Murul – bijuterie comestibilă. Cum se cultivă?
Alături de zmeură, afine, coacăze sau fragi, murele sunt printre cele mai iubite fructe de pădure. Te atrag ca un magnet prin aspectul lor, te cuceresc prin aroma inconfundabilă și contribuie la menținerea sănătății tale prin vitaminele, anitoxidanții și fibrele pe care le conțin.
Cum ar fi, ca aceste minunate fructe să existe, chiar la tine în grădină? Nu ți-ai dori măcar o tufă care să producă an de an, nenumărate astfel de bijuterii comestibile, pe care să le cu culegi cu mâna ta? Ei bine, dacă răspunsul este afirmativ, îți prezentăm în cele ce urmează, câteva sfaturi utile în ceea ce privește alegerea, creșterea, întreținerea, tunderea tufei de mur.
Alegerea corectă a tufei de mur
Spunem alegerea corectă/sigură, deoarece fâcând parte din aceeași familie botanică, murul este ușor confundabil cu zmeurul negru. Important este să le știm deosebi, dar cum?
- fructele - zmeura neagră, atunci când este coaptă la îndepărtarea de pe loază, lasă în urmă un centru alb sub formă de con, precum și o cavitate mică în interiorul fructului de pădure. Murele, în schimb când se culeg, au un vârf mai plat fără acea scobitură/adâncitură și păstrează miezul alb în interior.
- frunzele - au aproximativ aceeași dimensiune și formă în cazul ambilor arbuști, cu o mică deosebire. În cazul murului, partea inferioară (dosul) frunzelor este mai dechisă la culoare, fiind aproape alb-argintie, față de partea superioară care este verde. Tulpinile murului prezintă niște striații și sunt, de regulă, verzi sau de un maroniu pal la culoare; spre deosebire de cele ale zmeurului negru care sunt rotunjite și de un albastru-verzui la culoare.
Creșterea/cultivarea murului
Când decideți să cultivați muri, la alegerea locului de plantare trebuie să aveți în vedere patru caracteristici:
- în primul rând, să fie unul însorit, deoarece productivitatea murului depinde de acest lucru. Dacă planta primește cel puțin 8 ore pe zi, lumina directă a soarelui va produce o mulțime de fructe. Tolerează și semiumbra, adică undeva la 6 ore de soare, pe zi, dar la umbră nu rezistă deloc.
- în al doilea rând, amplasați planta într-un sol cu drenaj bun. Dacă pâmântul are o compoziție grea, argiloasă care reține umezeala, modificați puțin locul de plantare: săpați și adăugați materiale organice, cum ar fi compostul.
- în al treilea rând, alegeți o locație în care planta va avea spațiu suficient pentru a se putea dezvolta în voie. Lăstarii noi se formează din ramificațiile subterane ale rădăcinii și ies la suprafață la câțiva metri distanță de planta-mamă.
- în cel de-al patrulea rând, plantați murul la cel puțin 1 m distanță, de locul în care aveți zmeur care ar putea fi purtător de boli. De asemenea evitați plantarea murului în solul în care în ultimii doi ani ați avut roșii, cartofi, vinete sau ardei; întrucât acel pământ ar putea fi afectat de verticilioza sau oflilirea verticiliană.
Cum facem alegerea cea mai bună?
- întotdeauna alegeți acel soi de mur care să supraviețuiască iernilor, din regiunea în care locuiți.
- murul este o plantă perenă care crește sub formă de tufă, alcăuită din tulpini lemnoase, puternice. Există trei categorii de muri, fiecare dintre ele având un anumit tip de creștere: vertical sau erect, semi-erect și târâtor. Toate acestea, au nevoie de susținere, cu ajutorul unui spalier. În marea lor majoritate, murii au țepi, dar există și soiuri mai noi, care nu au, ceea ce îi face mai cautați, întrucât recoltarea fructelor este mult mai faciă.
Plantarea murului
- se recomandă ca plantarea murului să aibă loc, toamna sau primăvara. Săpați o groapă, suficient de lată și adâncă, pentru ca rădăcinile să stea confortabil. Acoperiți cu pâmânt. Dacă plantați mai multe bucăți, aveți grijă să lăsați spațiu între ele (aproximativ 60-120 cm), în funcție de soiurile alese.
- când plantele sunt tinere, în primele două-trei săptămâni până pornește creșterea va fi nevoie să mențineți suprafața solului relativ umedă. Apoi, odată ce planta și-a fixat bine rădăcina în pământ va avea nevoie de o udare pe săptămână.
Tunderea murului
- în primul an, toți murii, indiferent de soi trebuie lăsați să crească în voie, fără tundere.
- primăvara devreme, înainte de pornirea în vegetație, folosiți o foarfecă de mână pentru a tăia tulpinile din al doilea an. Acest lucru va încuraja ramificațiile laterale să crească și va menține tulpinile din mijloc mai scurte, astfel încât acestea nu vor ceda sub greutatea zăpezii ori a vântului puternic. Dacă ramurile laterale sunt deja dezvoltate, tundeți-le pe cele de mai lungi de 30-45 cm.
- tulpinile deteriorate, slăbuțe/șubrede sau care se ating unele de altele se pot elimina complet. Tulpinile sănătoase pot fi rărite, astfel încât să existe distanță între ele.
- după recoltare, tulpinile încep să moară. Acestea se pot tăia, dar în anul următor și până începe sezonul der creștere, pentru a permite nutrienților să pătrundă înapoi în rădăcini și în noile tulpini.