Adevărate comori ale grădinii - daliile
An de an, tot mai mulți iubitori de grădinărit așteaptă înflorirea minunatelor dalii. Nu e de mirare, căci daliile sunt unele dintre cele mai frumoase bijuterii ale grădinii. Florile uriașe și pline de culoare atrag atenția chiar de la depărtare. Acum dorim să le prezentăm mai îndeaproape!
Istoria începe în grădina regală din Madrid
Povestea lor începe în anii 1789 când directorul grădinii botanice din Mexic a trimis primele trei exemplare de dalii din lume, în grădina regală. Nu ne miră că au avut un succes foarte mare şi s-au extins repede în toată Europa. Iubitorii de rarități au fost dispuși să plătească sume imense pentru un singur exemplar (s-a întâmplat ca pentru un exemplar mai special să se achite chiar și cu diamante).
Dalie sau Gherghină?
Conform scrierilor, aceste flori minunate și-au primit denumirea în cinstea botanicului suedez Andreas Dahl. În așa fel a fost denumită Dahlia Pinnata, nume din care azi a rămas doar denumirea de Dalie. Există totuși, unele zone în care este cunoscută sub denumirea de Gherghină după numele botanicului și producătorului german, J. G. Georgi; chiar și în zilele noastre.
Secretul este sub pământ
E foarte greu să ne luăm privirea de la florile frumoase și uriașe ale daliilor, dar dacă vrem să le cunoaștem mai în profunzime trebuie să săpăm un pic mai adânc - adică până la rizomi. Daliile sălbatice provin din părțile însorite ale Mexicului unde din cauza secetei, florile se ofilesc mai repede. Însă noi nu trebuie să ne facem griji în privința acestui aspect deoarece ele depozitează în bulb, toate substanțele necesare supraviețuirii. Până în momentul în care vor primi apă rămân în acest fel fără probleme, după care se trezesc la viață.
Să nu menţinem bulbii în pământ peste iarnă!
De frumusețea daliilor ne putem bucura din vară şi până la sosirea gerurilor. Când frunzele încep să se înegrească, iar florile se ofilesc trebuie să le tundem, să le scurtăm pentru ca substanțele nutritive să se retragă în rizomi. Este foarte important, fiindcă daliile nu sunt rezistente la ger. Bulbii trebuie scoși din pământ și păstrați într-un loc uscat și răcoros până în primăvară.
De ce este așa de dificil să luăm o decizie?
Nu e o exagerare să afirmăm că fiecare dalie este de o frumusețe de vis. Cu această afirmație și producătorii din secolul XVIII au fost de acord. De aceea putem alege din mii de varietăți: de la cele cu petale ascuțite de tip cactus la cele pom-pom, pitice și până la cele cu flori mari în culori diferite, care garantat vor încânta iubitorii de grădinărit.
Descoperiți-le în oferta noastră, acum!
Dalii minunate se regăsesc și în oferta noastră, în multe varietăți. An de an aducem în atenția dumneavoastră - iuitori ai grădinăritului - tot mai multe soiuri noi, deosebite. Recomandarea noastră este să vă alegeți din timp preferatele, încă dinaintea perioadei de plantare.
Descoperiţi cele mai frumoase dalii din oferta noastră: