Cum arată o grădină roditoare?

Cu toții avem tot felul de întrebări atunci când vrem să înființăm o grădină, nu-i așa? Cum să fie? Cum să arate? Ce și unde să plantăm? Însă indiferent cât de tare iubim plantele ornamentale, considerăm că este extrem de înțelept și important să alocăm spațiu celor roditoare. Cât de mică ar fi o curte, tot găsim loc pentru ele. În primul rând ne oferă ... de mâncare, dar au și un efect decorativ, atât prin felul în care se prezintă în ansamblul lor, cât și în detaliu, prin: flori, frunziș, respectiv roadele pe care le produc, indiferent de natura lor.

Ce conține o grădină roditoare?

Când ne referim la o grădină roditoare, avem în vedere o multitudine de plante diferite, în funcție de natura lor. Așadar vorbim despre: pomi fructiferi, viță de vie, arbuști fructiferi autohtoni sau cu iz exotic, legume și plante aromatice.

Cu siguranță, nu toți dispunem de spații vaste ca mărime, însă nici măcar acest lucru nu ar trebui să ne impiedice să le achiziționăm. Există varietăți columnare sau pe tulpină înaltă, care se dezvoltă mai mult pe înălțime, deci, la o adică, pot fi amplasate chiar și pe o terasă. Unele plante își pot găsi loc într-o jardinieră sau într-un ghiveci. Să știți că multe persoane care stau la bloc și au doar un balcon, cresc în ghiveci roșii cherry, au ierburi aromatice în jardiniere sau pomi fructiferi columnari.

Pomi fructiferi

Ce poate fi mai bun, mai gustos, mai proaspăt sau mai sănătos, decât un fruct cules din propria grădină? La această categorie, aveți din alege. Fie că optați pentru soiurile clasice, care vă aduc aminte de copilărie, fie pentru unele cu tentă ceva mai aparte, deloc specifică nouă, nu aveți cum să dați greș. Așadar, puteți planta: meri, peri, pruni, caiși, piersici, nectarini, gutui, cireși, vișini, duzi, nuci, migdali, castani, nuspui etc. Doar enumerându-i pe categorii și deja s-au adunat câțiva, imaginați-vă câte soiuri există din fiecare... unul mai bun ca altul. Spre exemplu, cu toții știm ce gust are un măr sau cum arată, dar ce părere aveți despre unul cu miez roșu? Sau perele. Știm cât de apetisante, zemoase și gustoase pot fi, ori ce aspect au. Ei bine, ce spuneți de o pară cu miezul roșu sau de una japoneză, care arată ca un măr, galben-bronz la culoare, cu punctulețe albe-crem și aromă savuroasă? Apoi, cine-și dorește să insereze și pomi cu iz exotic, poate opta pentru kaki, rodiu ori pawpaw (banana indiană), lămâi etc.

Viță de vie

Cine nu iubește strugurii? Ei bine, puteți să plantați viță de vie în curte, astfel vă veți bucura de savoarea lor oricând veți dori. La bază, această plantă este de fapt un fel de liană, iubitoare de soare, care produce ciorchini mai mari sau mai mici, încărcați cu boabe de diferite forme, culori, dimensiuni și arome. Așadar, plantați câte exemplare vă permite spațiul, nu veți regreta. Există nenumărate soiuri care mai de care mai apetisante: cu boabe mari sau mai mici, rotunde sau alungite, albe, rozalii, violet-albăstrii sau negre, cu sâmburi sau fără, de masă sau pentru vin etc.

Arbuști fructiferi

Spre deosebire de pomi, arbuștii fructiferi au avantajul de a ocupa spațiu mai puțin, așa că puteți planta mai mulți și variați ca gen. Ce am putea enumera aici? Căpșun, zmeur, coacăz, afin, mur, agriș, cătină, merișor, corn, măceș, scoruș, soc și lista poate continua. Menționăm că există foarte multe soiuri, care mai de care mai intersante. Spre exemplu, știm despre căpșuni că sunt roșii, dar știați că există și soiuri albe? La fel și în cazul murelor, acestea sunt în general negre, dar există unele cu fructe albe sau chiar roșii, dacă vorbim despre murul japonez. Să nu mai spunem despre zmeură, care poate fi și galbenă, violet sau neagră. Pentru cine dorește să aibă un altfel de arbust fructifer, mai puțin ”comun”, poate alege să planteze: afin canadian, frăguță cu gust de zmeură, smochin, ioșta, loganberry, tayberry etc.

Legume

Desigur că fructele sunt delicioase, dar ce ne-am face fără legume? Cât de bună poate fi o salată sau ce garnitură grozavă putem obține din ele? Nu vă speriați de faptul că au nevoie de foarte mult spațiu, doar nu faceți plantație, vreți doar să mâncați sănătos și să aveți câte puțin din ”toate.” Astfel că, puteți opta pentru rădăcinoase, cum ar fi: țelină, morcov, pătrunjel, gulie, ridichi, ridiche neagră, păstârnac; apoi pentru alte bunătăți cum ar fi: ceapa, prazul, usturoiul, ardeiul gras sau iute, roșia, salata verde de diferite feluri, sfecla, mazărea, fasolea, vânăta, porumbul, spanacul etc.

Plantele aromatice

Această categorie de plante ocupă un loc important, pentru că ele dau gust multor feluri de preparate culinare de la cele cu carne, garnituri, la paste, ciorbe sau chiar deserturi ori băuturi alcoolice sau nu. Care ar fi acestea? Cimbrul, busuiocul, menta, salvia, mărarul, rozmarinul, pătrunjelul, dafinul, tarhonul, leușteanul etc. Toate acestea se pot folosi atât proaspete, cât și uscate.

De ce este bine să ai plante roditoare, în grădina ta?

Din foarte multe motive, spre exemplu: le ai la-ndemâna ta oricând îți dorești, oricând ai poftă. Nu pot fi mai proaspete de-atât. De ce să mai pierzi timpul mergând la magazin, când pot fi la dispoziția ta mereu?! Consumul unor astfel de produse contribuie la sănătatea ta și a întregii familii, pentru că sunt pline de vitamine, antioxidanți, fibre etc.

Unde mai punem și satisfacția pe care o simți, atunci când recoltezi ceva ce ai plantat cu mâinile tale. Practic, vei vedea cum munca ta, prinde contur.

După cum și denumirea lor ne spune, aceste plante dau roade, deci principalul lor scop este că ne oferă hrană, ne vor umple cămara sau congelatorul, dar asta nu înseamnă că ele nu au și un efect decorativ, ba dimpotrivă. Exista multe varietăți care te copleșesc prin frumusețea lor, mai ales în perioada în care înfloresc sau rodesc, dar și ulterior, prin foliaje.

                 


0