Iarna în grădină

Știm, multitudinea de culori și nuanțe ale toamnei dispare odată cu sezonul rece. Totul devine alb, frigul își face simțiță prezența și parcă nu îți vine să mai ieși din casă. Dar grădinile au nevoie de prezența noastră mai mult ca oricând.

Pe principiul - iarna car și vara sanie, în anotimpul rece trebuie să pregătim terenul pentru lunile care urmează. Frigul are totuși rostul lui, omoară bacterii sau pur și simplu ne ajută să eliminăm dăunătorii existenți deja, în unele plante uscate.

Să ne protejăm micile comori de gradele puține. Ce putem face așadar, iarna?

- Ca să putem admira florile și arbuștii în toată splendoarea lor sau să ne bucurăm de cele mai gustoase fructe, acum e momentul să le asigurăm cadrul propice dezvoltării.

- Dacă pământul nu este înghețat, anumite soiuri de pomi și arbuști fructiferi, ba chiar unele plante ornamentale pot fi plantate în luna decembrie.

- Un pas important și imperios necesar este îngrădirea tulpinilor puieților cu plase protectoare. Trebuie să luăm aceste măsuri pentru a-i feri de rozătoare, iepuri, căprioare și altele asemenea.

- Plantele sensibile la îngheț, precum și cele exotice au nevoie de o atenție puțin sporită, ele fiind amatoare de căldură. Astfel că trebuie neapărat să verificați protecția acestora. La temperaturi foarte scăzute și în funcție de necesitățile fiecăreia, acestea trebuie acoperite cu paie, saci de pânză sau folie protectoare.

- Noi vă sfătuim să aveți grijă și de uneltele pentru grădinărit. Veți avea nevoie de ele și la primăvară, ca urmare ar fi bine să fie în stare optimă de lucru. Acestea trebuie curățate, la nevoie chiar vopsite și desigur, depozitate în spații ferite de umezeală. 

O scurtă recomandare

Cum ne apropiem de sărbători, noi considerăm că merită să cumpărați un brad în ghiveci. Avantajul? Poate fi păstrat în interior timp de 10 zile fără probleme, în încăperi moderat încălzite. Însă partea cea mai bună este că după trecerea sărbătorilor, într-o zi ceva mai călduroasă, fără temperaturi sub zero grade acesta poate fi plantat în grădină.

Să avem grijă de grădinile noastre, în orice anotimp!

 

             


0