Liliacul indian - o frumusețe aparte, pentru grădini unice
Toți cei care dispun de o grădină, își doresc în permanență ceva nou cu care să surprindă sau pur și simplu, simt nevoia de a-i îmbogăți aspectul, din punct de vedere vizual. Pentru a vă asigura reușita, aveți nevoie de “o piesă” de rezistență. Ei bine, o astfel de plantă poate fi Liliacul indian. Cine îl vede o dată, se îndrăgostește de el iremediabil.
Liliacul indian sau Lagerstroemia indica este o specie de abust ornamental, cu aspect exotic și origini asiatice, care face parte din familia Lythraceae.
Odată plantat în grădină, veți ști că ați făcut cea mai bună alegere, deoarece are un aspect atât de special, încât veți stârni invidia celor care vor veni în vizită, ba chiar îi veți determina și pe ei, să facă o astfel de achiziție!
Punctul său forte sunt inflorescențele, prezente pe ramuri un timp îndelungat, aproximativ 3 luni, în perioada iulie-septembrie. Acestea atrag atenția prin formă și cromatică. Se prezintă sub forma unor panicule conice, generoase ca mărime și sunt fomate din floricele cu un aspect extrem de interesant și greu de descris în cuvinte. Am putea spune că par a fi realizate manual, din hârtie creponată, cu marginile oarecum dantelate și ondulate, totodată. După cum spuneam anterior, nu doar forma este captivantă, ci și cromatica lor atrage atenția. În funcție de soi, pot fi: albe, roz, violet, roșii, liliachii. Ceea ce le face și mai frumoase sunt staminele galben-aurii, care ies din centrul fiecărei flori, dând plantei un farmec în plus, ba chiar și o notă de delicatețe, de finețe. Frunzele sunt caduce, de un verde extrem de plăcut, care scot și mai tare în evidență florile. Toamna, înainte să cadă, capătă nuanțe portocalii, roșiatice.
Se amplasează în locuri luminoase, însorite. Nu este pretențios în privința solului, dezvoltându-se armonios în aproape orice tip, începând de la unul nisipos, până la unul argilos, însă cu singura condiție de a fi bine drenat. Apa în exces nu îi este favorabilă, băltirea poate duce la putrezirea rădăcinii, ceea ce atrage după sine și pieirea ulterioară a arbustului.
Arată excepțional ca plantă solitară, însă se poate planta și în grup, ba chiar și cu scopul de a obține un nemaipomenit gard viu. Datorită faptului că tolerează atmosfera poluată, specifică orașelor, acesta este des folosit în amenajări peisagistice publice, cum ar fi parcurile.
Este destul de rezistent la secetă, însă nu chiar din primul an al plantării, motiv pentru care este bine să fiți atenți dacă întâmpinați astfel de situații și să-i oferiți o hidratre optimă, moderată. Rezită și la temperaturile reci din țara noastră, însă dacă acestea sunt prea aspre și depășesc -15 grade Celsius puteți interveni, cu protejând planta.
Nu necesită neapărat tundere, însă totuși o suportă dacă acest lucru se impune, spre exemplu: în cazul în care doriți să-i aplicați coroanei, anumite corecții sau pentru a îndepărta ramuri rupte ori afectate, uscate. Acest lucru se poate face spre sfârșitul iernii, adică primăvara devreme, înainte de îmbobocirea arbustului. Așa că fiți cu băgare de seamă, o tundere prea puternic, atrage după sine riscul ca arbustul să nu mai înflorească în anul respectiv.
Printre cele mai întâlnite soiuri din țara noastră, se numără liliacul indian violet și liliacul indian Dynamite. Acestea i-au cucerit pe toți cei care le posedă. Efecul decorativ cu iz exotic pe care-l oferă este incredibil.