Deserturi rafinate cu prune
Multe fructe se coc în august, nu degeaba e luna lui Gustar, popular vorbind. Sunt gustoase, sănătoase, apetisante, încât nici nu știi pe care să le alegi. Însă dintre toate, parcă acum am avea poftă de prune. Există atâtea soiuri, care mai de care mai savuroase, unele ne-au oferit deja recolte bogate, altele acum sunt în plin rod, pe când altele urmează să se coacă.
Dacă tot le avem la-ndemână, de să să nu le transformăm în delicii culinare? Desigur sunt ideale și pentru consumul proaspăt, însă o prăjitură este mereu apreciată. Ne-am tot gândit cum să le preparăm, ca urmare ne-am pus pe căutat rețete. De ce spunem rețete? Pentru că ne dorim varietate și nu ne săturăm doar cu un sigur fel de desert.
Prunele sunt extrem de versatile, ca urmare pot fi folosite în cele mai diverse moduri, deoarece se comportă excelent la prepararea termică. Ce putem obține din prune? Magiun, dulceață, compot, sosuri, găluște date prin pesmet dulce, prăjituri, tarte și desigur, nu putem uita de pălincă. Ei bine, noi ne oprim la câteva idei de deserturi făcute în casă.
Prăjitură cu prune
Ingrediente:
- 190 g făină
- 7 g praf de copt
- pudră de scorțișoară
- un pic de sare
- 115 g unt nesărat la temperatura camerei
- 200 g zahăr
- 2 ouă mari, la temperatura camerei
- vanilie
- 4 sau 5 prune, tăiate în două
- 10 g fulgi de migdale
- 10 g zahăr brun, deasupra (opțional)
Mod de preparare:
Într-un bol, amestecați următoarele ingrediente uscate: făina, praful de copt, scorțișoara și sarea. În alt recipient, mixați untul cu zahărul până obțineți o spumă aerată. Adăugați pe rând ouăle, amestecând bine de fiecare dată, apoi vanilia. Trebuie să rezulte o compoziție pufoasă, deschisă la culoare. În cele din urmă, adăugați treptat mixul cu făină.
Într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină turnați compoziția. Deasupra așezați jumătățile de prune presându-le ușor. La final, presărați fulgii de migdale și zahărul brun.
Coaceți prăjitura până când devine aurie deasupra, iar prunele au devenit moi și au eliberat deliciosul suc. Scoateți-o din cuptor și lăsați-o vreo 10 minute în tavă, după care o puteți scoate, pentru a se răci complet. Tăiați prăjitura în pătrate și serviți-o cu poftă!
Prune la cuptor, cu iaurt și fistic
Ingrediente:
- o lingură de ulei vegetal
- 6 prune mari și ferme, tăiate în două
- 2 linguri de zahăr brun
- 250 g iaurt grecesc
- 30 g fistic mărunțit
Mod de preparare:
Puneți la încins un grătar (fie că este vorba despre unul în aer liber, unul electric sau o tigaie) ungeți-l cu ulei, apoi așezați fiecare jumătate de prună, cu miezul în jos. Lăsați-le pe grătar vreo 2 minute, până când încep să se înmoaie puțin. Cu ajutorul unei spatule, întoarceți fructele pe partea cealaltă și presărați deasupra zahăr brun. Lăsați-le vreo 2-3 minute, până când acesta se topește.
Cum servim? Pe o farfurie de desert, așezați câte trei prune, presărați fistic mărunțit peste ele, iar în dreptul lor puneți o lingură de iaurt grecesc, peste care picurați puțin din sucul lăsat de fructe în tigaie. Serviți imediat. Va fi un real deliciu.
Compot de prune
Ingrediente:
- 10 prune mari, fără sâmburi, tăiate în sferturi
- o portocală
- 4 linguri mari, sirop de arțar
- câteva cuișoare
- un strop de sare
Mod de preparare:
Într-o cratiță turnați siropul de arțar, stoarceți sucul unei portocale, adăugați vreo 3 cuișoare și puțină sare. Amestecați ingredientele și lăsați-le câteva minute, la foc mediu. Când lichidul începe să fiarbă, adăugați prunele. Lăsați-le la foc moderat, vreo 5-7 minute sau până când observați că fructele s-au înmuiat suficient, însă fără să-și piardă fermitatea. Lăsați compotul să se răcească la temperatura camerei.
Îl puteți servi cu câteva globuri de înghețată de vanilie, un moț de frișcă naturală și câțiva fulgi de ovăz prăjiți la cuptor.
Nouă, aceste rețete ne-au atras atenția și ne-au făcut poftă. Sperăm să fie și pe placul vostru. Poate vă inspiră.