Pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru o plantare corectă a pomilor fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi cu rădăcini libere trebuie să urmeze câțiva pași esențiali pentru a asigura prinderea pomilor și dezvoltarea lor, ca să ne răsplătească cu recolte gustoase și sănătoase în anii care urmează. 

1. Alegerea terenului

Locul potrivit este important și are legătură directă cu solul. Este indicat ca acesta să fie unul fertil, să poată fi săpat cu ușurință și ușor de udat.

            

2. Săpatul gropilor

Odată găsit locul potrivit, urmează gropile de plantare. Acestea se sapă în așa fel încât, rădăcinile să stea confortabil, să nu fie înghesuite sau lezate și să se dezvolte lejer. În principiu, ar trebui să aibă o mărime de 60x60x60 cm (lungime, lățime, adâncime), lucru care favorizează afânarea solului.

          

3. Fasonarea rădăcinilor

Acest pas are rolul de a elimina porțiunile rupte sau uscate ale rădăciniilor, și  totodată de reînnoire a secțiunilor. Cele mai groase, așa numitele rădăcini de schelet sunt cele răspunzătoare de prinderea pomilor, ca urmare trebuie să fie cât mai lungi. Dacă prezintă răni, acestea se fasonează imediat deasupra rănii. Rădăcinile mai subțiri se pot scurta cu 1 sau 2 cm, pe când cele uscate se pot tăia de la bază, astfel va fi stimulată creșterea altora noi.

4. Mocirlirea rădăcinilor pomilor                       

Rădăcinile pomilor se scufundă într-un amestec obținut din pământ sfărâmat, compost și apă. Acesta are un rol important în a stimula vindecarea rănilor, creșterea de noi rădăcini, și în a hidrata rădăcinile.

5. Plantarea pomilor

Odată ce rădăcinile au fost mocirlite, se trece la plantarea propriu-zisă, și este important ca acest lucru să se facă imediat, pentru ca amestecul obținut să nu se usuce pe rădăcinile puieților.

La plantarea pomilor trebuie să se respecte câteva reguli de plantare:   

• Nivelul de plantare este foarte important, punctul de altoire trebuie să fie cu câțiva centimetri deasupra solului.   

• Rădăcinile nu trebuie să stea adunate, aveți grijă să nu îndoiți sau rupeți rădăcinile când le fixați în sol. În cazul în care acestea nu încap, extindeți puțin groapa, dar nu încercați să le îndesați; rădăcinile trebuie să stea răsfirate pe sol.   

• În timp ce pământul se adaugă peste rădăcini, se tasează ușor, în așa fel încât pomul să stea drept și să fie corect susținut. Dacă pământul este prea întărit, rădăcinile se vor sufoca, iar acestea nu se vor mai putea hrăni în mod eficient cu substanțele nutritive necesare.    

• La finalizarea operațiunii de plantare, udați pomul la bază, astfel încât apa să ajungă la rădăcini.

                  








0