Cultivarea fructelor exotice

Din păcate, în zilele noastre, tot mai puţine familii consumă fructe şi legume cultivate în propria lor grădină. Însă, din experienţa noastră, fructele cumpărate din comerț nu sunt tot timpul la fel de gustoase, proaspete şi sănătoase, precum cele crescute în grădină. 

Fructe exotice cresc şi la noi, în România

Majoritatea grădinarilor nu ştiu că şi fructele exotice (de ex. citricele) - nu doar cele autohtone - cresc şi fructifică, la noi în ţară. O parte dintre ele sunt rezistente la ger, aşadar nu necesită protecţie specială pe timpul iernii, în cazul în care temperatura nu scade sub -25 °C. Câteva dintre aceste plante exotice sunt: pawpaw, kiwi, minikiwi, jujuba, goji, honeyberry şi vitalberry.

plante exotice

Protecţie naturală

Smochinul, rodia şi kiwi-ul cresc şi fructifică în clima din România, însă la cultivarea lor trebuie să ţinem cont de faptul că plantele tinere sunt mai sensibile la ger, iar cele mature sunt moderat rezistente la ger. De aceea, dacă temperatura scade sub – 15 C se recomandă protejarea lor cu materiale naturale sau folie specială.

Plantele exotice preferă soarele şi căldura, precum şi locurile ferite de curenţi. În general, plantele exotice nu au pretenţii mari faţă de calitatea solului şi dacă li se administrează îngrăşământ, ne vor oferi o recoltă bogată.

În ghiveci sau în grădină

Citricele cum ar fi: lămâiul, portocalul şi kumquat-ul nu pot fi plantate direct în grădină, aşadar ele trebuie păstrate în ghiveci. De primăvara până la mijlocul toamnei se pot ţine afară în aer liber, într-un loc însorit, însă dacă temperatura nocturnă scade sub 10 °C, ele trebuie aduse în interior la iernat, într-o încăpere luminată, cu temperatura constantă de 5-15 C.

lamai in ghiveci

Deoarece sunt cultivate în ghiveci e necesar să li se ofere constant aprovizionare cu apă şi îngrăşământ, pentru a creşte nivelul substanţelor nutritive din sol. Însă este bine să reţinem că în perioada de iarnă trebuie să oprim administrarea de îngrăşământ şi udarea să se facă doar moderat.

În oferta noastră bogată se regăsesc numeroase astfel de plante exotice, aşadar vă invităm să vă alegeţi preferatele!


0