Cum ne ascundem de razele soarelui?

Vara înseamnă vacanță, voie bună, distracție și relaxare, dar și temperaturi ridicate și soare arzător. Ca să putem sta în aer liber dar să ne și ascundem de razele puternice ale soarelui, trebuie să găsim o metodă de umbrire a curții, grădinii sau a terasei.

Umbra mult râvnită din timpul verii poate fi obținută cu ajutorul plantelor sau prin sisteme de umbrire exterioare (prin realizarea anumitor construcții, mai mult sau mai puțin complicate). Există, de asemenea, posibilitatea de a îmbina metodele de umbrire.



Umbra naturală

Plantele reprezintă o modalitate excelentă de a crea umbră în grădină. Ele nu doar că oferă un loc răcoros unde ne putem relaxa, dar contribuie și la îmbunătățirea calității aerului, atrag polenizatori, păsări și alte viețuitoare benefice și adaugă frumusețe și valoare grădinii. Plantele oferă o umbră plăcută, răcoresc puțin aerul din jur, iar unele dintre ele cresc destul de rapid pentru a asigura umbră într-un timp relativ scurt.



La umbra copacilor

Copacii sunt soluția clasică pentru a obține umbră în grădină. Unii copaci cresc înalți și oferă o umbră extinsă, ele fiind perfecte pentru grădinile mai mari: arțarul este ideal pentru umbra densă pe care o creează și este foarte decorativ în toamnă, teiul oferă o umbră densă și parfumează aerul cu florile sale, în timp ce mesteacănul aduce o notă de eleganță, iar frunzele sale foșnesc plăcut în vânt. 

Alți copaci nu oferă doar o umbră generoasă, dar dau și roade bogate: nucul este un adevărat clasic al grădinilor, castanul comestibil oferă castane delicioase, ideale pentru prepararea deserturilor, iar dudul va asigura fructe proaspete de-a lungul mai multor săptămâni. La lista copacilor a căror utilitate este multiplă mai putem adăuga și păducelul, care oferă umbră și efecte benefice pentru sănătate.

Pentru cei care doresc să stea la umbra copacilor și iubesc să se înconjoare cu flori, copacii care înfloresc spectaculos vor fi soluția. Arborele de mătase cu frunzele sale delicate și florile roz, oferă o umbră plăcută și un aspect exotic. Cireșul japonez asigură umbră și ne încântă privirea cu florile sale minunate primăvara. 

Zone umbrite cu plante cățărătoare

Bolțile de viță de vie reprezintă o metodă tradițională de umbrire în grădini. Acestea oferă umbra mult dorită, dar și struguri proaspeți pe care îi putem savura de la sfârșitul verii. Vița de vie are nevoie de suporturi puternice, capabile să o susțină.

Plantele cățărătoare sunt excelente pentru a acoperi pergole, garduri și ziduri, și multe dintre ele pot fi conduse pe boltă. Glicina va face senzație în primăvara cu florile sale fermecătoare și va oferi umbră până în toamnă. Caprifoiul este o alegere excelentă pentru pergole, fiind apreciat pentru florile sale parfumate.



Sisteme de umbrire exterioare

Sistemele de umbrire exterioare sunt disponibile într-o varietate de forme și dimensiuni, și multe dintre ele pot fi folosite în combinație cu plantele cățărătoare.

Elementele de umbrire mai simple, ușor de montat și demontat, includ umbrelele de grădină, corturile și parasolarele. Ele oferă umbră temporară în zonele de relaxare sau de luat masa, fiind perfecte pentru evenimente sau picnicuri în grădină.

Sistemele de umbrire cu montaj mai complex, cum ar fi pergolele, sunt construcții din lemn sau metal, perfecte pentru a susține plantele cățărătoare și a crea zone umbroase. Copertinele și marchizele sunt ideale pentru terase, acestea pot fi retractabile, oferind flexibilitate în funcție de vreme. Pavilioanele și foișoarele sunt construcții permanente care oferă un spațiu umbros și protejat de intemperii, ideale pentru relaxare sau mese în aer liber.



În aer liber, la umbră

Grădina și terasa pot fi transformate în locuri mai răcoroase folosind diverse soluții de umbrire. Copacii și plantele cățărătoare vor oferi cadrul perfect pentru a servi masa în aer liber, pentru a savura o limonadă răcoroasă sau pentru a citi o carte, astfel încât să ne putem bucura din plin de timpul petrecut afară.









0