Cum hidratăm corect, plantele din grădină?

Când vine vorba drespre hidratarea plantelor s-ar putea să fim puțin confuzi ori sau ușor depășiți de situație. De ce? Păi, în primul rând deoarece udarea trebuie făcută corespunzător și adaptată fiecărei plante în parte, în funcție de nevoile pe care le are. Unele sunt iubitoare de apă, altele mai puțin, apa în exces putându-le dăuna. Apoi, un alt aspect este legat de momentul în care se recomandă să procedăm la această acțiune: dimineața sau seara; imediat după plantare sau după înflorire? Și tot așa ...

Dar să nu ne lăsăm copleșiti de atâtea informații, pentru că ne pot deruta. Pentru a preîntâmpina astfel de situații confuze, vă oferim câteva sfaturi utile, menite să vă ajute în acest sens.  

Important, totuși, de reținut este că hidratarea e vitală tuturor plantelor, la fel ca-n cazul nostru. Esența  stă însă, în modalitatea în care facem acest lucru și în cantitate - acesta e secretul - pentru a le ajuta să se dezvolte armonios, să înflorească sau să rodească, pur și simplu să ne înfrumusețeze grădina.

Evitați excesul! Un prim sfat ar fi să nu fiți tentați să le udați prea des. În cele mai multe cazuri, suprahidratarea este cauza pricipală a distrugerii unei plante. Da - e importantă apa, dar nici noi nu bem decât atunci când ne este sete.

Bulbii de primăvara

Această categorie de bulbi se plantează toamna. Așadar, pentru a avea cele mai frumoase și sănătoase lalele, narcise, zambile, crocuși (brândușe) sau muscari vă sfătuim:

- după plantare, udați în profunzime. Pentru un bulb care a fost plantat, spre exemplu la o adâncime de 10 cm, apa trebuie să ajungă cât mai adânc în sol, adică la mai mult de 10 cm, pentru o bună dezvoltare a bulbului.

- repetați udarea înainte ca pământul să înghețe, deoarece pe timpul iernii, bulbul își formează rădăcinile

- îi puteți uda și la început de Ianuarie, dacă iarna a fost mai uscată, adică lipsită de ninsori

- primăvara, odată ce bublii încep să dea primele semne de viață, udarea se face o dată pe săptămână, mai ales pe timpul înfloririi

- NU îi udați pe timpul verii, căci atunci sunt în repaus vegetativ

Plantele perene

 Toată lumea iubește plantele perene - deoarece ele, după”somnul” lung din timpul iernii, anul următor renasc, oferindu-ne tot ceeea ce au ele mai frumos. Necesitățile/cerințele lor, în ceea ce privește udarea, diferă în funcție de specificul fiecărui soi, în parte:

- udați atent plantele proaspăt sădite, pentru a le ajuta să-și fixeze rădăcinile

- obișnuiți-vă să le udați regulat în sezonul de creștere. Ca regulă generală – o dată pe săptămână, mai ales dacă solul a fost lipsit de precipitații.

- plantele mature, ale căror rădăcini sunt deja bine fixate în sol, de regulă au nevoie de o cantitate semnificativ mai mică de apă, decât cele tinere, abia plantate

- după primul îngheț, tundeți-le și lăsați-le să se odihnească pe perioada iernii. În mod normal, în acest interval de timp nu trebuie udate, cu excepția cazului în care iarna care a trecut a fost uscată, lipsită de pricipitații sub formă de ninsoare.

Plantele suculente

Aceste plante depozitează apă în celulele localizate în tulpini, rădăcini, respectiv frunze, motiv pentru care nevoia lor de apă este mult mai redusă, decât în cazul bulbilor sau a plantelor perene. Ele supraviețuiesc secetei extreme mai bine decât aproape oricare altă plantă, însă au totuși nevoie de apă. Cam câtă, veți spune? Vă spunem acum:

- udați-le moderat; mai bine mai puțin, decât foarte mult. Dacă există un lucru care le garantează pieirea, acesta este excesul de apă. 

- dacă frunzele au un aspect ofilit sau scorojit, înseamnă că au nevoie de apă

- udați în profunzime, dar cu frecvență redusă. O simplă stropire, nu este nici pe departe suficientă

- între udări, lăsați solul să se usuce

- nu lăsați suculentele să stea în apă!

 Cunoscând și înțelegând care sunt nevoile de udare ale plantelor, le veți asigura o viață lungă, fericită, sănătoasă. Țineți minte că apa trebuie să ajungă la rădăcina plantelor, deci regula de bază este udarea în profunzime, dar cu frecvență redusă, în așa fel încât să le permiteți rădăcinilor să crească și să se dezvolte armonios. Doar așa veți avea parte de plante puternice, viguroase.

               


0