Avantajele plantării de toamnă a pomilor și arbuștilor fructiferi

În multe locuri se poate citi faptul că cea mai bună perioadă pentru plantarea pomilor şi arbuştilor fructiferi este toamna, după căderea frunzelor, aproximativ din data de 15 octombrie, până la îngheţarea solului. De ce, oare? Avantajele plantării de toamnă:

- Procentul de prindere este mult mai ridicat decât în cazul plantărilor de primăvară.

- Se câştigă un an de producţie deoarece pomii şi arbuştii fructiferi care se plantează toamna vor porni în vegetație cu mai multă vigoare, primăvara.

- Dacă se plantează toamna, pomii și arbuștii fructiferi vor acumula cantitatea optimă de substanțe de rezervă, care le este necesară primăvara. Mai mult decât atât, vor intra mai repede în vegetație decât cei care sunt plantați primăvara.

- În perioada de iarnă, rănile de pe rădăcini au timp suficient să se cicatrizeze, dând naștere unor noi perişori, care vor permite reluarea vegetaţiei primăvara devreme.

- Nu în ultimul rând, toamna sunt şanse mari să găsiți soiurile pe care le doriți. În acest anotimp, oferta este mult mai bogată și mai diversificată.

- Toamna, procesul plantării poate fi planificat mult mai ușor, deoarece vremea este mai favorabilă din punctul de vedere al temperaturilor și mai puțin imprevizibilă decât primăvara.

- Toamna, precipitațiile sunt mult mai bogate, ceea ce îi asigură pământului umiditatea de care are nevoie, iar plantele se prind mai repede.

- Pomii care se plantează toamna, vor deveni mai rezistenți la temperaturile scăzute, în iarna care va urma.

Câteva informații care îmi pot fi de folos:

1. Cum alegem pomii fructiferi?

Trebuie să ne gândim în primul rând ce fructe ne dorim. În funcție de acest aspect vom putea face primul pas către achiziționarea soiului potrivit.

Din fericire, în ziua de azi, putem alege între fructele tradiționale, favoritele copilăriei cum ar fi: merele, perele, caisele, vișinele, cireșele, prunele, gutuile sau piersicile, dar putem opta și pentru: migdale, castane, rodii sau kaki, fructe exotice, deosebite.

2. La ce trebuie să fim atenți?

• Dimensiunea pomului la maturitate – este un factor important, pe care trebuie neapărat să îl luăm în considerare, având în vedere spaţiul de care dispunem pentru plantare.

• Cât de mare e grădina și câte exemplare putem planta? Trebuie să ținem cont de mărimea pe care o vor avea soiurile pe care dorim, atunci când vor ajunge la maturitatea deplină. Dacă plantăm prea mulți pomi într-un loc restrâns, nu se vor dezvolta corespunzător și implicit nu voi beneficia de recoltele scontate. Unii pomi pot atinge înălțimi mari și formează coroane ample, deci trebuie să aibă suficient spațiu.

• Au nevoie de polenizator pomii pe care îi avem în vedere? Un aspect foarte important la cumpărarea pomilor fructiferi îl reprezintă nevoia de polenizare. Trebuie să ne informăm de la achiziționare dacă putem cumpăra un singur pom sau trebuie cumpărate două soiuri diferite.

• Este foarte important să cumpărăm de la furnizori de încredere. Sweet Garden, este varianta potrivită, mai ales pentru că ne oferă garanţia soiului până la prima rodire.

            


0