10 moduri de a utiliza ierburile decorative în grădină

Disponibile într-o impresionantă gamă de culori și forme, ierburile decorative au multe de oferit într-un peisaj.

Este esențial să alegeți soiurile potrivite pentru regiunea dumneavoastră (cele native sunt cea mai bună alegere) pentru că unele soiuri de ierburi ornamentale pot fi invazive. Fie că vreți să înlocuiți peluza frontală, să creați un zid de intimitate sau pur și simplu doar să adăugați o textură frumoasă, mai jos regăsiți 10 modalitați de a folosi aceste plante versatile în jurul grădinii dumneavoastră.

1. Consolidați un spațiu urban în aer liber cu o mini-pajiște – doar pentru că locuiți într-un oraș nu înseamnă că trebuie să trăiți fără verdeață. Creați-vă propria pajiște, la o scară mai mică, personalizată, umplută din abundență cu ierburi ornamentale, luxuriante și pufoase – oferiți astfel, un fundal uimitor unui spațiu de relaxare în aer liber și este sigur că va fi favoritul prietenilor dumneavoastră cu blană.

2. Atenuează sunetele și brizele – briza suflând prin ierburi lungi, trestii, creează un fundal sonor relaxant pentru o grădină urbană. Un zid din ierburi înalte poziționat în jurul unei zone de relaxare în aer liber poate de asemenea oferi o protecție împotriva vântului, făcând timpul petrecut afară mai confortabil și atrăgător.

3. Creați un perete de protecție – alegeți un soi cu creștere verticală, precum Iarba de Pampas sau Bambus pentru cele mai bune rezultate. În timp ce ierburile decorative nu pot oferi intimitatea completă a unui zid înalt, un perete de ierburi înalte în timpul sezonului de înflorire poate oferi unui spatiu de relaxare, doc sau piscină, puțină intimitate în timp ce încă permite luminii să pătrundă.

4. Utilizați-le ca bordură cu întreținere redusă - bordurile aleelor lungi sau ale trotuarelor pot fi costisitoare în ceea ce privește întreținerea lor. Pentru o soluție ușor de întreținut (cu aspect frumos) utilizați un singur soi de ierburi decorative pentru a completa lungimea acestora, în loc să amestecați plantele perene sau anuale.

Soi: Coadă de ponei (Stipa tenuissima Pony Tails) - acest soi este extrem de tolerant la secetă și rezistent la ger. Este foarte decorativ, cu vârfurile aurii, pufoase ceea ce îl face ideal pentru borduri.

5. Înlocuiți peluza frontală – înlocuind peluza frontală cu ierburi ornamentale luxuriante reduceți din muncă (nu mai trebuie tunsă peluza) și nu irosiți apa. Alegeți varietăți de culori și înălțimi, ele pot adăuga ceva în plus, neobișnuit față de peluzele tradiționale.

6. Un plus de intimitate pentru veranda din față – soiurile mai înalte de ierburi decorative pot crea intimitate verandei sau spațiului de recreere fără a-l îngrădi. Pentru un aspect deosebit, pe parcursul întregului an fiți atenți să vă informați înainte de a alege, cum vor arăta soiurile respective în fiecare sezon.

Soi: Miscanthus sinensis Zebrinus este o plantă incredibil de rezistentă și ușor de îngrijit, necesită un sol bine drenat, tolerantă la secetă și se dezvoltă bine pe lumină și soare.

7. Completează bine stilul rustic – aveți un hambar, fermă sau o casă de vacanță rustică pe proprietatea dumneavoastră? Ierburile înalte cu similarități vizuale ca ale grâului, soiuri neinvazive adaugă rusticului un accent modern.

Soi: Iarba de Pampas (Cortaderia selloana) – fiind o iarbă decorativă înaltă cu florile sub formă de spic, alungite și pufoase în nuanțe de roz delicat sau alb-crem se va potrivi excelent cu aspectul rustic al clădirii lângă care vor fi plantate.

8. Câștigați contrast textural – foliajul pufos al ierburilor decorative îmblânzește texturile dure ale gardurilor, aleelor sau pereților, permițând ierburilor să se reverse peste marginea zonei de plantat. Este o modalitate grozavă de a îmblânzi marginile aleelor sau trotuarelor.

9. Adaugați culori vibrante – unele ierburi precum Muhly Pink erup în flori pufoase, colorate de vara târziu, până în toamnă.

Soi: Muhly Pink  nativă de pe Coasta de Est ale SUA, iarba decorativă Muhly Pink crește în smocuri, deci nu va invada spațiul în care s-au plantat celelalte plante.

10. Creați o pajiște în curte – rogozurile (mohoruri, piruri) native, atunci când sunt alese potrivit regiunii în care vor fi plantate oferă o alternativă pentru o pajiște ușor de întreținut (adesea nu necesită tundere). Sunt perfecte pentru a acoperi mari suprafețe în curte. Soiul Carex testacea este în particular, potrivit pentru acest scop.

Soi: Carex testacea este o plantă originară din Noua Zeelandă, de culoare portocalie. Este rezistentă la ger și necesită un sol bine drenat. Pentru a-și menține culoarea caracteristică trebuie plantată în plin soare. 

              


0