Case și grădini inteligente

Visezi la o grădină pe care să o întreții ușor, fără efort, fără să ieși din casă ori de la distanță? Mai nou, orice lucru este posibil și se numește ”grădina smart” sau mai pe românește spus, ”grădina inteligentă.” Am ajuns și la acest nivel, în care grădinăritul și tehnologia de ultimă generație, fac echipă pentru a ne face viața mai comodă.

Mulți se întreabă, cum poate interveni tehnologia în grădină?! Într-un mod cât se poate de simplu: prin implementarea unui sistem inteligent de grădinărit, care să ne-ajute să ne-ngrijim spațiul exterior. Acesta poate fi accesat de orice dispozitiv (laptop, tabletă, telefon) și se dovedește extrem de util, contribuind totodată la eficientizarea consumului de energie, apă etc.

         

ată câteva elemente ale unei grădini inteligente:

1. Lumini inteligente    

          

Nu există plăcere mai mare ca statul în grădină seara. Pentru acest lucru avem nevoie de lumină. Tehnologia Motion Sensor servește la iluminarea curții, prin implementarea unui senzor, care face lumina să se aprindă automat atunci când detectează mișcare. 

          

• Sistemul plug and play - acesta ne permite să aprindem sau să stingem luminile din curte, ne permite controlarea zonelor pe care le dorim iluminate, în funcție de necesitate, precum și reglarea intensității luminii. În acest fel vom asigura vizibilitate pe alei, la intrare, în zona de relaxare, de gătit și/sau de luat masa. Se poate instala pe telefon sau tabletă, permițându-ne astfel să avem un control ușor  

          

          

• Există sisteme care au anumiți senzori încorporați, ce permit detectarea momentului în care întunericul pune stăpânire pe grădin, ca urmare luminile vor porni automat, doar după ce apune soarele.

           

2. Sistem de irigații

• Uită de furtun sau stropitoare, instalează un sistem inteligent de irigare a grădinii. Udarea va porni automat, prin programarea la anumite ore, în anumite zile sau atunci când nu suntem acasă.

          

Printr-un astfel de sistem vom controla și raționaliza consumul apei. Sistemul integrează o serie de date ce sunt transmise online, spre exemplu: accesul la buletinul meteorologic, pentru o eficientizare maximă. În perioade cu precipații abundente, cantitatea de apă va fi radical redusă sau sistată, pe când în perioadele secetoase, grădina va fi udată mai des.

          

3. Senzori

• Există senzori care se plasează în sol, cu scopul de a oferi proprietarului grădinii, informații în timp real, despre nivelul de umiditate, de nutrienți sau date cu privire la temperatura solului. De exemplu, dacă umiditatea solului este în parametri normali, optimi, deoarece a plouat mult, senzorul ne detectează acest aspect, iar aspersoarele nu vor mai porni inutil. Sau dacă solul este sărac în elemente nutritive, vom ști și putem acționa în consecință.

          

4. Roboți care tund iarba

  • Vrei gazon, dar nu ai timp să te ocupi de el? Programează un robot care să facă asta în locul tău. Aceștia pot fi contectați la telefon sau tabletă, au GPS încorporat și funcționează prin conexiune wireless.

          

Modul în care acesta va acționa, se poate programa, deci veți putea seta și regla: frecvența de tundere, lungimea de tăiere a firelor de iarbă etc. În plus, sunt silențioși și nu vor deranja pe nimeni, putând fi astfel porniți și pe timpul nopții.

5. Sistem de supraveghere video

          

• Dacă vrei să te simți mereu în siguranță sau să stai fără griji, chiar și atunci când nu ești acasă, poți instala camere de supraveghere. Acestea veghează asupra curții casei, monitorizând orice mișcare. Mai mult decât atât, sunt sincronizate cu un sistem de alarmă, care la detectarea unor mișcări suspecte, anormale, se activează automat.

6. Temperatura apei

• dacă ai o curte mai spațioasă, care ți-a permis și construirea unei piscine, util ar fi să instalezi un sistem de încălzire a apei. Îi poți seta sau programa temperatura pe care o consideri optimă; iar datorită faptului că acesta are integrat și un senzor de temperatură a aerului, vei putea folosi piscina tot anul, indiferent de anotimp.

          

În loc de concluzii, hai să vedem care sunt pe scurt, avantajele unei grădini smart:

• Economisești timp, energie și apă - pentru că vei uda selectiv după nevoile plantelor sau în funcție de condițiile meteo și vei ilumina doar după ce apune soarele.

• Obții rezultate rapid și fără efort - uzi plantele și încălzești piscina automat, controlezi irigarea grădinii doar cu un click, programezi robotul să-ți tunda iarba când vrei tu, fără să ieși din casă.

• Îți protejezi spațiul exterior și ai grijă de el - prin monitorizarea permanentă a grădinii, a calității aerului și solului sau a temperaturii apei din piscină.

            


0