Leurdă sau Lăcrămioare? Sănătate sau otravă?
Leurda (Allium ursinum) este o plantă aromatică ce se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare, în ultimii ani.
Frunzele proaspete sunt foarte sănătoase şi gustoase. În ciuda mirosului specific similar usturoiului, leurda poate fi confundată cu alte plante asemănătoare, care sunt însă otrăvitoare. Frunzele tinere de leurdă seamănă foarte mult cu cele ale lăcrămioarelor (Convallaria majalis) care sunt foarte periculoase, dacă se consumă.
Să vedem câteva deosebiri:
- frunzele de leurdă au pe spate o nuanţă de verde, uşor metalizată, iar cele de lăcrămioare au o culoare verde crud.
- florile leurdei sunt mici, albe, dispuse sub forma de umbrelă spre deosebire de lăcrămioare, care au florile în formă de clopoţei dispuse pe o tulpină arcuită şi sunt foarte parfumate
- leurda creşte în păduri sau pe câmpii umede şi umbrite, în schimb lăcrămioarele în zone mai luminoase
- cea mai simplă deosebire constă în proba mirosului: strângeţi frunza între degete, dacă nu simţiţi mirosul specific de usturoi, ar fi mai bine să nu culegeţi frunzele respective (şi să vă spălaţi cât mai repede pe mâini).
Nu este atât de greu, așa-i?
Curiozităţi despre leurdă:
Leurda a fost denumită după urşi (Ursinum) probabil pentru ca ursul brun o consuma cu plăcere după perioada de hibernare, pentru a prinde putere. Triburile germanice credeau că această plantă era sursa puterii şi a fertilităţii urşilor.