Iluminarea grădinii, magia serilor de vară

Vară fiind este absolut normal să petrecem cât mai mult timp afară. Poate că în timpul zilei aerul cald este mai puțin suportabil, însă seara, parcă nu am vrea să intrăm în case. Este o reală plăcere să petreci timp în aer liber, mai ales dacă ești acasă, în curte, alături de cei dragi. Chiar și o terasă poate fi suficientă, pentru a te bucura de vară, după o zi lungă și obositoare.

Ei bine, pentru a putea sta cât vrem de mult ar fi bine să avem și lumină, nu-i așa? Să știți că orice spațiu exterior arată de vis, dacă este pus și noaptea în valoare. În acest sens, ne putem folosi de tot fel de instalații care fac bezna nopții mai puțin intensă: de la clasicul bec, neon, la felinare, leduri, lămpi solare, făclii, lumânări, ghirlande luminoase etc. Le putem achiziționa din magazinele de specialitate sau, dacă ne pricepem, ne putem confecționa singuri propriile surse de lumină.

Cum procedăm? Metode de iluminare a spațiului exterior

Și exteriorul trebuie să arate la fel de bine, precum interiorul casei, atât ziua; cât și noaptea. Lumina se poate transforma în element de decor, deci nu are doar rol funcțional.

Ce putem folosi? Neoane, aplice, felinare, lămpi normale sau solare, lampadare, spoturi, proiectoare, stâlpi ornamentali, cabluri luminoase cu leduri etc. Toate acestea sunt concepute astfel încât să fie folosite în siguranță. Au diferite forme, mărimi și prețuri, astfel că le puteți utiliza conform stilului în care este amenajat spațiul, bugetului alocat și evident, preferințelor.

Ce este bine să punem în evidență prin lumină?

În primul rând, zona în care petreceți cel mai mult timp, căile de acces și intrările. De regulă locul de luat masa se află în centrul atenției, pentru că acolo stăm cel mai mult, deoarece mâncăm sau pur și simplu, stăm, povestim, mai pe scurt: ne relaxăm. Astfel de locuri pot fi reprezentate de o filigorie, un pavilion, o terasă. Apoi, ar fi frumos să luminați: borduri, verande, garduri, trepte, iazuri, alei sau diferite puncte de interes din grădină, copaci, pomi, ba chiar și casa în sine.

Ar fi bine ca lumina, să fie distribuită în mod egal, astfel va exista un echilibru.

Vă mai puteți folosi de așa-numitul iluminat de accent. Acesta are principalul scop de a atrage atenția asupra anumitor elemente arhitecturale, sculpturi, plante cu aspect interesant, fântâni, piscină, iazuri, ba chiar și podețe, dacă este cazul. Vor fi scoase în evidență și puse în valoare într-un mod pe cât de simplu, pe atât de sofisticat. Luminile și umbra formează o echipă, care creează efecte speciale, incredibil de frumoase.

Folosiți iluminatul în etape.

Acest lucru presupune o îmbinare între lumina permanentă și cea care se poate activa temporar, pornind din interiorul casei, până în cel mai îndepărtat loc al curții. Altfel spus, odată cu holul casei care se luminează din motive evidente, intrarea în casă poate avea deasupra ușii ori de-o parte și de alta, puncte de lumină, apoi puteți amplasa spoturi luminoase pe trepte. Toate acestea pot fi lumini permanente, printre care puteți integra lumini cu senzori. Acestea se activează doar atunci când treceți prin dreptul lor, deci sporesc mult siguranța pe timpul nopții.

La ce trebuie să fim atenți când alegem corpurile de iluminat?

Când ajungeți în această fază este absolut necesar, să țineți cont de stilul arhitectural al casei, de eficiența dispozitivelor din punct de vedere energetic și nu în ultimul rând, de costul acestora. Este important să respectați stilul în care este construită și amenajată casa, dacă doriți să existe armonie. Spre exemplu, imaginați-vă cum ar arăta o curte rustică, dacă ar avea atașate corpuri de iluminat moderne, minimaliste. Nu s-ar potrivi deloc și i-ați strica farmecul. În cazul în care nu puteți încadra clădirea și spațiul exterior aferent, într-un anumit stil, ar fi indicat ca atunci când mergeți la cumpărături, să luați cu voi o fotografie a imobilului. Veți fi consiliați de către personalul magazinelor de specialitate, astfel încât să găsiți ceea ce vi se potrivește cel mai bine.

Sursa de lumină potrivită, în funcție de zona în care se amplasează

- De o parte și de alta a aleilor din curte, ar fi indicat să folosiți surse de iluminat economice, asta în primul rând datorită faptului că sunt cele mai folosite zone. În acest sens achiziționați lămpi solare. Se încarcă singure și nu aveți nevoie de curent. Acestea pot lua diferite forme și pot avea diferite înălțimi. Tot pentru alei, puteți folosi stâlpi decorativi. Se montează ușor, iar pentru a avea un consum redus de energie, optați pentru cei cu senzori de mișcare sau pentru unii solari cu leduri, care la fel ca lămpile, nu necesită racordarea la sistemul de energie electrică.

- Gazonul și plantele. Pentru acestea, în general, se utilizează proiectoarele, deoarece creează un efect deosebit de plăcut și luminează mult mai bine o tufă de flori sau anumite zone ale gazonului.

- Pereții, gardurile sau diferite obiecte decorative. În astfel de cazuri este recomandat ca sursa de lumină să fie îndreptată către perete, de jos în sus. Dacă vorbim de garduri, puteți proceda în același fel sau puteți opta pentru aplice care se fixează de aceștia. Există modele care se încarcă solar, ceea ce este ideal. Multe astfel de obiecte sunt realizate în așa fel, încât să ofere lumină atât sus, cât și jos; obținând astfel un efect incredibil.

Surse de iluminat. Categorii.

- Electrice - acestea necesită în mod obligatoriu intervenția unui electrician. Prezintă avantajul că după instalarea sistemului, singurele lucrări de întreținere presupun: curățarea lămpilor și schimbarea becurilor. În ceea ce privește becurile, puteți opta pentru cele cu halogen sau de tip led. Cele cu halogen sunt mai accesibile ca preț, însă au o durată de funcționare mult mai mică, decât a ledurilor. Se spune că cele cu halogen au o viață raportată la circa 2000 de ore, pe când celelalte au o durată de circa 50.000 de ore de funcționare.

- Cu baterii - principalul lor avantaj este montarea extrem de facilă, fără a avea nevoie de serviciile unui electrician. Pe de altă parte, trebuie să aveți în vedere că bateriile vor trebui schimbate în mod regulat. Momentul oportun pentru a le înlocui este ușor de depistat, acesta fiind acela în care lumina începe să-și piardă intensitatea.

- Solare - acest sistem se dovedește economic, super ușor de instalat și prietenos cu mediul înconjurător. Se pun în locul dorit și gata. Pe parcurul zilei acestea se încarcă de la energia soarelui, iar în momentul în care se înserează, pornesc singure.

Cromatica luminii

Acest aspect poate fi important, în funcție de efectele pe care doriți să le obțineți. Cu toate că de multe ori, culorile pot avea un impact semnificativ, totuși, când vorbim de lumină nu este mereu valabil. O grădină colorată este frumoasă, dacă ne raportăm la plantele pe care le avem. Recomandarea ar fi să optați pentru clasica lumină albă. Este extrem de decorativă și elegantă, scoate în evidență exact ceea ce trebuie, fără influențeze în vreun fel subiectul pe care-l luminează și este cea mai apropiată de cea naturală a zilei.

Cu toate acestea, dacă doriți lumini colorate, să aveți în vedere următoarele aspecte:

- verdele evidențiază culoarea frunzelor, dar ele nu vor avea nuanța naturală, ci una artificială, nu neapărat plăcută.

- roșul și galbenul dau o tentă de maroniu foliajelor, facându-le să pară uscate, cel puțin la o privire rapidă

Creativitate

Dacă nu doriți să investiți în astfel de produse, vă puteți îndrepta atenția la ceea ce aveți prin casă. Cu toții putem găsi resursele necesare, dacă ne uităm mai atent la obiectele pe care credem că nu le mai putem folosi. Cu imaginație și îndemânare, pot primi un alt sens. Spre exemplu, dacă aveți veioze nefuncționale, e perfect. Acestea sunt excelente atunci când dorim să ne iluminăm grădina, curtea, terasa într-un mod feeric, pe timpul nopții. Luați globurile vechilor surse de lumină și folosiți-le în mod ingenios, afară. Așezați în ele leduri care funcționează pe bază de baterii și gata. Amplasați-le unde considerați că se potrivesc cel mai bine. La fel puteți proceda cu un vechi candelabru, în fiecare braț al acestuia, așezați câte un led mic ce de diferite forme, cu baterie. Agățați-l apoi, de bârne, de un stâlp, de pergolă, de filigorie sau de creanga mai groasă a vreunui pom sau copac din grădină.

Creați-vă propria oază de liniște, cu luminile potrivite. Vă veți simți ca într-o poveste în serile de vară.

              


0