Cum să tundem coacăzele, pentru o rodire mai bogată?

Coacăzele sunt fructe cu o valoare biologică ridicată, conţin o cantitate foarte mare de vitamine și săruri minerale care împreună au un impact pozitiv asupra organismului. Sunt foarte ușor de cultivat, deci nu pot lipsi din grădina niciunei familii care își dorește un stil de viață sănătos. 

Iată câteva sfaturi de tundere a tufei, pentru a avea o recoltă mult mai bogată:

Pasul 1: Tundeți coacăzele din luna noiembrie, până în februarie

Coacăzele trebuie tunse atunci când sunt în stare de repaus vegetativ. Acest lucru se va petrece toamna, după căderea frunzelor. Deci puteți tunde tufele roditoare oricând, de toamna târziu până în luna ianuarie, februarie.

Pasul 2: Tunderea tulpinilor noi ale coacăzelor 

În primii 4 ani de viață ale tufelor de coacăze ar trebui să încercați să eliminați lăstarii slabi și diformi. Majoritatea coacăzelor cresc sub formă de tufă și este recomandat să se păstreze la un moment dat un număr de maximum 10 tulpini principale.
Identificați-le. Acestea vor produce fructe, restul care rămân vor trebui tăiate. Deci, luați fiecare tulpină rămasă în mâini și urmăriți-o până la bază. Folosiți o foarfecă de grădină ascuțită pentru a îndepărta tulpinile la nivelul cu solul. Pentru părțile mai groase, uilizați foarfeca de crengi. Tulpinile deja tunse le puteți secționa în bucăți mai mici, pentru compostare. 

Pasul 3: Tunderea regulată a coacăzelor

După al patrulea an trebuie să începeți să îndepărtați tulpinile bătrâne, deoarece coacăzele fructifică doar pe tulpinile tinere. Un fierăstrău pentru tundere sau o pereche de foarfece de crengi pot fi folosite pentru a îndepărta o treime din lemnul bătrân al plantei de la bază, în fiecare iarnă, încurajând astfel lăstarii noi să crească.

Orice muguri noi sau tulpini diforme se pot îndepărta, ajutând astfel la menținerea unei forme ideale a tufelor care vor fructifica constant an după an. 

 

             

 
0