Cum îngrijim plantele ornamentale vara?

După tăierile și plantarea din primăvară, avem tendința să credem că am scăpat de treabă și că de acum natura își va urma cursul, și nu mai e nevoie decât de udare. Însă lucrările de întreținere din iunie și iulie, cum ar fi tăierile, corecțiile de formă și îndepărtarea florilor ofilite, sunt importante dacă ne dorim o grădină ordonată, sănătoasă și plină de flori pe toată durata sezonului.

Tăierea de vară la plantele perene

Multe plante perene tind să se alungească, să formeze semințe sau să capete un aspect dezordonat după înflorire. O tundere la momentul potrivit le poate reda forma, stimulează creșterea de lăstari noi și, în unele cazuri, poate încuraja o a doua înflorire.

La soiurile care înfloresc la sfârșitul primăverii sau la începutul verii, se recomandă tunderea tijelor florale după înflorire, până la jumătate sau chiar de la bază, dacă sunt complet uscate.

În unele cazuri, tunderea poate duce la o nouă înflorire, de exemplu la menta pisicii sau lavandă.

La plantele perene care au crescut prea înalte sau s-au rărit spre sfârșitul verii, e mai potrivită o tundere de corectare, pentru a păstra aspectul ordonat a grădinii până toamna.


Tăierea arbuștilor ornamentali vara

Există arbuști care înfloresc primăvara și pe care este recomandat să-i tundem vara, imediat după înflorire, pentru că aceștia încep să formeze mugurii pentru anul următor încă din toamnă. Dacă amânăm până în toamnă sau îi tundem primăvara devreme înainte de înflorire, riscăm să tăiem chiar acele ramuri care ar fi înflorit primăvara.

Prin urmare, momentul optim pentru tundere este imediat după înflorire, adică la sfârșitul primăverii sau în lunile iunie–iulie. Fac parte din această categorie, printre altele: camelia, ploaia de aur, iasomia, călinul, liliacul.


Îndepărtarea florilor ofilite

Un lucru simplu, dar de mare efect îl reprezintă îndepărtarea florilor ofilite: aspectul plantelor devine imediat mai îngrijit, și ele continuă să înflorească. Îndepărtarea florilor ofilite stimulează apariția de noi boboci și ajută la prelungirea înfloririi. Este deosebit de importantă la trandafiri, dacă ne dorim o înflorire abundentă și continuă până la toamnă.

Sfat practic: nu îndepărta doar petalele uscate, ci toată floarea ofilită, până la primul nod cu frunze sănătoase. Astfel, planta își va folosi energia mai eficient și va avea un aspect frumos.


Tunderea gardurilor vii

Un gard viu bine întreținut poate deveni un element decorativ important în grădină, dar pentru asta are nevoie de tunderi regulate. În timpul verii, e recomandat să corectăm forma mai ales în cazul soiurile cu creștere rapidă, cum sunt chiparosul Leyland și lemnul câinesc.

Ultima tundere din sezon se face de obicei în luna iulie, când a trecut primul val de creștere, iar plantele mai au timp să se regenereze înainte de venirea toamnei.

Legarea și susținerea plantelor

Vara, din cauza creșterii rapide, se întâmplă adesea ca plantele să se răsfire, să se încline într-o parte sau să crească unele peste altele. O ușoară corectare de formă sau legarea de un suport poate aduce o îmbunătățire vizibilă în aspectul grădinii.

Plantele cățărătoare (de ex. clematitele, trandafirii cățărători) trebuie dirijate periodic pe suport.

Plantele perene înalte (de ex. Rudbeckia, dar și daliile) se leagă de araci, mai ales înainte de furtuni.

Frunzele uscate trebuie adunate, iar plantele monitorizate pentru posibili dăunători.


Concluzie

Îngrijirea plantelor ornamentale vara nu înseamnă doar udare. Cu tăieri bine gândite și puțină atenție, putem prelungi perioada de înflorire și menține plantele viguroase și sănătoase până în toamnă. Mai mult decât atât, înflorirea de anul viitor depinde adesea de felul în care intervenim vara. La început poate părea mult, dar odată ce devine o rutină, acest tip de atenție devine o parte firească și plăcută a grădinăritului de vară. 







0