Secretele ascunse ale lalelelor
Din Olanda? Din Ungaria ? Nici una, nici alta!
Dacă întrebăm un trecător de pe stradă, despre provenienţa acestor minunate lalele, cu siguranţă va răspunde: Olanda (sau chiar Ungaria). Dar adevărul este că, lalelele provin din zonele temperate ale Asiei – Orientul Apropiat (după unii mai exact din regiunile Persiei).
Dar atunci, de unde provine dragostea olandezilor pentru lalele?
În Olanda, “mania lalelelor“ a izbucnit în secolul 17 şi defineşte relaţia deosebită dintre această naţiune şi floare până în zilele noastre. În acele vremuri au apărut o mulţime de soiuri noi, în variate culori, iar în schimbul unor rarităţi colecţionarii cereau preţuri foarte ridicate.
Nu ei au fost primii
De altfel, primii producători de soiuri nobile nu au fost olandezi. Producerea de soiuri nobile din aceste minunate flori a început încă în secolul 16, în Turcia; iar de aici s-a răspândit şi în alte ţări din Europa.
Este într-adevăr trandafirul roşu, simbolul iubirii?
Dacă un bărbat doreşte să îşi exprime dragostea adevărată nu doar trandafiri roşii poate oferi persoanei iubite. Dăruirea lalelelor roşii ca focul, face referire tocmai la aceste sentimente. Iar în cazul în care o femeie îşi aşteaptă iubitul cu aceste flori îşi va exprima dăruirea faţă de persoana respectivă.
Galbenul - acum nu mai semnifică doar invidia, gelozia
Contrar credinţei, în cazul lalelelor culoarea galbenă nu este simbolul invidiei sau al geloziei. Dimpotrivă, dacă ni se oferă lalele galbene putem fi siguri, de respectul persoanei iubite şi de faptul că în viaţa acelei persoane suntem o “rază de soare“.