Gladiolele, componentele esențiale ale grădinii de vară!

Nu există o culoare sau o nuanță pe care să nu o regăsim la gladiole. Probabil, acesta e unul din motivele pentru care sunt atât de iubite! Nouă ne place să le spunem – săbii colorate. Pe cât le sunt de frumoase și delicate florile, pe atât este de rezistentă și puternică planta în sine, exact ca o sabie.

Câteva detalii și curiozități ...

Gladiola este o plantă perenă, impresionantă prin aspectul său. Înaltă, pare să privească de sus toate celelalte frumuseți de prin grădină. Cât poate crește? Muuult, unele soiuri pot atinge chiar și 1,5m.

În limbaj popular, i se mai spune ”crinul sabie,” dar științific se numește Gladiolus. Etimologic, numele ei provine din latinescul ”gladius,” care înseamnă sabie. Deloc întâmplătoare denumirea, nu-i așa? O tijă alungită și ascuțită spre vârf, întocmai precum acea armă de apărare.

Florile, cu petale fine și delicate au aspectul unor pâlnii și înfrumsețează orice colț de grădină. Acestea cresc orientate într-o parte, asemeni unui spic de grâu.

Cromatic vorbind, diversitatea de culori sau nuanțe este infinită.

Din punct de vedere simbolistic există mai multe variante, unele chiar contradictorii. Așadar, gladiolele ar putea transmite diferite mesaje: tărie de caracter, imaginație, aventură, generozitate, dragoste grăbită și autoritară, ce nu cunoaște însă renunțarea ... etc.

Conform unei vechi superstiții romane se spune că rădăcinile acestor plante, au puteri magice și pot aduce noroc, victorie și salvare în fața unor situații limită, asta dacă sunt purtate la gât, ca amuletă.

Sfaturi

Gladiola înflorește în etape, de jos în sus. Se recomandă detașarea florilor vechi, ofilite.

Se plantează primăvara, imediat ce solul s-a zvântat și s-a încălzit. Perioada optimă pentru a face acest lucru sunt lunile aprilie-mai.

Înflorirea are loc vara. Dacă doriți să vă înfrumsețați camerele sau sufrageria cu o vază plină de gladiole, vă sfătuim să le culegeți când primul sau primii boboci de la bază, s-au deschis urmând ca restul să-nflorească în vază.

Hidratați bine planta, mai ales în perioadele secetoase. Această acțiune ar fi bine să aibă loc dimineața sau seara, după apunerea soarelui.

Se plantează în soluri afânate, ușor acide, bine drenate. Ca amplasament preferă locurile însorite din grădină, dar le tolerează și pe cele parțial umbrite.

Având în vedere toate cele de mai sus, ar fi păcat să nu aveți câteva de soiuri de gladiole în grădină. Plantați bulbii cu distanță între ei, dar în grupuri. În acest fel veți obține un superb aranjament. Căutați să aveți soiuri cât mai variate, din punct de vedere cromatic, pentru constrast.

            Plantați gladiole, nu veți regreta!

                


0