Grădinăritul, în lipsa unui spațiu generos

Iubești plantele și visezi să ai o grădină bogată, dar renunți de fiecare dată deoarece nu ai spațiu suficient? Sau locuiești la bloc și nu ai decât un balcon? Nu te mai descuraja. Mai bine, încearcă să fii inventiv și vei vedea cum dorințele tale încep să prindă contur.

Cum să fii ingenios în arta grădinăritului, dacă dispui de spații reduse, ca întindere?

În primul rând e necesar să te limitezi la ceea ce poți planta. E clar că în lipsa unui spațiu generos, nu poți spre exemplu, să te gândești la un nuc, oricât ți-ar fi de drag. De aceea e util să-ți faci o listă, cu toate acele plante care nu au nevoie de mult loc, pentru a se dezvolta armonios.

Unde și cum să plantezi?

Dacă ai puțină imaginație, un pic de îndemânare și câteva ustensile, vei putea chiar tu realiza suporturi pentru plantele tale.

O idee bună ar putea fi ghivecele suspendate. Acestea sunt extrem de utile și eficiente, deoarece se fixează în tavan sau se prind de o grindă ori o bară, după caz.

Ați putea încerca să folosiți și colțurile unei încăperi, terase sau balcon.

Poți confecționa suporturi din diferite materiale, cărora nu le mai găsești utilitatea prin casă. De exemplu: poți lua un palet de lemn, pe care să-l cureți și vopsești; într-un cuvânt să-l recondiționezi. Îl fixezi pe un perete, apoi agăți pe el, cu ajutorul unor cârlige, jardiniere și ghivece. Acestea pot fi colorate și de diferite forme pentru a spori efectul vizual.

Tot pentru o idee pe verticală, poți forma un ”turn” din taburete, pe care să le prinzi unele de altele. În acest fel ai creat mai multe etaje, pe care poți așeza ghivece.

Poți să-i oferi bucătăriei tale puțină viață, plantând câteva plante aromatice. Așază-le pe pervazul geamului, așa vei folosi din plin acel loc, înainte neutilizat. Vor fi la-ndemâna ta, ori de câte ori vei avea nevoie de câteva frunze ”parfumate,” în mâncare. Sau fixează în perete, pe orizontală, o bară de oțel, pe care vei putea agăța ghivecele plantelor anterior menționate.

Dacă totuși ai curte, poți folosi din plin, gardurile sau pereții unei filigorii, agățând pe acestea diverse suporturi care să susțină o mulțime de ghivece/jardiniere. Sau în cazul în care ai anvelope vechi, să nu le arunci. Colorează-le sau pictează-le și folosește-le drept suport de flori. Le poți așeza unele lângă altele, unele peste altele, ba chiar le poți atârna pe pereți ori agăța în pomi, cu ajutorul unor funii. Vor fi de mare efect. 

Lăsându-ți imaginația să se joace, poți realiza adevărate opere de artă. Poate ai pe undeva niște rafturi de lemn. Nu mai bine le folosești? Ia-le și adaptează-le la dimensiunea spațiului de care dispui. Apoi, șlefuiește-le, vopsește-le și găurește-le în cele patru colțuri. Ia 4 bucăți de sfoară, suficient de lungi și introdu-le în cele patru găuri. Fă câte un nod rezistent, în fiecare colț pentru a te asigura că vor putea - în timp - susține greutatea ghivecelor și nu se vor desface.  Unește cele 4 sfori, în partea de sus.  Aceasta va fi partea care va susține întreg proiectul. Atașează-i un cârlig și suportul suspendat, pentru flori este gata de agățat.

Pereții, de asemenea pot fi exploatați la maxim. Fie că utilizezi niște etajere, fie că fixezi un spalier care să acopere un perete de sus până jos, amplasarea ghivecelor pe plan vertical este o variantă foarte bună, pentru a economisi spațiu. 

Concluzionând, poți realiza o gamă largă de suporturi pentru plantele tale preferate. În acest fel te vei bucura de cât mai multe, chiar dacă nu ai la dispoziție prea mult spațiu. Încearcă să gândești  creativ și eficient, în același timp. În plus, confecționându-le singur vei cheltui mai puțin, iar satisfacția va fi și mai mare, deoarece vei ști că le-ai realizat cu propriile tale mâini.

            


0