Copiii și grădinăritul
Dacă sunteți în căutarea vreunei activități în aer liber, pentru voi și copiii voștri, credem că cea mai bună alegere ar fi … desigur, grădinăritul. Cei care nu beneficiați de un spațiu verde, vă puteți limita la aranjarea balconului, cu câteva frumuseți de plante la ghiveci.
Cum să-l faci pe ce cel mic, să iubească ideea de a petrece timp prin grădină, dar într-un mod plăcut și constructiv?
Activitățile în aer liber sunt benefice tuturor, dar mai ales copiilor. Respiri aer curat, te bucuri de prezența soarelui și multe alte avantaje. Dar grădinăritul poate deveni o adevărată aventură. Cei mici vor descoperi lucruri noi, vor învăța și se vor distra în același timp.
Câteva sfaturi:
- Lasă-i pe cei mici să-și aleagă plantele care le plac. Interesul unui copil, în privința unui anumit proiect, crește atunci când își dă seama, că îl poate realiza de la A la Z, adică de la început, până la sfârșit. Așa că, mergeți împreună la cumpărături și lăsați-i să-și aleagă plantele preferate.
- Combinați plantele între ele. Nu trebuie să vă limitați doar la o anumită categorie: plante cu flori, ierburi aromatice sau legume. Luați mai multe feluri și plantați-le pe toate, într-un singr loc. Aveți grijă să strecurați printre cele alese, măcar o plantă perene și una anuală. Astfel, cel mic va înțelege diferența între cele două categorii. Iar creativitatea își va face loc de la un an la altul.
- Transformați întreaga activitate, într-un proiect științific. Alegeți să plantați atât răsaduri, cât și semințe. În acest fel, copilul va realiza ce înseamnă creșterea propriu-zisă a plantelor. Va putea să compare diferența în timp, între planta în format mic și cea care se dezovltă din semințe.
- Atrageți în grădină diverse vietăți. Căutați plante care atrag fluturi, albine sau păsărele.
- Culoare în grădină. Încercați să alegeți plante, cât mai variate în așa fel încât, să obțineți un specatcol de culori, care să bucure ochii.
- Lăsați-i pe cei mici să se ”murdărească”. Când vine momentul plantării, lăsați-i să ia parte la acțiune. Dați-le voie, să-și murdească mânuțele săpând o mică groapă și lăsați-i pe ei, să planteze. Interesul va fi sporit.
- Plante la ghiveci. Cum spuneam la început, pentru cei care nu dispun de o grădină, plantarea în ghivece este cheia succesului. Reprezintă varianta la-ndemână, atunci când ai doar un balcon sau o terasă. Într-un ghiveci mai mare sau într-o jardinieră, puteți la fel de bine, combina diverse plante.
- Oferiți-le explicații. Aveți grijă ca cel mic să observe întreaga evoluție a plantei. Explicați-i fiecare etapă, începând de la momentul în care abia se ivește din pământ, până la prima înflorire și tot așa. La fel și pe parcursul plantării, importanța fiecărui pas trebuie înțeles.
- Adăugați udarea plantelor, pe lista sarcinilor. Orice copil are mici sarcini de îndeplinit. Așa că, udarea plantelor poate fi una dintre ele. Acest lucru îi va responsabiliza și nu presupune efort.
- Direcția: bucătărie. În momentul în care legumele plantate se coc sau plantele aromatice au crescut, lăsați-i pe copii să ajute la recoltare. Apoi, căutați rețeta ideală pentru a prepara cea mai bună mâncare, cu ajutorul lor. Așa își va da seama de drumul pe care planta îl parcurge din grădină, până în farfurie.
- Nu uitați: grădinăritul este o activitate care se menține pe tot parcursul anului. Vara este desigur, pe primul loc. Dar anumite plante, fructe sau legume sunt în prim plan și în anotimpurile mai reci.
Nu lăsați copiii să cadă pradă, jocurilor electronice, telefoanelor, tabletelor; încurajați-i să iasă afară. Profitați de orice moment, pe care-l pot petrece în aer liber. Grădinăritul poate fi soluția ideală. Mai mult decât atât, se poate transforma în pasiune. Iar pentru unii, chiar într-o sursă de trai, dacă ajung să iubească acest domeniu, la maturitate.