, chiar și după condiții meteorologice nefavorabile sau ierni geroase.

» mai departe

Cătină sau Pyracantha?

Cu siguranță ai auzit de cătină și poate că ți s-a spus că are proprietăți benefice pentru sănătate. Dar cum se compară cu Pyracantha? În acest articol vom vorbi despre două plante interesante și ușor de confundat: cătina și Pyracantha. Deși la prima vedere par a fi asemănătoare, există câteva diferențe semnificative între ele. Să începem cu o scurtă prezentare a celor două plante. 

» mai departe

Mulciul - cel mai bun prieten al pomilor

Mulciul este considerat de mulți specialiști ca fiind cel mai bun prieten al pomilor deoarece aduce multe beneficii pentru sănătatea și creșterea lor. Mulciul reprezintă o tehnică eficientă și accesibilă pentru îngrijirea pomilor și a altor plante. 

» mai departe

Ghid pentru începători: cum să crești o Camelie

Există peste o sută de soiuri diferite de camelii, acestea fiind printre cele mai îndrăgite plante din întreaga lume. Majoritatea acestora sunt crescute ca plante decorative, datorită frumuseții lor variate, dar anumite soiuri sunt cunoscute și sub numele de „plante de ceai” și sunt utilizate ca remedii naturiste în medicina tradițională. 

» mai departe

Plantarea viței de vie

Dacă ești pasionat de grădinărit și dorești să ai o recoltă bogată de struguri apetisanți, acest articol vine în ajutorul tău. Îți împărtășim în continuare câteva sfaturi utile pentru plantarea viței de vie în grădină, astfel încât să obții cele mai bune rezultate și să îți îndeplinești visul de a avea propriul tău vin.

» mai departe

Sămânța de azi, e grădina de mâine

Uneori un lucru măreț, pornește de la ceva atât de mic. Motivul principal pentru care oamenii aleg să-și cultive propriile răsaduri, în loc să le cumpere, este că-și doresc mai multe opțiuni, vor diversitate. Semințele se găsesc într-o gamă mult mai largă, decât răsadurile: cum ar fi cele ale unor plante mai rare sau mai puțin obișnuite.

» mai departe

Plantare/cultivare și uscare ierburi aromatice

Plantele aromatice, prin însăși denumirea lor ne dau de înțeles că pot da savoare multor preparate pe care le așezăm în farfurie sau pe care le bem cu plăcere. Aroma lor puternică ne bucură papilele gustative într-un mare fel, ele putând fi folosite pentru ceaiuri, limonade; dar în egală măsură, pentru o gamă largă de mâncăruri sau deserturi.

» mai departe

Cum creștem corect bujorul arborescent

Bujorii arborescenți au origini asiatice, mai exact provin din nord-vestul zonelor împădurite ale Chinei, unde sunt cunoscuți de mai bine de 2000 de ani. În limbaj științific, li se spune Paeonia suffruticosa.

» mai departe

Când se acoperă plantele

Când temperaturile de afară sunt pozitive, grădina e frumoasă, plantele se simt bine și totul e minunat. Dar ce ne facem, când gradele din termometre scad drastic? Simplu. Avem grijă să ne protejăm plantele sensibile la frig, acoperindu-le.

» mai departe

Plantele potrivite pentru a atrage albinele

Albinele au un rol bine definit în natură. Așa cum ele au nevoie de polenul și nectarul florilor anumitor plante, așa și plantele au nevoie de albine pentru a rodi și a-și produce semințele necesare perpetuării speciei.

» mai departe

Iarna în grădină

Multitudinea de culori și nuanțe ale toamnei, dispare odată cu sezonul rece. Totul devine alb, frigul se instalează și parcă nu mai vrei să ieși din casă. Totuși, grădina poate fi aspectuoasă chiar și în acest anotimp, dacă plantezi ce trebuie. Însă pentru a te bucura de toate, nu uita să te preocupi un pic de ea, în ciuda temperaturilor scăzute.

» mai departe

Idei – grupări de plante pentru o grădină cochetă

Cum arată o grădină cochetă? Vă spunem noi. E alcătuită din diverse combinații de plante, așezate atent, cu mult bun gust și simț estetic pronunțat, pentru a se potrivi unele cu altele. Nimic nu stă la voia întâmplării, totul e studiat în prealabil, astfel încât fiecare plantă să crească armonios și să iasă în evidență. Totodată, într-o astfel de grădină va fi mereu ceva de admirat pentru că soiurile sunt alese și în funcție de momentul înfloririi.

» mai departe

Plante cameleonice

Natura are grijă să ne ofere spectacol, pe tot parcursul anului, prin intermediul anumitor plante cameleonice, capabile să-și schimbe înfățișarea din punct de vedere cromatic, în funcție de anotimp. Parcă își dorește să nu ne pierdem interesul și să mențină permanent suspansul. Vara ni se arată într-un fel, pentru ca toamna să se transforme radical.

» mai departe

Case și grădini inteligente

Visezi la o grădină pe care să o întreții ușor, fără efort, fără să ieși din casă ori de la distanță? Mai nou, orice lucru este posibil și se numește ”grădina smart” sau mai pe românește spus, ”grădina inteligentă.” Am ajuns și la acest nivel, în care grădinăritul și tehnologia de ultimă generație, fac echipă pentru a ne face viața mai comodă.

» mai departe

Grădina mea de la țară. Grădina mea de weekend

Viața urbană presupune aglomerație, stres, grabă, zgomot și un aer tot mai greu de respirat. Pentru a ne îndepărta de toate acestea și a fugi un pic din cotidian măcar în weekend, singurul lucru de care avem nevoie e o casă cu grădină, la țară.

» mai departe

Top 5 cele mai parfumate plante de grădină!

O gamă variată de plante parfumate, poate transforma chiar și cele mai mici spații exterioare în plăceri senzoriale și oflactive. Miresmele adaugă o dimensiune suplimentară grădinii, transformând-o într-un loc în care vrei să lenevești, îngăduindu-ți să simți mai degrabă, decât să te grăbești spre ușa din față. Utilizează plante care înfloresc în diferite perioade, pentru a-ți transforma curtea într-un paradis parfumat pe parcursul întregului an.

» mai departe

Plante companion

Într-o grădină, ne dorim atât plante ornamentale, cât și roditoare. Dar ca-n viața reală, unele se înțeleg, altele nu; iar noi trebuie să ținem cont de acest aspect. Și atunci, ce ne rămâne de făcut? Să le plantăm pe ”prietenii”. Altfel spus, facem în așa fel încât să ”împăcăm și capra și varza.” Așa s-a ajuns la noțiunea de plante companion.

» mai departe

Plante care înfloresc toamna

Odată cu trecerea verii, multe persoane se întristează crezând că nu se vor mai putea de bucura de coloritul și frumusețea florilor. Ei bine, chiar dacă asociem toamna cu foliaje spectaculoase, natura are grijă să ne arate că nu e doar despre frunze galbene, portocalii, ruginii, roșiatice sau vineții. Există nenumărate plante care abia acum înfloresc sau care au înflorit vara și continuă să o facă, până toamna târziu, la apariția primelor geruri.

» mai departe

Plante iubitoare de umbră

O grădină e completă atunci când fiecare colțișor este ocupat în mod armonios. Deseori se întâmplă să constatăm că părțile însorite sunt pline la refuz, pe când cele umbrite stau golașe. Mulți evită aceste zone, deoarece nu știu ce să planteze. Vestea bună este că există plante care iubesc umbra sau semiumbra și sunt extrem de frumoase.

» mai departe

Totul despre kaki

În ziua de azi, există nenumărate fructe cu iz exotic, pe care le știm destul de bine, ba chiar ne-am obișnuit cu ele și le consumăm tot mai des. Asta nu doar datorită faptului că le găsim în supermarket, printre mere, pere sau alte fructe autohtone, ci pentru că le putem cultiva fără probleme, la noi în țară. Din această categorie face parte și KAKI.

» mai departe

5 plante din grădina ta care îți pot îmbunătăți viata - Miracole pentru sănătate

Unele plantele sunt adevărate comori, menite nu doar să ne înfrumusețeze sau înmiresmeze grădinile, ci și să ne îmbunătățească viața, deoarece au ”puteri” tămăduitoare. Fie că le folosim pentru ceai, tincturi, în mâncare sau ca produs cosmetic; ele ascund în frunzele, florile sau fructele lor o grămadă de vitamine, antioxidanți, uleiuri și alte elemente, cu beneficii holistice pentru organismul uman.

» mai departe

Cele mai bune idei pentru un gard viu senzational

Gardul viu, pe lângă faptul că are un mare efect decorativ, te poate feri de privirile curioase ale trecătorilor, te protejează de aerul poluat din marile orașe și filtrează foarte bine chiar și zgomotul, oferă protecție în timpul furtunilor.

» mai departe

10 plante care merită un loc în grădina ta

Grădina ideală e cea care include tot ce-ți dorești. Deseori este greu să te limitezi doar la câteva exemplare, mai ales când îți plac atât de multe. Știm că este greu să alegi. Ei bine, dacă te afli într-o astfel de situație, precum cea în care efectiv nu poți lua o decizie; noi îți propunem 10 plante care considerăm că merită să aibă un loc într-o grădină, poate chiar în a ta.

» mai departe

Plantarea arbuștilor fructiferi

Arbuștii fructiferi sunt valoroși din multe puncte de vedere. Ocupă loc puțin în grădină, constituie o sursă de hrană și nu în ultimul rând, au un aspect decorativ deloc de neglijat. În ziua de azi, puteți alege dintr-o gamă largă de soiuri, de la cele clasice, la cele cu iz exotic sau hibride .

» mai departe

Mousse cu iaurt și fructe de pădure

În zilele caniculare de vară trebuie să ținem piept căldurii. Cum? Cu umbră multă și suficientă apă. Dacă iubiți fructele, un desert fresh cu siguranță va fi primit cu brațele deschise. Noi ne-am uitat ce fructe avem acum prin grădină și am decis să facem ceva bun, fără coacere. 

» mai departe

Bulbi de toamnă și bulbi de primăvară

Auzim tot timpul de două tipuri de bulbi : de toamnă și de primăvară , dar nu de puține ori există dubii în ceea ce privește denumirea lor. De ce? Pentru simplul fapt că lumea deseori înțelege greșit noțiunea acestora.

» mai departe

Cătina, izvor de sănătate

Există multe soiuri de arbuști fructiferi, fiecare în parte dăruindu-ne roade savuroase, dar mai ales sănătoase, deoarece au un conținut ridicat de vitamine și minerale. Cu toate acestea, cătina, de departe ocupă un loc fruntaș. Este cunoscută și sub denumirea de ”cătină albă,” ”cătină de râu,” ”cătină ghimpoasă”, iar în localitatea Cătina, din județul Buzău poartă numele de ”fructele Maicii Domnului.” Totodată, acestei minuni a naturii i se mai spune ”ginsengul românesc,” datorită calităţilor curative pe care le are.

» mai departe

Hortensia – Regina locurilor umbroase

Cu toții iubim hortensiile, aceste minunate plante cu inflorescențe imense. Le spunem reginele locurilor umbroase deoarece majoritatea hortensiilor iubesc zonele de semiubră, umbră. În rândurile de mai jos am adunat câteva informații care te vor ajuta să ai în grădină hortensii frumoase și sănătoase.           

» mai departe

Când se scot bulbii de primăvară din pământ?

Grădinile în care au fost plantați bulbi de flori se bucură de culori vii, forme variate, extrem de atrăgătoare, iar în multe cazuri, chiar și de miresme îmbătătoare. Indiferent că optăm pentru bulbi de toamnă sau de primăvară, satisfacțiile pe care le avem de pe urma lor sunt de fiecare dată, la cote maxime.

» mai departe

Totul despre tuia (Thuja)

Familia coniferelor este destul de mare, dar dacă ar fi să alegem o anumită plantă pentru grădina noastră, un exemplu ar fi: Tuia sau Thuja, în limbaj științific. Este cunoscută și îndrăgită peste tot în lume, iar asta se datorează în primul rând aspectului său decorativ, versatilității cu care poate fi utilizat, dar și faptului că se întreține ușor.

» mai departe

Ce facem cu creșterile din portaltoi?

Pomii fructiferi sunt o sursă de sănătate. Fie că plantăm la nivel mare și înființăm livezi, fie că ne limităm la spațiul din grădina proprie, ei ne oferă roade delicioase. Deci, merită să investim în ei, însă trebuie să avem grijă de ei, să le oferim toate condițiile de care au nevoie pentru o dezvoltare optimă și să fim atenți la toate aspectele care țin direct de noi.

» mai departe

Plantarea pomilor fructiferi. Când și cum se plantează

Pomii fructiferi sunt o comoară la casa omului. Oricine are grădină ar trebui să planteze cât mai multe soiuri. Desigur că asta depinde în primul rând de spațiul avut la dispoziție, însă cu siguranță va merita. Vă veți bucura de fructe delicioase, apoi de umbră pe timpul verii și nu în ultimul rând de un aer purificat.

» mai departe

Cum ne bucurăm de fructe și legume, iarna?

Este bine să  mâncăm echilibrat, pentru a ne menține sănătoși. Asta înseamnă că în meniul nostru zilnic trebuie să existe: carne, lactate, fructe, legume și desigur, multă apă. În anotimpul rece, e musai să facem în așa fel încât să prelungim viața anumitor alimente, astfel încât să ne bucurăm de savoarea și prospețimea lor, în continuare.

» mai departe

Prăjitură în straturi, cu brânză și dovleac plăcintar

A sosit toamna. Este sezonul în care cămara este plină cu de toate: de la legume, la fructe, la murături, compoturi, gemuri etc. Însă dintre toate roadele acestui anotimp, astăzi ne oprim la dovleacul plăcintar. Nouă ne place foarte  mult. Așa că, ne-am propus să intrăm în bucătărie, cu scopul de a prepara un desert. Am căutat reteța perfectă, am și găsit-o, apoi ne-am apucat de treabă. 

» mai departe

Decorațiuni de toamnă, pentru casă și grădină

În fiecare an, ne gândim cum să ne înfrumusețăm casa, de Paști și de Crăciun. De ce nu am face asta și cu alte ocazii, cum ar fi spre exemplu, acum? Toamna este un anotimp care are multe de oferit în sens decorativ, astfel încât ne putem transforma casa și grădina, în cele mai interesante moduri.

» mai departe

Bobițe decorative, pentru grădini fascinante!

Grădina trebuie să fie spectaculoasă, ca să-ți facă plăcere să petreci timp acolo. Pentru a obține un astfel de efect, totul depinde de plantele pe care alegi să le plantezi, de modul în care le combini și felul în care le aranjezi, desigur ținând cont de necesitățile fiecăreia în parte.

» mai departe

Deserturi rafinate cu prune

Multe fructe se coc în a ugust, nu degeaba e luna lui Gustar, popular vorbind . S unt gustoase, sănătoase, apetisante, încât n ici nu știi pe care să le alegi. Însă dintre toate, parcă acum am avea poftă de prune.

» mai departe

Grădina în luna august. Scurte îndrumări

August este ultima lună a verii, căldura devine mai suportabilă și încă mai putem merge în vacanță. În limbaj popular, i se mai spune Gustar, deci e clar o perioadă cu recolte de tot felul. Cu toate că încă nu gândim la muncă, prin grădină tot mai trebuie să punem osul la treabă.

» mai departe

Delicii ușoare, de vară

Vara aduce cu ea chef de vacanță, de plimbări, de stat în aer liber sau de mers la piscină. Asta din cauză că e tot mai cald. Însă s-ar putea ca soarele să ne dea unele bătăi de cap, cel puțin unora dintre noi.

» mai departe

Cum ne ascundem de razele soarelui?

Persoanele care beneficiază de o curte cu grădină sau măcar de-o terasă, se pot considera noroco ase , deoarece pot petrece timp de calitate în afara casei, la aer curat, ori de câte ori își doresc, indiferent de anotimp. Cea mai așteptată perioadă a anului este vara. Cine mai vrea să stea înăuntru, când ea își face simțită prezența?

» mai departe

Coada șoricelului, între ornament și tratament

Există anumite plante, care datorită aspectului lor se pretează în orice tip de grădină. Când spunem tip, ne referim la stilul în care este amenajată: rustică, modernă, romantică etc. Ei bine, un astfel de exemplu este Coada șoricelului.

» mai departe

Grădina, tărâm de basm

Începând cu 1 iunie, deja putem spune că a venit vara, chiar dacă mai plouă un pic din când în când. Acest anotimp ne relaxează, ne face mai veseli, în primul rând datorită soarelui care e tot mai prezent, zilele sunt din ce în ce mai călduroase, copiii se pregătesc să intre în vacanță; iar noi adulții, deja visăm la concediu.

» mai departe

Gustări rapide cu căpșuni

Am intrat deja în luna iunie, iar acest lucru înseamnă nu doar grade tot mai multe în termometre, plante înflorite, ci mai cu seamă bunătăți de prin grădină. De această dată, când spunem bunătăți ne referim la fructe și nu la oricare ci la apetisantele și savuroasele căpșuni.

» mai departe

Sedum - un întreg Univers, într-o singură grădină

În lumea mare a plantelor este greu să faci alegeri, atunci când ai grădină și tocmai te apuci să o amenajezi. Este bine să fie cât mai variate, însă totul depinde de pretențiile acestora cu privire la amplasament, necesități și de gusturile tale. Multe persoane visează la ceva spectaculos, dar în același timp parcă și-ar dori să nu-și bată prea tare capul cu întreținerea lor. Cum nu este posibil doar să plantăm, după care să uităm de ele, crezând că pot rămâne doar la dispoziția naturii, anumite îngrijiri și o minimă atenție se impun.  

» mai departe

Grădina, în luna lui ... Mai

Luna Mai face natura, să fie tot mai înfloritoare. Afară, începe să fie tot mai cald, iar grădinile sunt din ce în ce mai pline de viață. Cum arată spațiile exterioare în această perioadă și ce lucruri avem de făcut? Răspunsurile la aceste întrebări, le puteți afla lecturându-ne articolul.

» mai departe

Caprifoiul – un alpinist al grădinilor

Cum arată grădina ideală? Cu cele mai variate plante. Dintre toate cele pe care le-ați putea alege, cu siguranță veți avea nevoie măcar de un exemplar din categoria cățărătoarelor. De ce? Pentru că ele nu doar decorează grădina, ci pot fi și utile. Spre exemplu, cu ajutorul lor puteți acoperi anumite părți mai puțin atrăgătoare ale curții, cum ar fi: un perete anost, un zid gri sau pur și simplu, vreți să vă îmbrăcați gardul de jur-împrejur în ”haine” elegante.

» mai departe

Bunătăți de Paște

Sărbătorile ne bat la geam. Probabil cu toții, am terminat deja curățenia, am decorat una alta prin casă, ne-am imaginat exact cum va arăta masa festivă. Ce rămâne de făcut? Prepararea celor mai bune bucate.  

» mai departe

Echinacea - o splendoare în grădină

Există o plantă care cumulează mai multe calități: îți decorează grădina prin frumusețea ei aparte și contribuie totodată, la menținerea sănătății organismului uman. Care este aceasta? Echinacea. Imposibil să nu fi auzit de ea sau să nu fi văzut vreun exemplar într-o grădină. Este acel gen de plantă, pe care o vezi o dată și o ții minte mereu. Nici nu ai cum altfel, datorită aspectului său aparte.  

» mai departe

Faceți cunoștință cu Alcea Rosea

Există multe plante care ne pot decora cu succes curtea de acasă, grădinița din fața casei sau a  blocului, însă una dintre cele mai vechi de pe la noi este Alcea Rosea sau, mai bine zis, Nalba de grădină. Cu siguranță, nu vă e străină. În mod cert ați întâlnit-o de-a lungul timpului, mai ales în copilărie. Pe vremuri, rar găseam o casă fără nalbe, de diferite culori.

» mai departe

Fructul pasiunii, pentru o grădină cu iz exotic

Într-o grădină, multe plante își pot găsi loc, desigur în funcție de preferințe și de spațiul avut la dispoziție. Dintre toate exemplele pe care le-am putea da, de această dată ne oprim la o frumusețe cățărătoare, cu iz tropical - Passiflora, dar nu una oarecare, ci una care pe lângă frumusețea florilor, ne încântă și din punct de vedere gustativ, prin roadele pe care le produce.  

» mai departe

Spectaculozitatea și avantajele gardurilor vii

Am tot auzit și văzut garduri vii, dar ce sunt ele de fapt? Cum s-ar putea defini?  Teoretic vorbind, gardul viu este denumirea dată unui ansamblu de arbuști sau arbori, care se plantează manual, la distanțe destul de apropiate, dar bine calculate, astfel încât să formeze o barieră, un perete, ce ulterior beneficiază de o îngrijire constantă, pentru a păstra o anumită formă. De ce viu? Simplu, pentru că se formează din plante, care sunt niște organisme vii, ce respiră prin frunze; se hrănesc și hidratează prin rădăcini; cresc, se înmulțesc etc. 

» mai departe

Misterioasele magnolii și povestea lor

Ce plantă impresionează prin aspectul său, înflorește primăvara împodobind crengile golașe, este impunătoare și grațioasă în același timp, iar frunzele îi apar ulterior perioadei de înflorire? Ați ghicit? Dacă nu, vă spunem noi: magnolia. Atunci când înflorește este cuceritoare, uimitoare, elegantă, rafinată, viguroasă și delicată în același timp. Pur și simplu, nu poți rămâne nepăsător în fața ei, indiferent de soi.

» mai departe

Liliacul, arbustul clasic al grădinilor

În fiecare an, liliacul ne întâmpină cu o explozie de culoare și parfum, aducând cu el amintiri dulci și momente pline de bucurie. Este unul dintre simbolurile primăverii care reușește să încânte și să cucerească inimile noastre cu ușurință.

» mai departe

Terapie prin natură

Natura în general și implicit, grădinile încărcate cu cele mai variate soiuri de plante, ne oferă tuturor nu doar bucurie, ci și ocazia de a ne relaxa. Nu trebuie să facem mare lucru pentru a ne simți bine, chiar și o simplă plimbare poate fi suficientă pentru a ne încărca bateriile.   Să știți că s-au inventat terapii, care s-au dovedit a fi cu adevărat vindecătoare. Natura are calități uimitoare pe care lumea nu le cunoaște sau pe care le ignoră ori desconsideră. 

» mai departe

Îmbogățește-ți grădina cu plante aromatice!

Toți visăm cu ochii deschiși la plantele care ne plac, iar dacă ar fi să le putem avea pe toate cele pe care ni le dorim, avem nevoie de spații mai mult decât generoase. Cum acest lucru nu este posibil, trebuie să ne gândim bine ce ne place cel mai mult și de ce anume avem nevoie, ținând cont de suprafața pe care o avem la dispoziție. 

» mai departe

Ce facem în grădină, până începe perioada de plantare?

Ne pregătim de sosirea primăverii. Încet, încet, iarna se apropie de final și cel puțin calendaristic vorbind, odată cu luna martie putem spune că a venit mult așteptatul anotimp al renașterii naturii; cu toate că nu întotodeauna se întâmplă să fie soare și temperaturi pozitive. Uneori, frigul și chiar zăpada, își fac încă simțită prezența.

» mai departe

Cum putem concepe o grădină rustică?

Dacă aveți în fața voastră un teren, pe care doriți să-l transformați într-o grădină cu efect liniștitor, astfel încât să obțineți un spațiu de suflet, frumos și plin de energie pozitivă, atunci vă recomandăm una în stil rustic.

» mai departe

De unde ne luăm iarna, energia necesară organismului?

Atunci când fructele și legumele sunt în plin sezon, ne bucurăm de aromele lor în stare proaspătă, ceea ce presupune o bucurie gustativă. Dar, dacă am fost prevăzători în timpul verii, respectiv toamnei, înseamnă că după ce ne-am delectat cu gustul lor, ne-am pus la păstrare tot felul de provizii. Acestea ne vor energiza și menține sănătoși, în zilele reci de iarnă. 

» mai departe

Plantele anotimpului rece

Toate grădinile sunt frumoase datorită acelor plante care înfloresc, făcând-o colorată și chiar parfumată, în unele cazuri. Aici putem include și arbuștii ornamentali, fructiferi, pomii, respectiv copacii, căci și ei, la rândul lor au un mare aport în privința aspectului curții noastre.

» mai departe

Tot ce nu știai despre crizanteme

În momentul în care începem să vedem peste tot crizanteme , știm că a venit toamna. Sau invers: știm că a venit toamna, când putem admira frumusețea crizantemelor, nu doar a foliajelor galben-roșiatice ale copacilor . Practic, putem afirma că ele sunt vestitorii acestui anotimp, la fel cum ghioceii sunt ai primăverii.

» mai departe

Vița de vie și strugurii

Cu toții știm cum arată o viță de vie, la fel de bine știm ce gust au minunații săi struguri. E frumos când vedem plantații mari și atent aranjate cu viță. În acele momente ne dorim și noi, o asemenea comoară în grădină. Totul este posibil. Dacă ne-am gândit la asta, înseamnă că avem tot ceea ce este necesar pentru ca visul să devină realitate.

» mai departe

Hai să facem cunoștință și pe Instagram

Ne știți voi, nu? Sweet Garden, acel magazin de frumuseți ale naturii... Suntem cei care iubim grădinăritul și tot ceea ce ține de el. Iubim pomii, copacii, plantele ornamentale, roditoare și știm muuulte despre toate acestea. Avem grijă să vă oferim o gamă largă și variată de minunății, să vă informăm cu privire la fiecare în parte, să vi le împachetăm cu grijă, atenție și drag, să vi le trimitem doar atunci când știm că este momentul potrivit pentru a le planta, vă oferim garanția alegerii voastre și nu în ultimul rând, încercăm să vă dăm cele mai bune și utile sfaturi. 

» mai departe

Gusturi de toamnă

În afară de foliajele care mai de care mai spectaculoase, toamna presupune și multe recolte, iar acestea la rândul lor înseamnă multe arome. Ce culegem în acest anotimp? Prune, mere, pere, gutui, struguri, nuci, alune, castane, dovleac plăcintar, conopidă și lista poate continua.

» mai departe

Agrișul, un arbust fructifer meritoriu

Există mulți arbuști fructiferi care îți pot aduce satisfacții, dacă alegi să îi plantezi. Unul dintre ei este agrișul. Formează o tufă cu un bogat efect decorativ, este rezistent, productiv și ușor de întreținut. Oferindu-i un loc în grădină, practic vei avea succes pe toate planurile.

» mai departe

Totul despre conifere

Cine nu admiră un brad, atunci când trece pe lângă el? Coniferele în general, nu doar brazii, sunt extrem de iubite. Nu ne miră. Sunt impunătoare prin statura lor, prin portul lor. Însă poate cel mai important aspect este că, spre deosebire de foioase, ele ne bucră privirile și în anotimpul rece cu verdele foliajului. Atunci când toate celelate plante din grădină, parc sau pădure dorm, coniferele sunt treze și în marea lor majoritate și își păstrează acele, la vedere. 

» mai departe

Toamna plantăm, admirăm și recoltăm

Când vine toamna, multe lucruri se-ntâmplă. Este anotimpul imediat următor concediilor și e musai să ne reapucăm de treabă. Ne-am relaxat, dar a sosit momentul să ne întoarcem la muncă, la grădiniță, la școală; iar grădina necesită și ea, atenție. Pentru aceste eforturi, natura ne răsplătește prin felul în care arată, dar și prin toate roadele pe care ni le oferă. 

» mai departe

Culturi exotice, în România?

Poate nu vă vine să credeți, dar răspunsul este: DA, pe cât de surprinzător, pe atât de adevărat. Bine, nu ne referim chiar la orice plantă roditoare exotică, dar există suficiente. 

» mai departe

Teiul, vindecătorul de suflete

Este imposibil, să nu-ți vină cel puțin trei cuvinte în minte, atunci când te gândești la un TEI. Care ar fi primul? Parfumul, apoi florile care imediat te fac să vezi o ceașcă de ceai și statura sa impunătoare. Dar câte ar mai fi de spus... Este imposibil, să nu-ți vină cel puțin trei cuvinte în minte, atunci când te gândești la un TEI. Care ar fi primul? Parfumul, apoi florile care imediat te fac să vezi o ceașcă de ceai și statura sa impunătoare. Dar câte ar mai fi de spus...

» mai departe

Physalis, planta lampion

Pentru iubitorii de frumos, grădina are un loc special în suflet și trebuie să arate excepțional. Nu trebuie să cheltuim mult pentru a obține ceva frumos, în principiu cheia este să avem plante cât mai diferite: de la ornamentale (preferabil perene) la arbuști decorativi și fructiferi, până la pomi.

» mai departe

Proiect de vară, pentru grădină

În sfârșit e vară și putem sta afară, cât e ziua de lungă. Indiferent că e weekend sau suntem în concediu trebuie să facem în așa fel, încât timpul petrecut în propria grădină, să fie cât mai plăcut. Desigur, plantele au un aport major, dar parcă nu e destul. 

» mai departe

Delicii cu zmeură

Zmeura - acel fruct apetisant, zemos, incredibil de aromat - ne încântă papilele gustative, în fiecare vară. Nu ne putem abține să nu gustăm, când ne aflăm în fața unei tufe sau a unui bol plin cu boabe aspectuoase și sănătoase. Nu-i așa? Există nenumărate soiuri, fiecare cu farmecul său.

» mai departe

Cum ne ”destresăm,” mâncând?

În zilele noastre, stresul pare să fie cel mai mare inamic al omului. De aceea e necesar să găsim tot felul de soluții, pentru a-l combate. Și ce poate fi mai la-ndemână decât ... bucătăria. Desigur, prin bucătărie, ne referim la alimentație. Ceea ce mâncăm contribuie la starea noastră de bine, iar intensitatea stresului se poate reduce considerabil. Un regim de viață sănătos, înseamnă un organism sănătos și un tonus bun.

» mai departe

O grădină cât mai colorată

Cum arată grădina ideală? Păi, cu plante cât mai diversificate din punct de vedere cromatic, dar și formal. Cu puțină imaginație, puteți realiza cele mai frumoase aranjamente, care vă vor face șederea în aer liber, mult mai frumoasă ca până acum.

» mai departe

Grădinăritul, în lipsa unui spațiu generos

Iubești plantele și visezi să ai o grădină bogată, dar renunți de fiecare dată deoarece nu ai spațiu suficient? Sau locuiești la bloc și nu ai decât un balcon? Nu te mai descuraja. Mai bine, încearcă să fii inventiv și vei vedea cum dorințele tale încep să prindă contur.

» mai departe

Iasomia, comoara frumos mirositoare a grădinilor!

Iasomia ... cine nu văzut sau mirosit măcar o dată în viață, această minune a naturii? Chiar dacă nu ați văzut-o, cu siguranță ați auzit de ea. Se numără printre cele mai cunoscute și iubite plante, din lume și face parte din categoria arbuștilor decorativi!

» mai departe

Copiii și grădinăritul

Dacă sunteți în căutarea vreunei activități în aer liber, pentru voi și copiii voștri, credem că cea mai bună alegere ar fi … desigur, grădinăritul. Cei care nu beneficiați de un spațiu verde, vă puteți limita la aranjarea balconului, cu câteva frumuseți de plante la ghiveci.

» mai departe

Grădinăritul, cea mai bună modalitate, de distanțare socială

Situația pe care o traversăm cu toții, în acest moment, la nivel global este una destul de greu de tolerat. Văzându-ne obligați să stăm în case, ne simțim oarecum inutili și imobili. Distanțarea socială ne-a făcut să ne limităm, fiecare în parte, la spațiul de care dispunem. Fericiți cei care posedă o grădină, nu-i așa? 

» mai departe

Pogăci gustoase cu leurdă

Dacă tot e primăvară, iar leurda e în plin ”rod,” dacă putem spune așa, ne-am gândit să o folosim nu doar în salate, ci într-un preparat extrem de delicios. Vă propunem o rețetă de pogăci cu leurdă.

» mai departe

Totul despre crini

Flori impresionante, parfum intens, jocuri de culori sunt doar câteva din caracteristicile unui crin. Cam așa l-am putea caracteriza, pe scurt.

» mai departe

Plantarea ”la înălțime”

În momentul în care avem o grădină, mii de gânduri și idei ne trec minte. Ne dorim să avem de toate în ea: flori de diverse forme și culori, arbuști decorativi și fructiferi, pomi fructiferi, ba chiar și legume. 

» mai departe

Ce plantăm în locurile umbroase?

Imaginați-vă stând confortabil în grădină, la umbră, în timp ce vă savurați băutura preferată... Ce imagine frumoasă, nu-i așa? Dar, nu vi se pare că ceva lipsește din descriere? Cum arată peisajul pe care-l admirați, chiar în acel moment? Aici, facem referire la spectaculoasele plante perene, iubitoare ale locurilor umbroase.

» mai departe

Cum hidratăm corect, plantele din grădină?

Când vine vorba drespre hidratarea plantelor s-ar putea să fim puțin confuzi ori sau ușor depășiți de situație. De ce? Păi, în primul rând deoarece udarea trebuie făcută corespunzător și adaptată fiecărei plante în parte, în funcție de nevoile pe care le are. Unele sunt iubitoare de apă, altele mai puțin, apa în exces putându-le dăuna.

» mai departe

Totul despre Clematite

Nu ar trebui să existe grădini fără Clematite. Sunt extrem de atrăgătoare și au acest dar, de a împrăștia cu generozitate culoare în jurul lor. Fac asta în calitate de plante cățărătoare.

» mai departe

Grădina de vis

Cum arată grădina de vis? Totul este relativ, iar gusturile nu se discută, cel puțin așa e vorba. Însă dacă vorbim despre ceva idilic, asta ar trebui să însemne că are de toate, nu-i așa?

» mai departe

Să ocrotim albinele!

Cu toții avem rolul nostru bine definit în Univers - oameni, faună, floră; iar între natură și om există o legătură indestructibilă. În mod special am vrea să ne aplecăm puțin atenția asupra albinelor. 

» mai departe

Tot ce trebuie să știți despre hemerocaliși

Asemeni unui fluture care din cocon se transformă într-o reală frumusețe, la fel și Hemerocallis-ul. Nu-ți poți imagina de la bun început, doar privind bulbii (nu chiar atât de atrăgători) că aceștia vor deveni mai târziu, un joc de nuanțe cu totul aparte.

» mai departe

Alegerea bradului de Crăciun

Mereu în preajma sărbătorilor de iarnă, ne confruntăm cu o problemă - alegerea bradului perfect. Artificial sau natural? Dacă decidem să fie natural, atunci se naște altă întrebare: să fie tăiat sau în ghiveci? Aceeași dilemă an de an. Trei variante disponibile, zeci de întrebari și nedumeriri.

» mai departe

Prietenia nu ține cont de anotimp!

Vara suntem cu toții vrăjiți de trilurile micilor viețuitoare cântătoare și încântătoare. Călătoare sau nu, ele ne destind și descrețesc frunțile prin simpla lor prezență. Nu așteaptă nimic în schimb. Cât e vara de lungă ne oferă spectacole gratuite. Mai mult decât atât, multe dintre ele ne oferă un ajutor prețios, mâncând insecte dăunătoare.

» mai departe

Iarna - liber la creație!

Hai să nu fim nedrepți și să-i dăm iernii meritele pe care le are. Căci, ce-i al ei e al ei. În definitiv, fiecare anotimp are farmecul său personal. 

» mai departe

Iarna în grădină

Știm, multitudinea de culori și nuanțe ale toamnei dispare odată cu sezonul rece. Totul devine alb, frigul își face simțiță prezența și parcă nu îți vine să mai ieși din casă. Dar grădinile au nevoie de prezența noastră mai mult ca oricând.

» mai departe

În căutarea bujorilor arborescenți deosebiți!

M ulți iubitori de grădinărit adoră b ujorii parfumați, de aceea îi aleg ca  decor în straturile de flori . Acum vă vom prezenta rudele lor -  bujorii arborescenți. Ace ști arbuști foioși sunt deosebit de frumoși și parfumați, astfel uimesc pe deplin vizitatorii grădini i . S ă îi cunoaștem mai îndeaproape.

» mai departe

Lucrările lunii aprilie

Vine luna aprilie. În limbaj popular, i se mai spune și Prier, deoarece se consideră că este luna prielnică plantărilor și diverselor activități prin gospodărie. Natura s-a trezit și sunt foarte multe lucrări de efectuat în grădină. Iată, câteva dintre ele:

» mai departe

Martie în grădină

A sosit Martie, prima lună a primăverii! În sfârşit, natura începe să se trezească din nou! Cum vremea se încălzește tot mai mult şi razele soarelui sunt mai puternice şi noi vom avea mai multe sarcini de efectuat în grădină. Care dintre ele se fac în luna martie? Le-am adunat aici pe cele mai importante:  

» mai departe

Adevărate comori ale grădinii - daliile

An de an, tot mai mulți iubitori de grădinărit așteaptă înflorirea minunatelor dalii. Nu e de mirare, căci daliile sunt unele dintre cele mai frumoase bijuterii ale grădinii. Florile uriașe și pline de culoare atrag atenția chiar de la depărtare. Acum dorim să vi le prezentăm mai îndeaproape!

» mai departe

Octombrie în grădină!

A sosit una dintre cele mai frumoase luni ale toamnei - octombrie! Conform tradiţiei populare, ploile multe din această perioadă sunt productive, dar dacă luna octombrie este mai caldă, atunci frigul iernii persistă chiar şi în luna februarie.

» mai departe

Sirop de lavandă

Cu siguranță cunoașteți nenumărate moduri de utilizare a acestei plante minunate, dar oare ați auzit că se folosește foarte des și în gastronomie? Aroma ei dă un gust aparte prăjiturilor, gemurilor, salatelor. Se prepară din ea jeleu, sirop, ba chiar și înghețată.

» mai departe

Tunderea murului

Chiar dacă murii se numără printre cele mai comune plante din jurul nostru, nimeni nu poate nega faptul că fructele lor sunt delicioase. Mai jos regăsiți modalitatea prin care să le tundeți corect.

» mai departe

Cum să tundem zmeurul?

Luați-vă mănușile, foarfecele de grădină și abilitățile de observare și pregătiți-vă să vă dați seama cât de ușor este să tundeți corect zmeurul.

» mai departe

Cum să tundem coacăzele, pentru o rodire mai bogată?

Coacăzele sunt fructe cu o valoare biologică ridicată, conţin o cantitate foarte mare de vitamine și săruri minerale care împreună au un impact pozitiv asupra organismului. Sunt foarte ușor de cultivat, deci nu pot lipsi din grădina niciunei familii care își dorește un stil de viață sănătos. 

» mai departe

Cum tundem magnoliile?

Magnoliile sunt unele dintre acele plante luxuriante de care, poate, vă va fi frică să vă apropiați cu o  foarfec ă de grădină, în mână.

» mai departe

De ce merită să plantăm coacăze, în grădină ?

Mici, parfumate, acrișoare și pline de vitamine - astfel s-ar putea descrie coacăzele. Excelente depurative, vitaminizante și imunostimulatoare aceste fructe au fost considerate drept un elixir al tinereții, medicament natural, cu proprietăți multiple pentru organism.

» mai departe

Minunata Floare de Colţ

Floarea de Colţ considerată şi floarea zânelor este simbolul purităţii, curăţeniei, tinereţii, iar mai recent şi un simbol al iubitorilor munţilor. E ste o floare rară ce rezistă condiţiilor climatice aspre cum este vântul sau frigul puternic.

» mai departe

La ce să fim atenţi în luna iunie?!

A sosit și Iunie - prima lună de vară! Vremea începe să devină specifică acestui anotimp: zi de zi este tot mai cald, numărul orelor însorite este tot mai ridicat, pe când cantitatea de precipitaţii scade treptat.

» mai departe

Lucrări în grădină în luna mai

În luna mai, primăvara, împreună cu zumzetul ei este în maximă desfăşurare. Natura a renăscut şi este în plină înflorire. Chiar şi noi dorim să petrecem cât mai mult timp în natură. 

» mai departe

Legendele bujorilor

Bujorii sunt unele dintre cele mai populare şi îndrăgite plante cu înflorire în luna mai. Nu e de mirare deoarece sunt rezistente, ne bucură an de an cu florile lor mari, involte şi pe deasupra au un parfum îmbietor.  

» mai departe

Soiuri de viţă de vie - cum alegem viţa de vie

Viţa de vie este una dintre cele mai vechi plante, pe care omenirea a cultivat-o. Este amintită în Biblie şi juca un rol important în mai multe culturi străvechi. În zilele noastre, o regăsim în aproape orice curte deoarece este uşor de cultivat şi ne dăruieşte fructe din abundenţă.

» mai departe

Cultivarea fructelor exotice

Din păcate, în zilele noastre, tot mai puţine familii consumă fructe şi legume cultivate în propria lor grădină. Fructele cumpărate din ccomerț nu sunt tot timpul la fel de delicioase, proaspete şi sănătoase, precum cele crescute în grădină. 

» mai departe

Delimitarea grădinii cu plante veşnic verzi

Cine nu ar vrea protecţie împotriva prafului, gălăgiei exterioare şi a privirilor curioase? În realizarea grădinii de vis este foarte important să decideţi cu ce plante, delimitaţi grădina. Delimitarea potrivită a spaţiului este o problemă importantă.

» mai departe

Culori şi forme, în alegerea plantelor perene

Plantele perene sunt printre cele mai interesante reprezentante ale universului plantelor. Înfruntând condiţiile meteorologice nefavorabile, ele prind viaţă, an de an. Cu toate că gerul le afectează, datorită rădăcinilor viabile, în scurt timp, ele vor răsări din nou.

» mai departe

Cum plantăm pomi fructiferi?

Se recomandă plantarea pomilor fructiferi, toamna – ba chiar şi la începutul lunii decembrie (dacă solul nu este îngheţat). Este foarte important, de altfel ca plantele cu rădăcină liberă, cum sunt şi pomii fructiferi să fie plantaţi începând din momentul în care şi-au pierdut frunzele.

» mai departe

Grăbiţi venirea primăverii!

Cu toţii ştim cât de greu este să aştepţi apariţia florilor de primăvară. Avem însă, o modalitate cu ajutorul căreia putem accelera acest proces. Să vă arătăm  cum anume!

» mai departe

Îngrijirea tenului cu fructe de pădure

Fructele de pădure au numeroase efecte pozitive asupra organismului nostru: sunt o sursă excelentă de antioxidanţi; conţin foarte multe vitamine, minerale şi nu în ultimul rând sunt o sursă importantă de lichide.

» mai departe

Curiozităţi despre trandafiri

Dintre plantele cu flori, cele mai îndrăgite sunt trandafirii. Nu este de mirare, deoarece aceștia sunt într-adevăr deosebiţi. Astăzi se cunosc sute de soiuri, fiecare cu farmecul lui.

» mai departe

Sfaturi de grădinărit pentru o toamnă colorată

În luna octombrie, natura ne arată cu adevărat, cât poate fi de multicoloră. Dar în timp ce admirăm peisajul să nu uităm că avem multe lucruri de făcut în grădină. Care sunt acestea? Am adunat toate aceste lucrări ale sezonului de toamnă, într-un buchet de sarcini.

» mai departe

Iernatul Muşcatelor

Muşcatele nobile nu sunt pretenţioase în ceea ce priveşte iernatul. Scoateţi-le din pământ, din jardiniere, de pe balcon şi îndesate una lângă alta puneţi-le într-o ladă.

» mai departe
0