Coada șoricelului, între ornament și tratament

Există anumite plante, care datorită aspectului lor se pretează în orice tip de grădină. Când spunem tip, ne referim la stilul în care este amenajată: rustică, modernă, romantică etc. Ei bine, un astfel de exemplu este Coada șoricelului. Cu toate că este o plantă pe care cu toții o cunoaștem încă de când eram copii și care nu este neapărat considerată una ”wow,” să știți că actualmente, artiștii peisagiști o recomandă și inserează din ce în ce mai des, în foarte multe amenajări exterioare. Deși pare că s-ar potrivi mai degrabă în grădinile rustice, să știți că se pretează și în cele moderne, minimaliste, ca accent cromatic și formal. Prin aspectul său, sparge monotonia care uneori poate exista, oferă contrast, înălțime și mai face ceva: cheamă fluturii prin preajma ei.

În ciuda faptului că cei mai mulți dintre noi, o cunoaștem sub denumirea sa populară, științific vorbind, i se spune ”Achillea” și aparține genului cu același nume, care cuprinde aproximativ 100 de specii de plante perene. La rândul său, genul face parte din familia Astraceae.

Așadar, în linii mari, Coada șoricelului este o plantă erbacee, perenă, cu origini europene și asiatice. Se spune că numele de ”Achillea” ar proveni de la celebrul erou Ahile, care ar fi descoperit-o și ar fi utilizat-o la tratarea rănilor soldaților săi, în timpul luptelor.

Există multe specii, fiecare având farmecul său. Cu toate acestea, au câteva lucruri în comun: tulpina este erectă, rigidă, fermă; frunzele sunt înguste, divizate în sute de segmente, cu miros destul de intens; înfloresc de vara până toamna; inflorescențele sunt formate din zeci de floricele care cresc grupat, sub formă de corimb și apar în vârful tulpinilor.

După cum spuneam mai sus, există multe soiuri de Coada șoricelului, de diferite înălțimi (de la pitice, care nu depășesc 30 cm, până la 60-80 cm), cu flori mai mari sau mai mici, de diferite culori: albe, galbene, roz, portocalii, roșiatice etc. Dintre acestea enumerăm: Achillea millefolium, Achillea filipendulina, Achillea alpina, Achillea x lewisii, Achillea ageratifolia, Achillea ptarmica etc.

Florile se pot folosi în buchete sau aranjamente. Un alt plus al acestora este că ele se păstrează și uscate, deoarece își păstrează atât forma, cât și culoarea.

Ca amplasament, planta are o preferință pentru locurile însorite, luminoase. Se plantează în sol bine drenat, luto-nisipos.

După cum spuneam la început, Coada șoricelului este recunsocută ca plantă medicinală. De câte ori nu mergeam la plimbare în aer liber și îi culegeam de pe câmp florile albe, la fel cum făceam cu mușețelul, sunătoarea sau menta sălbatică? Ajungeam acasă, le spălam bine și le puneam la uscat pentru a le folosi ulterior, pentru ceai. Ei bine, în acest caz vorbim despre Achillea millefolium. Acele flori albe, ca niște umbrele.

Este recunoscută pentru proprietățile sale terapeutice. În funcție de natura lor, produsele pe bază de Coada șoricelului pot fi de uz intern sau extern. Din această plantă se pot prepara: infunzii, tincturi, siropuri, unguente, decocturi, capsule, ba chiar și șampon. Dar, cea mai des întâlnită și veche, metodă de a folosi planta este ceaiul. Acesta acționează asupra organismului din mai multe puncte de vedere. Așadar este: antiinflamator, antispastic, batericid, cicatrizant, antipuringinos, calmant, tonic digestiv, antimicrobian etc.

Administrarea pe cale internă contribuie la funcționarea normală a sistemului digestiv, reduce spasmele și riscul de contaminare bacteriană ce poate surveni la nivelul căilor biliare și a tractului intestinal, protejează muscoasa gastrică etc. Din punct de vedere extern sunt folositoare în cazul unor plăgi, a arsurilor ușoare, înțepăturilor de insecte, iritații ale scalpului etc.

Apropo de acest mic sfat!

Cu toate că este celebră pentru efectele sale terapeutice este bine să fim atenți, atunci când vrem să recoltăm plante cu efect medicinal. Să nu culegem ceea ce nu cunoaștem, dacă nu suntem siguri că planta din fața noastră este într-adevăr Coada-soricelului, mai bine o lăsăm acolo, în natură sau o culegem, dar strict pentru a o pune în vază. Este important acest lucru, deoarece pot exista plante asemănătoare ca aspect, fără să fie însă, ceea ce credem. Acestea pot fi nocive, otrăvitoare și pot cauza probleme grave, dacă nu chiar fatale. La fel de bine, din atâtea soiuri de coada soricelului, nu toate sunt la fel, adică multe dintre ele au rol strict decorativ. Deci, fiți cu băgare de seamă. Cel mai bun și sigur lucru pe care îl puteți face este să achiziționați produse care conțin această plantă, din farmacii sau magazine naturiste.


                           


0