Prăjitură în straturi, cu brânză și dovleac plăcintar

A sosit toamna. Este sezonul în care cămara este plină cu de toate: de la legume, la fructe, la murături, compoturi, gemuri etc. Însă dintre toate roadele acestui anotimp, astăzi ne oprim la dovleacul plăcintar. Nouă ne place foarte  mult. Așa că, ne-am propus să intrăm în bucătărie, cu scopul de a prepara un desert. Am căutat reteța perfectă, am și găsit-o, apoi ne-am apucat de treabă.

Ingrediente pentru crustă:

180 g biscuiți graham

70 g zahăr

117 g unt nesărat, topit

Ingrediente pentru stratul alb, din brânză:

2 ouă mari

150 g zahăr

cremă de brânză, un pachet sau o cutie de 250 g

Ingrediente pentru stratul portocaliu, din dovleac:

420 g piure de dovleac (coaceți doveacul în cuptor, apoi mixați pulpa pentru a obține piureul)

3 ouă mari (separați gălbenușurile de albușuri)

150 g zahăr (împărțiti cantitatea în două părți egale)

118 ml lapte integral

2 lingurițe pudră de scorțișoară

sare

60 ml apă

o lingură de gelatină

opțional, pentru decor, frișcă bătută

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Ungeți cu unt și tapetați cu făină, o tavă de mărime  medie (20x30 cm). Zdrobiți biscuiții graham și amestecați-i cu zahărul, apoi adăugați untul topit. Așezați amestecul pe fundul tăvii. Nivelați.  

Bateți cele două ouă, cu zahărul și crema de brânză, până când compoziția se deschide la culoare și este pufoasă. Turnați-o peste crusta de biscuiți. Unformizați. Coaceți pentru aproximativ 20 de minute, apoi scoateți tava din cuptor și puneți-o pe un grătar de bucătărie, pentru a se răci.

Într-un vas mai mare, amestecați: piureul de dovleac, gălbenușurile, o parte din cantitatea de zahăr, laptele, scorțișoara și sarea. Puneți vasul pe baie de aburi și amestecați timp de aproximativ 5 minute, până când începe să se îngroașe.

Într-un ibric, gelatina se lasă la hidratat, în apă rece, apoi se pune pe foc extrem de mic. Amestecați până vedeți că s-a dizolvat complet. Nu trebuie să fiarbă!

Adăugați gelatina în compoziția cu dovleac. Lăsați deoparte să se răcească.

Bateți albușurile până devin spumoase, apoi treptat, adăugați zahărul rămas, până când spuma devine fermă și lucioasă. Încorporați-o trepat, prin mișcări circulare, în compoziția de dovleac. La final, turnați-o peste stratul cu brânză, nivelați frumos, apoi introduceți tava la frigider și lăsați-o să se întărească, pentru cel puțin 3 ore sau peste noapte.

Pentru servire, porționați prăjitura cum vă place, însă arată bine dacă o tăiați în pătrate. La final, puteți decora fiecare pătrat cu câte un moț de frișcă bătută.

Poftă bună!

 

        


1