Cum recunoaștem calitatea unui bulb?
Să presupunem că sunteți în căutarea unor bulbi de plante. Poate visați la câteva pete sezoniere de culoare, în straturile perene din diferite colțuri ale grădinii … sau doriți să vă faceți vecinii invidioși, cu cele mai frumoase combinații de lalele, narcise și zambile.... Primul pas în realizarea acestui vis este alegerea bulbilor.
Dar se naște o întrebare: cum arată bulbul ideal? Multă lume ne întreabă: cum știu că am făcut alegerea potrivită? Cum să îi plantez corect? etc. În cele ce urmează încercăm să vă oferim un mic ghid, un îndrumar pentru a vă face viața în grădină mai ușoară.
Este mărimea bulbului, un criteriu de selecție sau garanția unei viitoare plante sănătoase si aspectuoase?
Răspunsul la această întrebare tinde să fie unul afirmativ. Decât să cumpărați o mulțime de bulbi, de mici dimensiuni, la un preț redus și să stați cu sufletul la gură ca la loterie, întrebându-vă – oare, câți vor ieși – este recomandat să achiziționați un număr limitat, dar de calitate și vizibili. De ce un bulb mai mare este mai bun?
- tulpinile vor fi mai rezistente și mai numeroase - ceea ce înseamnă mai multe flori, a căror tulpini vor fi mai puțin supuse riscului de a se rupe
- florile sunt mult mai mari, deci mult mai vizibile și ușor de admirat
- planta în sine va fi mult mai viguroasă, robustă, ceea ce conduce către o ramificare a rădăcinii, de unde vor rezulta, în viitor și mai multe flori.
Totuși, dacă optați pentru unii mai mici, măcar asigurați-vă că au o dimensiune acceptabilă în concordanță cu tipul plantei. Însă așteptările ar trebui să fie pe măsura alegerii – adică plante mult mai mici, lipsite de plentitudine.
La ce trebui să fiu atent/ă atunci când îmi achiziționez bulbii?
- aceștia sunt în principiu în acord cu planta care va răsări din ei, adică direct proporțională cu dimensiunea acesteia.
- independent de mărimea lui, bulbul trebuie să fie ferm la atingere. Dacă este moale, înseamnă că a fost ținut în condiții improprii, iar în cele din urmă va putrezi.
Cum se măsoară un bulb?
Simplu, în centrimetri – ca unitate de măsură, în jurul celei mai late părți ale acestuia. Vă amintim că dimensiunea unui bulb depinde de specificul fiecărei plante în parte. Cei considerați mici, cum ar fi de exemplu, ai brândușelor au aproximativ 4 cm. Mai jos, puteți consulta un mic ”tabel” cu dimensiuni pe care le pot avea bulbii unora dintre plantele voastre favorite:
- lalele:10 cm - 12 cm
- narcise: 12 cm – 16 cm
- zambile: 14 cm – 19 cm
- amaryllis: 24 cm – 34 cm
- crocus (brândușă): 4 cm – 5 cm
- crin aiatic: 12 cm – 14 cm
- ceapă decorativă înaltă: 19 cm – 20 cm
- ceapă decorativă scundă: 4 cm – 6 cm