Cătină sau Pyracantha?

Cu siguranță ai auzit de cătină și poate că ți s-a spus că are proprietăți benefice pentru sănătate. Dar cum se compară cu Pyracantha? În acest articol vom vorbi despre două plante interesante și ușor de confundat: cătina și Pyracantha. Deși la prima vedere par a fi asemănătoare, există câteva diferențe semnificative între ele. Să începem cu o scurtă prezentare a celor două plante.

Cătina

Cătina este o plantă cu proprietăți miraculoase, ale cărei frunze, flori, semințe și fructe sunt utilizate ca remediu. Ea este recunoscută îndeosebi pentru fructele sale, care sunt considerate unele dintre cele mai nutritive din lume, fiind bogate în antioxidanți și vitamine. Acest profil nutrițional impresionant contribuie la fortificarea întregului organism.

De-a lungul timpului, cătina a fost folosită în multe zone ale Asiei de Est și Rusiei pentru tratarea diferitelor afecțiuni, fiind considerată un adevărat panaceu. Ea a primit și denumirea de "fructul sfânt al munților Himalaya" și este un ingredient popular în remediile ayurvedice și tradiționale chineze.

          

Cum se consumă fructele de cătină?

Există mai multe modalități de a consuma fructele cătinei, care pot fi folosite în diverse preparate cum ar fi jeleuri, sucuri, piureuri, sosuri, gemuri, placinte și alte alimente, dar și în lichioruri.

Extractul uleios din fructele respectiv semințele de cătină poate fi aplicat pe piele sau administrat pe cale orală, sub formă de capsule sau comprimate pe o bază de extract denumită Hippophae rhamnoides. De asemenea, un amestec de cătină cu miere poate fi preparat acasă sau achiziționat de la plafar și consumat ca remediu natural.

          

De reținut!

• pentru a avea propria ta cătină în grădină, este important să ai un exemplar productiv și unul polenizator.

Pyracantha

Pyracantha este un arbust ornamental apreciat pentru frunzele și fructele sale. Este adesea utilizat în parcuri, grădini sau ca gard viu. Frunzele sunt persistente și de culoare verde închis, în timp ce fructele sunt mici și sferice, cu nuanțe variind între roșu-portocaliu și galben.

Perioada de înflorire este mai-iunie iar înălțimea la maturitate este 2,5-3 m. Este o plantă rezistentă la temperaturi scăzute și ridicate, putând fi plantată atât individual cât și în grupuri, fiind o alegere ideală pentru crearea de garduri vii.

          

          

Cum reușim să le deosebim?

• frunzele cătinei, care face parte din familia Rosaceae, sunt subțiri și lungi, iar cele ale Pyracanthei sunt rotunjite;

• cătina este comestibilă, în timp ce Pyracantha poate fi toxică în cantități mari;

• cătina este o plantă valoroasă pentru organism, iar boabele sale sunt printre cele mai puternice întăritoare ale imunității, fiind pline de vitamine, minerale și antioxidanți. Pe de altă parte, Pyracantha este apreciată pentru aspectul său și este potrivită pentru garduri vii;

• cătina este folosită în tratamente naturiste pentru a trata afecțiuni precum răceli, gripă sau infecții respiratorii. Pyracantha are de asemenea unele proprietăți medicinale și este folosită în medicina tradițională pentru a trata afecțiuni precum diareea sau durerile de cap;

• dacă luăm în considerare și prețul acestora, există unele diferențe între cele două plante. De obicei, cătina este mai scumpă decât Pyracantha, datorită faptului că este mai dificil de cultivat și mai pretențioasă în ceea ce privește condițiile de creștere.

Concluzie

În concluzie, cătina și Pyracantha sunt două plante diferite, cu caracteristici și utilizări distincte. Dacă ești interesat de proprietățile medicinale ale cătinei, Sweet Garden poate fi o sursă bună de informații și îți poate oferi și alte alternative de plante medicinale. În cazul în care ești interesat de Pyracantha sau alte plante ornamentale, există o gamă largă de produse de calitate în magazinul nostru online, pentru a-ți îndeplini doleanțele.

           


0