5 plante din grădina ta care îți pot îmbunătăți viata - Miracole pentru sănătate

Unele plantele sunt adevărate comori, menite nu doar să ne înfrumusețeze sau înmiresmeze grădinile, ci și să ne îmbunătățească viața, deoarece au ”puteri” tămăduitoare. Fie că le folosim pentru ceai, tincturi, în mâncare sau ca produs cosmetic; ele ascund în frunzele, florile sau fructele lor o grămadă de vitamine, antioxidanți, uleiuri și alte elemente, cu beneficii holistice pentru organismul uman.

1. Rozmarinul

          

Beneficii: susține sistemul imunitar, îmbunătățește circulația sângelui, reduce riscul de apariție a diabetului, contribuie la o bună funcționare a sistemului nervos, îmbunătățește memoria, este un aliat în procesul de slăbire, reduce stresul, îmbunătățește somnul, susține sănătatea sistemului digestiv etc.

Îngrijire: având origini mediteraneene, se amplasează în locuri însorite, ferite. Iarna se protejează cu crengi, frunze uscate sau paie; iar dacă este în ghiveci, se introduce la iernat. Există și soiuri rezistente la ger. Se plantează în sol bine drenat. Primăvara, se poate tunde, pentru aspect și pentru a stimula apariția noilor lăstari.

Mod de folosință:

 • se poate folosi drept condiment pentru aromatizarea preparatelor culinare: cartofi, carne de porc, vită, pasăre pește etc. în stare proaspătă sau uscate.

• ceai - se infuzează frunze uscate în apă fierbinte, se lasă acoperite circa 10 minute, apoi se strecoară. Este bun pentru memorie, elasticitatea pielii, sistemul digestiv, în curele de slăbire, combaterea stresului și anxietății etc.

• suplimente alimentare, tincturi, ulei esențial.

2. Menta

          

Beneficii: are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, este un decongestionant natural, poate fi un aliat în tratamentul tulburărilor de ordin gastric și al indigestiei, are efect calmant asupra pielii, proprietăți cicatrizante, dezinfectante.

Îngrijire: are o capacitate rapidă de răspândire și este foarte rezistentă. Nu prezintă dificultăți de întreținere. Se plantează în locuri însorite. După tundere se regenerează rapid.

Mod de folosință:

• ceai – pe lângă aroma plăcută de mentol, ceaiul e bun în tratarea răcelilor, virozelor. Se pun frunzele proaspete sau uscate la infuzat în apă fierbinte, se lasă acoperite câteva minute, apoi se strecoară.

• condiment sau aromatizant – în diferite preparate culinare dulci sau sărate, limonade

• ca decor pentru prăjituri

• uleiuri esențiale, produse cosmetice, tincturi

3. Lavanda

          

Beneficii: proprietăți antiinflamatorii, antiseptice, ajută la ameliorarea stărilor depresive și de neliniște, e un aliat în tratarea insomniei, ajută la combaterea infecțiilor fungice, ameliorează durerile premenstruale sau de natură reumatică, previne căderea părului, are efect calmant

Îngrijire: se întreține ușor, iubește locurile însorite și are nevoie de un sol bine drenat. Se poate planta ca bordură, printre rocării; solitar, în grup sau în masă. La plantarea în grup, se recomandă o distanță minimă de circa 30-40 cm, între fiecare exemplar. Florile rezistă bine și uscate, păstrându-și culoarea și aroma, timp îndelungat. Se recoltează înainte de înflorirea completă.

Mod de folosință:

• în scop medicinal, cosmetic, decorativ, dar și gastronomic.

4. Trandafirul

          

Beneficii: grecii foloseau petalele trandafirilor când se îmbăiau, lucru deloc întâmplător. Florile au asupra corpului efecte de ordin cicatrizant, astringent, antiseptic, fortifiant, tonic, mineralizant, antimicotic, de întinerire și de catifelare a pielii etc.

Îngrijire: se plantează în locuri cu soare și nu presupune dificultăți de întreținere. Tăierea florilor care s-au uscat, determină și stimulează planta, la noi înfloriri. Primăvara, i se aplică tunderi, cu o foarfecă de tuns, prin mișcări precise. La plantare, se recomandă administrarea de îngrășământ.

Mod de folosință:

• în cosmetică sau gastronomie.

• petalele de trandafir stau la baza parfumurilor, produselor de igienă corporală, uleiurilor. Pot fi un minunat decor pentru deserturi. Totodată din ele, se poate face dulceață sau sirop.

5. Măceș

          

Beneficii: fructele conțin: apă, zaharuri, proteine, pectine, acizi organici, celuloză, minerale, magneziu, fier, vitamine precum: C, B1, B2, B3, E, F, K, P și A. Măceșele au un aport benefic asupra organismului: efect antioxidant, antiinflamator, energizant, îmbunătățesc circulația periferică, pot preveni durerile reumatice, întăresc sistemul imunitar, ajută la reducerea tensiunii arteriale și la menținerea unui aspect sănătos al pielii, stimulează pofta de mâncare.

Îngrijire: se amplasează în locuri însorite și se adaptează în general, oricărui tip de sol. Este rezistent la temperaturi scăzute sau ridicate, dar și la poluarea specifică zonelor urbane. Se poate planta solitar sau în grup. Pentru înființarea de culturi se recomandă terenurile plane sau foarte slab înclinate.

Mod de folosință: • ceai, gem, sirop sau în cosmetică.


0