Gladiolele, componentele esențiale ale grădinii de vară!
Vara transformă grădina într-un tablou plin de culoare, iar gladiolele nu pot lipsi din acest tablou floral. Ele nu doar că îmbogățesc grădina din punct de vedere cromatic și estetic, dar aduc și un strop de eleganță în orice aranjament floral.
Gladiolele sunt plante înalte și zvelte, ce înfloresc vara și la începutul toamnei. Denumirea gladiolelor își are originea în termenul latin pentru sabie, „gladius”, ce se referă la forma alungită și ascuțită a acestora. Această denumire nu numai că subliniază aspectul lor unic, dar reflectă și forța și rezistența plantei.
Când, unde și cum se plantează?
Gladiolele se înmulțesc din bulbi ce trebuie plantați în sol în lunile de primăvară. Aceste flori iubitoare de soare prosperă în locurile luminoase ale grădinii și în solurile bine drenate. Plantarea lor este un proces simplu și rapid:
1. Studiați cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj și verificați bulbii.
2. Alegeți locația potrivită în grădină și săpați o groapă nu prea adâncă dar mai lungă.
3. Așezați bulbii în pământ conform indicațiilor de pe ambalaj.
4. Acoperiți cu pământ și udați dacă solul nu este deja umed.
5. Însemnați locul pentru a ști exact ce urmează să răsară în acel loc.
De fapt, partea cea mai grea în plantarea bulbilor este așteptarea, nu procesul în sine. Odată ce au fost plasați în sol, aceste minuni vor începe să-și facă drum către lumină și să-și arate frumusețea în curând.
Un mic truc pentru a avea gladiole înflorite în grădină pe parcursul întregii veri este să nu plantați toți bulbii deodată, ci la intervale de câteva săptămâni, astfel ca ele să răsară și să înflorească treptat. Iar dacă asigurați udarea necesară în perioadele secetoase, succesul este garantat.
Gladiole perfecte în vază
Dacă doriți să aduceți frumusețea gladiolelor în interior, urmați aceste sfaturi pentru a le menține proaspete mai mult timp:
• Alegeți gladiole cu 1-2 flori deschise pe tulpină și restul în stadiul de boboci, ce se vor deschide apoi treptat în vază.
• Tăiați tulpinile într-un unghi de 45 de grade și puneți-le în apă cât mai repede. Cu cât floarea este mai proaspătă, cu atât va rezista mai mult.
• Eliminați frunzele ce ar putea fi sub nivelul apei în vază, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
• Așezați vaza cu gladiole în locuri mai răcoroase, ferite de bătaia directă a soarelui.
• Poate părea ciudat, dar țineți-le departe de fructe. Acestea emit etilenă ce face ca florile să se ofilească mai repede.
• Schimbați apa din vază la fiecare 2 zile și tăiați puțin din tulpini de fiecare dată pentru a menține florile frumoase cât mai mult timp.
Fie că le admirați în grădină sau le aduceți în casa voastră, gladiolele promit să aducă o bucată din magia verii în viețile voastre, zi de zi. Alegeți să plantați cât mai multe soiuri de gladiole, pentru a vă asigura o explozie continuă de culori de-a lungul verii.