De unde ne luăm iarna, energia necesară organismului?

Atunci când fructele și legumele sunt în plin sezon, ne bucurăm de aromele lor în stare proaspătă, ceea ce presupune o bucurie gustativă. Dar, dacă am fost prevăzători în timpul verii, respectiv toamnei, înseamnă că după ce ne-am delectat cu gustul lor, ne-am pus la păstrare tot felul de provizii. Acestea ne vor energiza și menține sănătoși, în zilele reci de iarnă. 

Cum putem deborda de energie? 

Sursa noastră de vitamine, minerale, fibre stă în bunătățile pe care le-am recoltat din grădină sau le-am cumpărat din piață și ulterior, le-am depozitat corespunzător. În acest fel ne vom putea bucura de ele, o îndelungată perioadă de timp.

Minunățiile naturii care contribuie la energia și sănătatea noastră, în anotimpul rece: Cătina. Datorită conținutului ridicat de vitamina C pe care-l conține, poate fi ajutorul numărul unu, în dobândirea unei imunități de fier. Cum? Amestecând pur și simplu, boabele de cătină cu miere de albine. Dacă nu vă plac întregi, le puteți zdrobi. Amestecul astfel obținut se pune într-un borcan și se păstrează la frigider. Se spune că proporția ideală ar fi de o parte cătină, două de miere; dar rețetele de preparare diferă, găsiți-o pe cea pe care o considerați ideală. Pentru a vă crește imunitatea, luați câte o linguriță în fiecare zi, pe stomacul gol. La fel de bun și eficient este și ceaiul de cătină, care se prepară simplu, adăugând apă clocotită peste fructele uscate. Dacă de la începutul sezonului rece, veți consuma zilnic o cană de ceai veți fi feriți de răceală sau gripă, deoarece cătina întărește sistemul imunitar.     

Măceșele și fructele de păducel sunt alte două exemple care contribuie la starea noastră de sănătate,
 în anotimpul rece. Măceșele conțin vitaminele C și B, antioxidanți, tanini, minerale; iar fructele de păducel sunt bogate în flavonoizi, taninuri, pectină, glucoză, minerale, precum și vitaminele B1, respectiv C.  Așadar, ambele contribuie nu doar la o sănătate de fier, ci și la o stare de bine, la un plus de energie care ne cam lipsesc iarna.  

Nucile, alunele, migdalele. Fructele oleaginoase sunt o sursă sigură de energie, pe parcursul anotimpului rece, deoarece conțin multe vitamine, minerale, lipide, fibre. Fiind bogate în lipide asigură organismului vitalitatea de care acesta are nevoie, dar în același timp pot și îngrășa dacă sunt consumate în cantități mari, deoarece conțin multe calorii. Așadar, fiți cumpătați.

Mâncărurile condimentate. 
În afară de faptul că dau savoare preparatelor, condimentele picante au grijă să ne crească nivelul de energie și mențin o temperatură ridicată a corpului. Deci, mâncând picanterii, nu vom resimți atât de tare frigul de afară. În acest sens putem enumera: piperul, ardeii iuți și boiaua iute, ghimbirul, nucșoara, ienibaharul etc. 

Fructele.
 Indiferent de felul în care le consumăm sunt un bum de energie și sănătate. Acum găsim orice fel de fructe, în oricare anotimp, fără probleme. Putem să ne bazăm pe cele mai acrișoare, cum ar fi citricele pentru a ne ridica nivelul de vitamina C, în organism; toate fructele în general, constituie o sursă de energie și o modalitate sigură de a acumula vitamine, fibre, minerale în mod natural. Le putem mânca în stare proaspătă, uscate sau le putem folosi pe cele din congelator. Pe acestea din urmă, le putem folosi pentru a obține smoothie-uri delicioase, în care putem adăuga puțină miere, iaurt, lapte etc. 

Legumele. Fie că vorbim de cele culese de noi, din propria grădină, fie de cele cumpărate din piață, ele sunt extrem de sănătoase. Indiferent dacă le-am congelat, deshidratat sau conservat imediat după recoltare, ele își păstrează calitățile nutritive. Există câteva legume, care stau mult și bine dacă le depozităm pur și simplu în pivniță sau cămară, în lădițe. Putem enumera în acest sens: ceapa, usturoiul, cartofii, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, țelina,varza, hreanul etc.   Acum putem găsi o gamă largă de legume, la orice oră în piețe sau supermarket, pe care le putem introduce în meniul nostru zilnic. În funcție de specificul lor, le putem consuma crude, în salate, dar și preparate termic în diverse feluri ca garnitură sau în supe. Orice variantă ați alege sunt o bună doză de sănătate.  

Semințele.
 Aceste mici alimente sunt de mare ajutor, datorită faptului că sunt o sursă sigură de proteine, grăsimi sănătoase, magneziu, fosfor, zinc. La această categorie le putem enumera pe cele de:  dovleac, floarea soarelui, in, cânepă, chia, susan etc. 

Cerealele.
 Dimineața, la micul dejun, seara sau în timpul zilei ca o gustare, cerealele sunt nemaipomenite pentru sănătatea noastră și un tonus zilnic, bun. Le putem adăuga în lapte sau iaurt, alături de câteva arome, poate chiar și fructe uscate sau crude. Cel mai des le cunoaștem sub formă de praf sau fulgi, dar oricum le-am folosi ele ne sunt un aliat. Cele mai cunoscute sunt grâul, porumbul, orezul, dar la acestea se adaugă ovăzul, orzul, hrișcă, qinoua, amaranth-ul etc. Dar ele pot fi folosite si fierte și preparate ca meniu de bază sau budincă.  Iarna sunt necesare și grăsimile, ele ne dau forță și energie, desigur nu oricum și nu în orice cantitate. Acestea pot proveni de la peștii grași, din avocado, fructele oleagioase sau pur și simplu din diferite uleiuri cum ar fi: cel de măsline, de cânepă, de susan etc. 

Iaurtul.
 Dintre produsele lactate, acesta are multe beneficii asupra organismului uman. În urma unor studii, unii cercetători au ajuns la concluzia că, probioticele din iaurt pot scurta manifestarea unei viroze respiratorii cu până la două zile. 

Plantele aromatice
 care au fost puse la uscat în mod corect, pot fi de mare ajutor în cazul în care dorim un o cană caldă de ceai, cum ar fi: menta, florile de tei, salvia, isopul, cimbrul, busuicul. O altă plantă care contribuie la întărirea sistemului imunitar și previne infecțiile virale este Echinacea. Ea poate fi consumată sub formă de tinctură, pulbere, ceai sau capsule. 

Să aveți parte de o iarnă frumoasă, călduroasă și energică!

 




0