Să ocrotim albinele!

Cu toții avem rolul nostru bine definit în Univers - oameni, faună, floră; iar între natură și om există o legătură indestructibilă. În mod special am vrea să ne aplecăm puțin atenția asupra albinelor. Însuși, Albert Einstein a afirmat că dacă albinele ar dispărea de pe fața Pământului, omul ar mai avea de trăit doar patru ani. De unde deducem impactul benefic major pe care acestea îl au pentru noi. Cu cât există mai multă polenizare, cu atât este  iarba mai multă și implicit animalele, oamenii.

Este bine cunoscută importanța albinelor pentru polenizarea culturilor, ele fiind responsabile de producerea acestui aliment miraculos denumit miere; precum și a altor produse alimentare sau medicinale. Însă, lucrul cel mai important este că ele susțin ciclul natural al vieții în lume.

              

Se spune că aproximativ o treime din recolta mondială depinde de munca pe care o depun albinele. Ele polenizează florile, fructele, legumele, ba chiar și lucerna destinată animalelor. Practic tot acest proces - al polenizării reprezintă modul albinelor de a se hrăni, deoarece ele își extrag proteinele din polen, iar carbohidrații din nectar.

Știați că în unele părți ale lumii, unde nu există albine ori plante care să le atragă, oamenii au fost atât de ingenioși încât au recurs la polenizarea manuală, prin trecerea polenului de la o floare la alta cu ajutorul unei pensule?

Din păcate s-a constatat că numărul albinelor la nivel global a început să scadă semnificativ, iar acest lucru în timp ar putea avea un impact negativ asupra întregii omeniri. Trebuie să avem în vedere că ele sunt foarte importante în producţia modernă de hrană, pentru că polenizează culturile de cereale. Fără acest proces, producţia de alimente ar scădea considerabil. Ce ne-am face fără ele? Nu am mai avea nici flori, fructe ... etc.

Printre amenințările la adresa albinelor se numără pesticidele, schimbările climatice, bolile, lipsa habitatelor.

Putem și noi să contribuim la stoparea acestui proces. Cum? Plantând flori de care ele sunt atrase sau cultivând  fără pesticide.

Haideți să le ocrotim! Să fim părtașii unor fapte bune!

              0