Plantele anotimpului rece
Toate grădinile sunt frumoase, datorită acelor plante care înfloresc, făcând-o coloratp și chiar parfumată, în unele cazuri. Aici putem include și arbuștii ornamentali, fructiferi, pomii, respectiv copacii, căci și ei, la rândul lor au un mare aport în privința aspectului curții noastre.
Putem avea o grădină frumos colorată, chiar și iarna?
O grădină poate deveni un tărâm de vis, datorită comorilor pe care alegem să le plantăm. Toate acestea ne încântă privirea și ne bucură sufletul: de la primii ghiocei, brândușe, lalele, narcise care apar primăvara, la toate minunățiile care-nfloresc și rodesc vara, până la foliajele fermecătoare ale copacilor din timpul toamnei. Dar apoi vine iarna. Plantele și-au pierdut demult frunzele, frigul își face simțită prezența, începe să ningă și totul devine mai puțin colorat. Lunile cu pricina sunt: decembrie, ianuarie, februarie. De regulă în această perioadă, totul este cenușiu, pământiu sau alb. Cu toate acestea există minunății ale naturii care ne pot face iernile ceva mai... înfloritoare și colorate. Când alte plante din grădină dorm, altele abia atunci își arată splendoarea.
Varietăți
Mai ales în decembrie, deci implicit și în perioada Crăciunului, coniferele sunt cele care ne zâmbesc larg, cu acele lor verzi ori verzi-argintii sau bobițele roșii, în funcție de soi. Amintim aici: brazii (cum ar fi cel corean, de Normandia, chinezesc etc.), tisa, thuja, jenupărul etc.
Însă există și arbuști ornamentali veșnic verzi, cu frunze interesante din punct de vedere al formei, dar și cromatic: spre exemplu, Ilex-ul în multele sale variante, Gaultheria sau chiar un soi de magnolie (Magnolia grandiflora) care nu își pierde frunzele în anotimpul rece, fiind o excepție. Apoi există o superbitate de arbust care uimește și după ce-și pierde frunzele. Acest lucru îl face să iasă mult mai tare în evidență și se numește Sanger Winter Beauty (Cornus sanguinea Winter Beauty). După cum rezultă din denumire este o frumusețe de iarnă. Tulpinile rămase goale atrag atenția prin cromatica lor, care îmbină nuanțe de portocaliu și roșu, părând astfel niște flăcări în mijlocul zăpezii. Cam același efect, îl puteți obține și cu ajutorul lui Cornus alba Siberian Pearls. Din categoria plantelor ceva mai mici de înălțime, de pus în grădină sau în jardiniere, ar fi Erica. Ea este înfloritoare timp îndelungat: din noiembrie până-n martie. Atunci când altele sunt adormite, ea ne oferă zeci de floricele albe sau roz, în funcție de soi. Lunile ianuarie, februarie, ba chiar și începutul lui martie pot fi destul de plictisitoare, dar cu plantele potrivite acest lucru se poate schimba, deoarece unele exact în această perioadă își arată splendoarea. În acest sens enumerăm: arbustul zânei, alunul vrăjitoarelor, iasomia de iarnă, spânzul. Arbustul zânei este o bijuterie de care orice grădină ar trebui să beneficieze. Atrage atenția prin florile sale cu aspect deosebit, de culoare galbenă, incredibil de parfumate. Alunul vrăjitoarelor este un alt arbust cu aspect interesant, care iese în evidență tot datorită florilor sale cu aspect neobișnuit. Petalele acestora sunt asemeni unor panglici subțiri și în funcție de soi, pot fi de diferite culori: galbene, portocalii sau roșii. Iasomia de iarnă este spectaculoasă prin forma de steluță și culoarea galbenă a florilor sale. Practic face parte din categoria arbuștilor ornamentali, este de talie medie și se plantează de regulă, solitar. Spânzul este o plantă perenă care cucerește prin delicatețea florilor sale, de diferite culori, în funcție de soi (albe, crem-rozalii, purpurii). I se mai spune ”trandafirul de iarnă” sau ”trandafirul Crăciunului” și se poate planta direct în sol sau în ghivece.
Renunțați la mitul conform căruia în anotimpul rece, nu poți avea flori colorate în grădină. Acum știți că există multe plante, care nu au nimic împotriva frigului și vă pot decora spațiile exterioare cu mare succes și simț estetic.